Hopp til innhold

– Kirken utvikler seg til et politisk parti

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet melder seg ut av den norske kirke i protest.

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp)

Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet er den andre stortingsrepresentant som i løpet av kort tid melder seg ut av statskirken.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Kirken har utviklet seg mer og mer mot et politisk parti enn det en kirke skal være, blant annet ved biskop Tor Berger Jørgensens politiske utspill, sier Svendsen som også er Stortingets 2. visepresident.

– Jørgensen har ved gjentatte anledninger i egenskap av biskop engasjert seg i politiske saker som oljeboring i Lofoten, tigging og nå hvilket skatte- og avgiftsnivå man skal ha i Norge.

– Ikke med lett hjerte

Svendsen understreker at biskopen og andre i den norske kirke har sin fulle rett til å ha sine egne meninger, og må gjerne engasjere seg i politiske partier.

– Det har ikke vært med lett hjerte jeg har tatt denne beslutningen. Men når det ikke kommer protester fra kirken selv legger jeg til grunn at dette er en linje kirken selv har valgt.

Andre på kort tid

Svendsen blir dermed den andre stortingsrepresentanten som melder seg ut av kirken i løpet av kort tid.

Tina Bru

Tina Bru (H), stortingsrepresentant for Rogaland.

Foto: NRK

I går kveld ble det kjent at Høyres Tina Bru melder seg ut av statskirken. Hun reagerer på at biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard tar til orde for at Norge bør bremse oljeproduksjonen.

– Å fase ut oljeproduksjonen er dårlig klimapolitikk, og ikke en klimapolitikk som jeg som medlem av kirken, kan stille meg bak. Så fort jeg får tak i printer, konvolutt og frimerke skal jeg sende inn min utmelding, sier hun.

Nå har biskop i Stavanger, Erling Pettersen, invitert Tina Bru til et personlig møte. Han håper å få henne til å trekke protestutmeldingen sin.

– Må tåle åpen debatt

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland beklager at Bru har meldt seg ut. Men han understreker at kirken må en åpen debatt fordi klimautfordringene er et viktig etisk spørsmål.

– Det er mitt håp og min intensjon at sterke og ulike meninger i kirken fører til større mangfold og større romslighet. Det dreier seg ikke om å ekskludere noen, sier Jørgensen.

Saken oppdateres