Advarte Marie om hvor farlig sjøen kunne være

En kvinne som reiste sammen med Marie Sæther Østbø (20) i Sør-Afrika, sier at de snakket om hvor farlig sjøen kunne være den dagen Østbø forsvant. Likevel tror sørafrikansk politi fortsatt at det er en savnetsak.

Kollasj - Marie og stranden

Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger ble sist sett da hun var på vei til Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika. Leteaksjonen er nå trappet kraftig ned.

Foto: IDA DAHLBACK/PRIVAT / NRK

– Samme dagen som hun forsvant, pratet vi om haier og at de kunne komme opp til grunt vann når sola gikk ned. Så ja, hun visste om faren, sier kvinnen til NRK.

Den unge kvinnen, som ønsker å være anonym, reiste sammen med savna Marie Sæther Østbø (20) i Sør-Afrika fra mandag 16. april, og var med henne helt til hun forsvant onsdag 18. april. De to var i samme turgruppe og tilbragte mye tid sammen.

Kvinnen var sammen med Marie rett før Stavanger-kvinnen gikk alene ned til Myoli Beach i Sedgefield om kvelden 18. april. Siden har ingen hørt noe fra Marie.

Tror på savnetsak, ikke kriminalsak

Kvinnen som NRK har vært i kontakt med, er tydelig på at Marie visste hvor farlig sjøen kunne være. Likevel tror sørafrikansk politi at det mest sannsynlig dreier seg om en savnetsak.

– Det er ingen bevis i det hele tatt for at det har skjedd noe kriminelt, sa politiets talsmann i Sør-Afrika, Malcolm Poje, til NRK fredag.

Malcolm Pojie, polititalsmann Sedgefield, Sør-Afrika

Malcolm Pojie er talsmann for det lokale politiet i Sør-Afrika.

Foto: Barnaby Mitchell / NRK

Norsk politi har overfor NRK uttrykt at sørafrikansk politi har festet seg til én teori om at Marie forsvant på havet, og de selv ville ha etterforsket bredere.

Kvinnen som NRK har vært i kontakt med, ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd med Marie.

– Jeg har ingen anelse, sier kvinnen til NRK.

Aldri skikkelig avhørt

Til tross for at den unge kvinnen tilbrakte mye tid med Marie i dagene før hun forsvant, og i tillegg var en av de siste som så henne, sier hun til NRK at hun aldri har gitt noe vitneutsagn til politiet.

– Nei, det har jeg ikke, sier hun.

– Snakket du ikke med politiet i det hele tatt etter at hun forsvant?

– Jeg tror ikke det.

Malcolm Pojie i Sør-Afrika kan ikke bekrefte akkurat hvem som har blitt avhørt og ikke etter Marie-forsvinningen.

Vegen ned til stranda

Et overvåkingskamera fanget opp at Marie Sæther Østbø gikk alene ned til stranden på denne veien klokken 18.40 onsdag kveld. Kort tid i forveien var hun på restauranten Pili Pili som ligger i bygningen til venstre.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

– Politiet avhørte medlemmer av turgruppen, men jeg kan ikke bekrefte akkurat hvem som ble avhørt og ikke, sier Malcolm Pojie, talsperson for etterforskningen i Sør-Afrika.

– Men virker ikke denne kvinnen som et interessant vitne?

– Vitnemålene fra turgruppen som var på Pili Pili-restauranten, sier alle det samme, at Marie forlot restauranten klokka 18.15.

– Er det ikke interessant at Marie pratet med noen samme dag om hvor farlig sjøen kunne være?

– Det er interessant, men jeg er sikkert på at alle turistene vet om dette, at sjøen kan være farlig, sier Pojie.

Torsdag ble en internasjonal etterlysning av 20 år gamle Marie Sæther Østbø fra Stavanger lagt ut på Interpols nettsider.