Hopp til innhold

Har «gått sakte» i over en måned

1400 nordsjøarbeidere har jobbet for halv maskin i over en måned for å få noen ekstra kroner, men arbeidsgiverne sier kravene er for høye.

Ekofiskbyen

1400 ansatte i Bilfinger, Kaefer Energy og Beerenberg jobber for hald maskin på flere offshoreinstallasjoner, for eksempel på Ekofisk-feltet.

Foto: Kjetil Alsvik / ConocoPhillips

– Viljen til å fortsette er kjempestor. Vi er samme antall, men vi jobber 45 prosent og går sakte. Vi er på jobb i tolv timer slik vi skal gjøre, men alt går mye saktere enn det det bruker å gjøre, sier leder for Safeklubben i selskapet Bilfinger, Lillian Bratholmen.

Og de har jobbet for halv maskin i over en måned. Totalt 1400 Safe-organiserte i Bilfinger, Kaefer Energy og Beerenberg, som driver med vedlikehold offshore og på landanlegg, har takket nei til lønnsavtalene de er tilbudt i lokale forhandlinger med bedriftene.

Den 16. november begynte de å jobbe 45 prosent for å få et lønnstillegg de mener bedriftene har råd til. Arbeiderne får kun utbetalt 45 prosent av grunnlønnen i perioden, men får offshoretillegg og andre ekstrautbetalinger som vanlig.

– Bransjen går godt

– Vi mener at det er grunnlag i bedriften for at de kan gi oss noen kroner mer enn garantert fortjeneste, sier Bratholmen.

Hilde-Marit Rysst

Hilde-Marit Rysst i Safe.

Bård Bjørshol

Bård Bjørshol i Kaefer.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Bransjen går godt og det finnes penger. Det ser man på mange måter. Det er absolutt forutsigbarhet med de gode og langevarige kontraktene som er inngått. Det må selvfølgelig også komme de ansatte tilgode, sier leder for fagforeningen Safe i Norge, Hilde-Marit Rysst.

En måned med under halv innsats begynner nå å kjennes hos arbeidsgiverne.

– Det er klart at de planlagte arbeidsoperasjonene ikke blir utført som planlagt. Det betyr at kunden ikke får utført arbeidsoppgavene han hadde sett for seg, sier administrerende direktør i Kaefer Energy, Bård Bjørshol.

– Ikke kritisk rammet

Men selv om det merkes er ikke situasjonen kritisk ifølge ledelsen i Bilfinger og Beerenberg.

– Vi er ikke kritisk rammet av pågående temporeduksjon. Det er i underkant av 600 arbeidstakere er omfattet av aksjonen . Alle disse er allikevel ikke på jobb samtidig da de fleste som er omfattet av temporeduksjonen, går ulike rotasjoner, sier Anders Winnskjei Waage, HR-manager i Bilfinger Industries.

– Det er omtrent 400 av våre ansatte som er med i aksjonen til Safe. Konsekvensen av temponedsettelsen er at vår totale produksjonskapasitet er redusert med ca. 10 prosent. Derfor er ikke effekten av aksjonen totalt sett veldig merkbar, sier kommunikasjonssjef i Beerenberg, Ole Klemsdal.

Statoil: – Merker aksjonen allerede

Ørjan Heradstveit

Ørjan Heradstveit i Statoil.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

For Statoil og de andre selskapene som har hyret inn de tre selskapene er det derimot kjedelige forsnikelser som nå oppstår.

– Det er noen prosjekter som er litt spesielle som har milepæler som nærmer seg, som kan bli påvirket av dette. Jo lengre denne aksjonen varer, jo mer påvirker den oss, sier Ørjan Heradstveit i Statoil.

Aksjonen har liten betydning for virksomheten i Ekofisk-området, men vi ser at enkelte oppgaver tar noe lengre tid enn planlagt. Generelt bidrar slike aksjoner til svakere effektivitet og følgelig høyere kostnader enn nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Falck i ConocoPhillips som driver Ekofisk.

– En stor påkjenning

– Hvis jeg hadde vært bedriftsleder hadde jeg ikke fått noen god julestemning av å ha halve arbeidsstokken ute i halvveis jobbing. Jeg forventer at bedriftene selv tar litt ansvar nå, sier Rysst i Safe.

Arbeiderene som nå går sakte blir ofte kalt nordjøens jordbærplukkere og mener de har krav på mer enn det bedriften tilbyr. Men avstanden mellom hva bedriften vil gi og hva arbeiderne vil ha er stor.

– Jeg ser ikke for meg at det stopper. Dette er et lovlig virkemiddel de bruker. Selvsagt beklager jeg sterkt at vi er i denne sutiasjonen, og går inn i julehelga med dette. Dette er en stor påkjenning, ikke minst for våre medarbeidere, og det unner jeg dem ikke. Jeg håper at vi finner en løsning snart, sier Bjørshol i Kaefer.

– Vi har gjennom hele perioden vært interessert i å finne løsninger sammen med fagforeningen. Løsning på temporeduksjonen ligger nå hos dem, sier Winnskjei Waage i Bilfinger Industries.

Har fått penger fra andre Safe-klubber

Safe-klubben i Bilfinger er villige til å skrape klubbkassen og starte kronerulling for å få gjennomslag.

– Det har vært en del kronerulling og vi har fått veldig mye pengestøtte fra andre Safe-klubber. Det er vi utrolig takknemlige og ydmyke for. Det hjelper veldig godt på, sier Bratholmen.

Av de 1400 som går sakte er omkring en tredjedel ute i Nordjøen til enhver tid, resten har turnusfri eller jobber på landanlegg.

Flere nyheter fra Rogaland