Leder i Stavanger AUF fikk e-post fra bybaneleder før avstemningen

«Jeg har ikke noe i mot en viss diskresjon i forhold til denne e-posten», står det i e-posten med argumenter for bybanen som ble sendt til AUF-leder fra prosjektlederen ved Bybanekontoret.

Caroline Marie Tønnessen

Caroline Marie Tønnessen, leder i Stavanger AUF, fikk mail av Hans Magnar Lien like før medlemsmøtet i oktober.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Noen timer før den unge AUF-lederen i Stavanger, Caroline Marie Tønnessen, skulle stemme over bussvei eller bybane på Arbeiderpartiets medlemsmøte, mottok hun en e-post fra prosjektlederen ved bybanekontoret.

  • Les hele mailen lenger ned i saken

I e-posten, som inneholder to vedlegg, skriver prosjektlederen at han ønsket å gi henne noen flere argumenter før avstemningen.

– Jeg reagerte på at de sendte meg denne e-posten når jeg akkurat hadde begynt som AUF-leder. Jeg hadde allerede tatt et standpunkt, sier Tønnessen.

Bybanekontoret som «propagandakontor»

Det offentlig finansierte bybanekontoret som ble dannet for å innhente informasjon om bybane på Nord-Jæren har brukt fem millioner på å engasjere PR-byrået Burson-Marsteller.

Pengene har blant annet blitt brukt til bistand før møte med fylkesrådmannen og til kartlegging av Arbeiderpartiet og av Cecilie Bjelland. Politikerne mener situasjonen er uholdbar, og kaller den en skandale.

Her er den fulle oversikten over hva PR-millionene har gått til. Nå har fylkesrådmannen iverksatt gransking av pengebruken til Bybanekontoret.

– E-posten talte til fordel for bybanen

Caroline Marie Tønnessen (17) ble valgt som leder i Stavanger AUF tidligere i høst. Onsdag 17. oktober skulle hun delta på medlemsmøtet i Stavanger Arbeiderparti hvor medlemmene skulle avgjøre hvilken transportløsning de gikk for. Like før kl. 16 mottok hun en e-post fra prosjektlederen ved Bybanekontoret, Hans Magnar Lien.

– Jeg hadde det veldig travelt da jeg mottok e-posten. Jeg skulle på medlemsmøte og reise om kvelden. Det sto litt om argumenter for og mot, e-posten inneholdt to vedlegg og jeg oppfattet det som ganske negativt i forhold til det som var innstillingen fra bystyregruppen, altså bussvei, sier Tønnessen.

Hun oppfattet altså argumentasjonen i vedleggene i e-posten som om den var i favør bybanen.

Bybane-avstemning i Stavanger Arbeiderparti

Den 17 oktober stemte Stavanger Arbeiderparti for bussvei.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Her er e-posten fra Lien til Tønnessen:

Epost fra Hans Magnar Lien til Caroline Marie Tønnessen
Foto: Faksimile
Hans Magnar Lien

Hans Magnar Lien, prosjektleder ved Bybanekontoret.

Foto: Bybanekontoret

Hans Magnar Lien bekrefter overfor NRK at han sendte e-posten til AUF-lederen noen timer før medlemsmøtet. Han skriver i en e-post til NRK at han ikke så dette som et forsøk på propaganda eller påvirkning, men som relevant råstoff for den politiske og faglige diskusjonen han regnet med ville finne sted.

«Da jeg sendte mailen, tenkte jeg ikke på at det kunne være galt. Nå ettertid kan det kanskje se litt annerledes ut; i alle fall hvis man velger å tolke det i verste mening.

Jeg tenkte ikke på dette som påvirkning i negativ og odiøs betydning, men som tilbud om noen faglige vurderinger som jeg personlig kan/kunne innestå for og som selvfølgelig i noen grad var/er farget av at jeg jobber på Bybanekontoret.

Det å i en slik situasjon sitte å kjenne på at en brenner inne med viktige argumenter som ikke er kommet fram eller av en eller annen grunn ikke synes å ville bli vektlagt, er ganske tøft. Ja av og til kan jeg nesten føle den som en plikt å delta i diskusjonen inn mot de politiske avgjørelsene, selv om jeg selvfølgelig skjønner at dette blir en vanskelig balansegang.»