– Inhabile fordi politiansatte er venner med både tidligere og nåværende ordførere

Rogaland politidistrikt har konkludert med at de er inhabile i den såkalte Tyrkia-saken. Det er for tette bånd mellom politiet og Stavanger kommune, mener politimester Hans Vik.

Hans Vik, visepolitimester i Rogaland politidistrikt

Politimester Hans Vik har erklært Rogaland politidistrikt innhabile i Tyrkia-saken. Nå må trolig et annet distrikt etterforske Frps anmeldelse av Stavanger kommune. (Arkivfoto)

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Nå har jeg erklært politidistriktet inhabile, og det er opp til statsadvokaten å avgjøre hva som skjer, sier politimester Hans Vik til NRK.

Politidistriktet kan dermed ikke etterforske Fremskrittspartiets anmeldelse av Stavanger kommunes behandling av Tyrkia-saken.

Frp-gruppeleder Tore B. Kallevig ønsket at politiet skulle sette i gang en ekstern gransking av saken hvor Stavanger kommune betalte minst 500.000 kroner for en hemmelig aksjon i 2006 (se faktaboks).

Ville først ikke si hvorfor

– Vi har mottatt en anmeldelse, og den er vurdert. Politidistriktet anser seg for å være inhabil i vurderingen av saken. Nå blir den oversendt statsadvokaten, sa påtaleleder Bjørn Andersen til Stavanger Aftenblad torsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Sevland gjer klubba til Sagen Helgø

Både tidligere ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland (H) og nåværende ordfører Christine Sagen Helgø (H) er venner med sentralt plasserte politifolk.

Foto: Nyhetsspiller

Verken han eller politimester Hans Vik ville oppgi hvorfor politiet er inhabile.

Senere torsdag kunne Vik imidlertid opplyse grunnen. Andersens vennskap med den tidligere ordføreren i Stavanger er en av dem.

Ordfører og visepolitimester venninner

– Visepolitimester Gøril Våland er en nær venninne av ordfører Christine Sagen Helgø. Dessuten er politiets påtaleleder Bjørn Andersen venn av tidligere ordfører Leif Johan Sevland, forklarer Vik.

Sevland var ordfører da barna ble smuglet ut av Tyrkia.

Har brukt en måned

Også bånd mellom barnevernsvakten og politiet er oppgitt som grunn, ifølge Vik.

– Barnevernsvakten her på politihuset er bemannet med ansatte fra Stavanger kommune, og det skjer mye samarbeid. Til sist er en av våre ansatte selv fosterforelder, og var i 2006 sammen med sine fosterbarn i Tyrkia, sier han.

Politiet har brukt en måned på å vurdere sin egen habilitet i saken. Et annet politidistrikt oppnevnes trolig som såkalt «settedistrikt», og tar saken for Rogaland.

Flere nyheter fra Rogaland