Aftenbladet: Regjeringen bløffet om tiltakspakke

Regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet på 4 milliarder kroner skulle særlig gå til Sørvestlandet. Det har den ikke gjort, skriver Stavanger Aftenblad. Finansminister Siv Jensen avviser kritikken.

Siv Jensen og Erna Solberg snakker samme i stortingssalen

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener regjeringen ikke har holdt Stortinget for narr om milliardpakken mot arbeidsledighet. Her er hun sammen med statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

Omtrent 2,3 til 2,8 milliarder av krisepengene er ikke blitt øremerket Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Agder-fylkene, viser avisens funn.

Disse seks fylkene har ifølge Navs januartall hatt den desidert største ledighetsveksten det siste året. Rogaland topper statistikken med 79 prosents vekst.

Da Stortinget gjorde endringer i statsbudsjettet før jul, sto regjeringen fast på at tiltakspakken skulle ha en «tydelig profil rettet mot områdene som opplever størst vekst i ledigheten på Sør- og Vestlandet».

Mener Stortinget er holdt for narr

Geir Pollestad

Geir Pollestad (Sp) mener regjeringen har oppkonstruert en pakke på 4 milliarder kroner.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Men regjeringens uttalelser krasjer med svarene fra departementene som er bevilget penger i tiltakspakken.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier at Aftenbladets avsløring viser at Stortinget er blitt holdt for narr, mens Geir Pollestad i Senterpartiet kaller det «en milliardbløff».

– Jeg mener regjeringen har holdt Stortinget for narr. Enda mer alvorlig er det at de har holdt arbeidsfolk og arbeidsledige, som er i en vanskelig situasjon på Sørvestlandet, for narr, sier Hadia Tajik (Ap) til Aftenbladet.

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) mener regjeringen har holdt Stortinget for narr.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Pollestad mener regjeringen har oppkonstruert en pakke på 4 milliarder som ikke svarer til forventningene den selv har skapt.

Jeg er sterkt kritisk til at verken Stortinget eller næringslivet får vite hva som ligger i pakken. I stedet sier de at man skal følge anbudene tett og se an virkningen av den. Men man må jo vite hvilke prosjekter det er snakk om, sier Pollestad til avisen.

Jensen avviser

– Regjeringen har ikke holdt Stortinget for narr. Hovedinnretningen av tiltakspakken for økt sysselsetting er midlertidige tiltak rettet mot Sør- og Vestlandet. Det er riktig at noen av tiltakene ikke er øremerket Sør- og Vestlandet. Dette betyr ikke at midlene ikke vil tilfalle Sør- og Vestlandet, svarer finansminister Siv Jensen (Frp) i en e-post til avisen.

Til NRK fremholder Siv Jensen at tiltakspakken er innrettet for å treffe ledighetsutviklingen på Sør- og Vestlandet.

– Noen av virkemidlene er veldig konkrete og direkte, andre er litt mer generelle. For eksempel gjelder det midler til forskning og innovasjon som avhenger av søknadsinngangen. Hele poenget med å ha et bredt spekter med tiltak og virkemidler er å treffe ulike behov hos mennesker i en vanskelig situasjon.

– Har dere holdt Stortinget for narr?

– Jeg registrerer at Ap og Sp ønsker å skape det inntrykket, men jeg har overlevert Stortinget ved flere anledninger en detaljert oversikt over innholdet i denne tiltakspakken. Den er god, målrettet og treffsikker, mener hun.