Hopp til innhold

Tiltak for fire milliarder skal lette oljekrisen

Regjeringa har lagt inn en redningspakke til oljefylkene i Statsbudsjettet. Flere prosjekter og en storstilt offentlig opprustning skal få arbeidsledige ingeniører ut i jobb.

Ketil-Solvik Olsen, Erna Solberg og Kjell Sletsjøe, adm.dir i Rana Gruber

Ketil-Solvik Olsen og Erna Solberg på besøk hos Rana Gruber i Nordland forrige uke.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Dette handler om å sikre arbeidsplasser, og at folk opprettholder kompetanse. Derfor må vi både tenke langsiktig omstilling og kortsiktig sysselsetting, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Regjeringen har varslet at de vil bruke over 2,5 milliarder på å ruste opp offentlige bygg, veier og jernvane, spesielt på Sør- og Vestlandet. Dette inngår i regjeringas krisepakke til oljefylkene langs kysten, som også inneholder flere prosjekter for å motvirke den økende arbeidsledigheten. Ifølge Solvik-Olsen er tiltakspakken totalt på tre-fire milliarder.

– Den inneholder også en storstilt satsning på verftene, som skal få flere oppdrag for marinen. Vi skal også gi mer til forskning og utviklingsprosjekter i bransjen, sier Solvik-Olsen.

Vil bruke ingeniørene til mer enn oljejobb

– Jeg vil ikke bruke ordet krise, men det er stormkast i deler av norsk økonomi, som særlig rammer oljefylkene hardt. Da er det viktig at vi tror til for bedriftene og arbeidstagerne som har det vanskelig, sier han.

Johan Sverdrup Field Centre

Johan Sverdrup-feltet som etter planen skal settes i produksjon i 2019 blir av mange beskrevet som lyset i enden av tunnelen for oljenæringa.

Foto: Statoil

2,5 av milliardene i tiltakspakken skal brukes på nye byggeoppdrag som skal få omtrent en person ut i jobb per million. Og det skal skje fort. Etter en kort anbudsrunde skal flere tusen være i arbeid, ifølge ministeren. Han nevner opprusting av Jærbanen, Vossabanen og veiene, samt oppussing av flere sukehusbygninger, museer og universiteter.

Flere tusen har mistet jobben i oljeindustrien og flere ingeniører søker nå jobb andre steder. Det er dette regjeringa til legge til rette for.

– Vi vet at mange arbeidsledige ingeniører kan gjøre en jobb for andre entreprenør- og bygg og anleggsbedrifter. Det er den typen arbeidskraft vi nå vil kunne få i jobb med debbe tiltakspakken, sier Solvik-Olsen.

LO og Nav tror på bedring

– Dette tror jeg vil gi mange fremtidstro og håp, og det er kjempebra. Det verste vi kan utsette folk for er å være passive hjemme, så dette vil gi motivasjon, sier Truls Nordahl, regiondirektør i Nav.

Arbeidsledigheten i oljefylket Rogaland er nå på nesten fem prosent, og flere har spådd at den kan bli på seks prosent før markedet snur.

– Jeg tror dette kan bidra til at nedgangen ikke blir så stor som vi frykter. Jo færre ledige vi har, jo bedre er det for hele Vestlandet, sier Øystein Hansen, regionsekretær i LO.