NRK Meny
Normal

– Tyrkia-aksjonen var ulovlig

Advokat betviler Tyrkia-aksjonens lovlighet, og politikere krever granskning ved første anledning i 2012.

I 2006 fikk en Stavanger-familie hentet hjem sine to fostersønner fra Tyrika etter at de ble avskåret av sine biologiske foreldre under en ferie i Tyrkia.

Mandag, over fem år etter at fosterfamilien ble smuglet ut av Tyrkia, avslørte Stavanger Aftenblad at barnevernet i Stavanger betalte minst 500.000 kroner for aksjonen.

Saken skal granskes av rådmannen

Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Foto: NRK

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø har bedt rådmannen orientere om kommunens rolle i barnesmuglingssaken fra Tyrkia. Sagen Helgø sier at orienteringen vil bli gitt i første formannskapsmøte.

Saken har vakt sterke reaksjoner blant lokale politikere.

– Jeg er veldig takknemlig for at ordføreren har tatt initiativ til at vi skal få en grundig gjennomgang i første møte i det nye året, sier Tore B. Kallevig, Frp-topp i Stavanger.

– Tenk om rollene hadde vært snudd

Tore B. Kallevig

Tore B. Kallevig (Frp).

Foto: Marius Vervik / Frp

Kallevig er en av flere politikere som reagerer på den rollen Stavanger kommune spilte da to fosterbarn ble smuglet ut fra Tyrkia. Ifølge Stavanger Aftenblad har kommunen brukt til sammen 2,3 millioner på saken. Flere advokater ble engasjert, det samme ble privatetterforsker Ola Thune. Saken ble deretter brakt videre til ledelsen for barnevernet i byen.

– Basert på det jeg har lest i media de siste dagene er det jo helt klart noen dimensjoner her som bør og må sees nærmere på. Det gjelder både bruken av offentlige midler, og det at en kommune har igangsatt, velsignet eller vært med på en operasjon som har vært i strid med en av våre alliertes nasjonale løver, sier Kallevig.

– Man kan jo snu på det. Hvordan hadde vi reagert hvis en kommune i Tyrkia hadde igangsatt en operasjon som gikk i strid med de lover og regler som gjelder her i landet, legger han til.

Nødrettsbetraktninger

Atle Helljesen

Advokat Atle Helljesen.

Foto: Advokatfirmaet Legal

Stavanger kommune betalte for reisen og forberedelsene til forsterforeldreparet. Tyrkiske myndigheter hadde gitt barna utreiseforbud i påvente av en rettslig kjennelse.

– For mitt vedkommende var dette snakk om rene nødrettsbetraktninger. Her forelå det flere rettsavgjørelser i Norge om at barnevernet skulle ha omsorgen for disse barna. Da de var på ferie i Tyrkia angrep de biologiske foreldrene dem på gata og prøvde å ta barna med seg. De norske foreldrene gikk i skjul der nede i påvente av tyrkiske rettsavgjørelser. Dette trakk ut, og spørsmålet var om hvor lenge disse barna skulle leve på et hotellrom. For meg var det om å gjøre å få de tilbake til Norge, sier advokat for fosterforeldrene, Atle Helljesen.

Han påpeker at nødrettsprinsippet kan oppheve rettsavgjørelser.

– Det er en skjønnsmessig vurdering som jeg måtte ta for mitt vedkommende, og den må andre også ta for sitt vedkommende hvis det blir en videre rettslig oppfølging, sier han.

– En ulovlig aksjon

Svein Kjetil Lode Svendsen

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Foto: Advokatfirmaet Meling & Sjødin

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen hos advokatfirmaet Sjødin og Meling er uenig, og mener aksjonen ikke kan forsvares som en nødrettsbetraktning.

– Dette må være å betegne som en ulovlig aksjon. Her har man gått inn i et annet land, trosset et utreiseforbud og tatt barna med seg hjem. Man kan ikke benytte seg av norsk nødrett som begrunnelse for handlingen som ble foretatt, sier Lode Svendsen.

– De må stå til ansvar for de handlingene de har foretatt med den kunnskapet de hadde på det tidspunktet, legger han til.

Har blitt bedt om å gi forklaring

Lode Svendsen venter at saken blir tatt videre i rettssystemet. Det utelukker heller ikke fosterforeldrenes advokat, Atle Helljesen.

– Risikoen er tilstede for at tyrkiske myndigheter vil reagere. Det har allerede kommet anmodninger fra tyrkiske domstoler om å avhøre fosterforeldrene her i Norge. De har møtt opp i tingretten i Stavanger, og ikke gitt forklaring. Det hadde de ingen plikt til, sier Helljesen.