Hopp til innhold

Anmelder jobben for lønnstrekk

Arbeidstakere anmelder Beerenberg for ulovlige lønnstrekk etter «gå sakte aksjon» i Nordsjøen.

Advokat Bent Endresen og klubbleder Diana Ramsvik

Advokat Bent Endresen og klubbleder Diana Ramsvik i Safe Beerenberg leverer onsdag eller torsdag anmeldelsen av Beerenberg.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Safe-klubbleder Diana Ramsvik sitter med en enorm bunke dokumentasjon foran seg på bordet til advokat Bent Endresen. Hun er lei av det hun mener er uakseptabel oppførsel fra arbeidsgiveren Beerenberg, og går nå til anmeldelse.

– Vi hadde ikke trodd at Beerenberg ville gått så langt som det de har gjort, så derfor sitter vi her i dag med en politianmeldelse, sier klubblederen.

Har gått sakte i over en måned

Hun har tatt turen fra arbeidsplassen sin på Kårstø etter at medlemmene hennes ute på sokkelen og på landanlegg nå har «gått sakte», eller dagset i over en måned. Til å begynne med var konflikten bare om lokale lønnstillegg, men den har nå eskalert.

– Det har vært fryktelig fortvilende for medlemmene våre som har jobbet inn hundre prosent i begynnelsen av november, jobba hele perioden sin. Nå blir de trukket av dette rett opp mot jul, sier Ramsvik.

Og hun får samtykkende nikk fra advokat Bent Endresen.

– Her ser det ut til at det er foretatt et likt trekk på samtlige ansatte, uansett om de har vært på jobb eller ikke på jobb. Om de har sykemeldte eller hatt fri fra arbeidet, og det blir selvsagt ikke riktig.

Har bedt om å få konkrete eksempler

Men at flere arbeidere skal ha opplevd å bli trukket lønn kan ikke kommunikasjonssjef hos Beerenberg, Ole Klemsdal, finne grunnlag for.

Ole Klemsdal i Beerenberg

Ole Klemsdal i Beerenberg avviser at selskapet har trukket de ansatte for mye.

Foto: Beerenberg

– Etter vår vurdering har vi fulgt regelverket til punkt og prikke i denne saken, også når det gjelder lønnstrekk. Vi har bedt SAFE, utallige ganger, om å komme med tilbakemeldinger på hvem de i så tilfelle, på individnivå, mener har blitt trukket feil. Fagforeningen har ikke kommet med en eneste konkret tilbakemelding.

I tillegg til Beerenberg, «dagser» også ansatte i Kaefer Energy og Bilfinger. Det er totalt 1400 ansatte som ofte kalles Nordsjøens jordbærplukkere som mener de har krav på høyere lønn. Derfor har de startet gå sakte aksjonen som betyr at de jobber 45 prosent, og får 45 prosent av grunnlønnen utbetalt.

– Trekker av tilleggene og

Men her mener Ramsvik at arbeidsgiver Beerenberg har gått for langt og trukket ikke bare av grunnlønn, men og av tilleggene.

– Vi har blant annet reisetillegg og tanktillegg. Det er når du jobber inne i en tank hvor det kan være fare for luftfortrening. Alt dette har de og blitt trukket for. At Beerenberg kan betale 45 prosent til personen som jobber inne i tanken går jo ikke, du kan ikke være delvis inne i tanken. Du kan heller ikke være 45 prosent på reise, for du er jo ikke 55 prosent hjemme, sier Ramsvik.

Anmeldelsen sendes senest torsdag forteller advokat Endresen, og før det vil ikke Beerenberg kommentere innholdet.

– Vi stiller oss helt uforstående til en eventuell politianmeldelse, og ut over det vil vi ikke kommentere saken før vi har sett en politianmeldelse, annet enn at vi har en klar oppfatning av at SAFE nå forsøker å flytte fokus bort fra hva som er sakens kjerne, altså temporeduksjonen de har iverksatt, med de negative økonomiske konsekvensene det har for deres medlemsmasse, sier Klemsdal.

Oljearbeidar på Statfjord B

Det er arbeidere innen de såkalte ISO-fagene som nå går sakte på sokkelen. ISO står for Isolatør, Stillas, Overflatebehandling.

Foto: Mathias Oppedal

Kan gå sakte lenge

Gå sakte-aksjonen har vart i over en måned, og fagforeningene har meldt om at de kan holde på lenge. Men selv om de vil holde ut for å få lønnstillegg er Ramsvik klar på at årets jul kan bli kjip for flere.

– Folk som jobber i Beerenberg har og hus og bil og barn som har gleda seg til, men nå er det sånn at det blir ikke en voldsomt fin jul. Så vi får satse på at det blir en fin jul til neste år, sier Ramsvik.