Hopp til innhold

Ber foreldre lage enklere matpakker til barna

Tenk på ungene som skal spise, og hvor lang tid det tar, oppfordrer Stavanger-rektoren. Hun mener for mange foreldre lager altfor komplisert niste.

Rektor i Stavanger ber foreldre lage enklere matpakker til barna – er lei søl og tidkrevende niste.

VIDEO: To skiver med leverpostei, ost eller pølse er rektors drømmeniste. Alt annet blir søl, og tar lang tid, mener hun.

To skiver brød med ost eller skinke mellom, eller et lite arsenal med småbokser, flasker og poser som skal settes sammen til et måltid? Rektor Kjersti Schibevaag på Byfjord skole i Stavanger har sett det meste. Sist uke ga hun foreldrene beskjed: Det tar for lang tid å spise, og blir for mye søl.

Kjersti Schibevaag

Kjersti Schibevaag, rektor ved Byfjord skole i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Grovt brød, ost, smør, som engelsk sandwich, sier Schibevaag.

I en tilfeldig valgt skoleklasse er det eksempler fra hele skalaen: To skiver med gulost – ingenting annet. To brødskriver og to typer frukt i tillegg. Halve kiwi i eget rom i matboksen.

Marmelade i egen flaske

Skiver uten pålegg, ost i (hjemmepakka) porsjonspakke, druer og marmelade til osten på syltetøyflaske i egen pose.

Rektor i Stavanger ber foreldre lage enklere matpakker til barna – er lei søl og tidkrevende niste.

Noen av matpakkene kan spises med ei hånd, mens andre må «bygges».

– Jeg er imponert over hvor mye kreativitet det er blant foreldrene. Men tenk på ungene som skal spise, og hvor lang tid det tar, sier Schibevaag.

Oliven, jalapeños og spekepølse

I skoleklassen er matboksen til Solveig Nicolaysen blant de ekstra fristende. Hun har med seg brødskive med pålegg, og noe som ser ut som en lite tapastallerken ved siden av.

– Ja, jeg liker tapas veldig godt, sier hun, og forklarer:

– Jeg har litt oliven, noen jalapeños, ei skive med blåbær og brunost, og litt skinke, sier hun.

Matpakke
Foto: Erik Waage / NRK
Solveig Nicolaysen

Solveig Nicolaysen.

Foto: Erik Waage / NRK

Skoleeleven synes ikke at rektor skal få bestemme hva hun skal ha med seg – med enkelte unntak.

– Vi må få bestemme sjøl, men kan ha enkelte regler – som å ikke ha altfor usunne ting, sier hun.

Solveigs matpakke pleier å være litt tapas-inspirert. For tapas har hun likt lenge.

– Jeg pleier alltid å få det, så nå trenger jeg ikke gi beskjed lenger, sier hun.

Arve Serigstad

Arve Serigstad.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Vil ha doble skiver med leverpostei, ost eller pølse

Hobbykokk, matentusiast, matkursholder og far Arve Serigstad er heller ikke helt enig med rektor. Å begrense matpakkene er ikke riktig vei å ta.

– Her må vi bare oppfordre til mangfold og hemningsløse, ubegrensa variasjoner, sier Serigstad.

Rektor Kjersti Schibevaag ønsker seg likevel enklere matpakker, og veit hva barna hadde spist hvis hun fikk smøre.

– Aller, aller helst, hvis jeg fikk bestemme, hadde det vært to skriver som de slår sammen med ett eller annet imellom, enten leverpostei, ost eller pølse eller hva det måtte være, sier hun.

Luksusniste
Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Vil du likevel ha tips til litt avanserte matpakker? Sjekk oppskriftene på turmat fra NRK Mat