«Jeg ville brukt Ola Thune»

Ap-topp og daværende statsekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, mente bruk av privat etterforsker kunne få Stavanger kommunes fosterbarn ut av Tyrkia.

Raymond Johansen

I 2006 ga Raymond Johansen, da statssekretær i UD, et personlig råd til Ap-vennen Odd Kristian Reme. Etter at Reme fikk rådet, engasjerte Stavanger kommune privateterforsker for å hente hjem to barn fra Tyrkia.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Utsagnet fra Johansen førte til at partikollegaen i Stavanger Arbeiderparti, Odd Kristian Reme, brakte opplysningen inn for barnevernsledelsen. Kort tid etter ble både advokater og privat etterforsker engasjert.

Sommeren 2006 ble to tyrkisk-norske fosterhjemsbarn på ferie i Tyrkia holdt tilbake etter en kjennelse i tyrkisk rett. Nylig ble det avdekket av Stavanger kommune betalte for å få hentet barna hjem, og bestikkelser kan ha vært en del av det pengene ble brukt til.

Ola Thune

Ola Thune.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Odd Kristian Reme

Odd Kristian Reme.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Utenriksdepartementet (UD) ble ifølge Stavanger Aftenblad, som først omtalte saken, aldri informert om det som skjedde.

Men ifølge Ap-politiker i Stavanger, Odd Kristian Reme, var det altså en av departementets egne stassekretærer som satte kommunen på ideen.

«Hvis jeg hadde vært foreldrene»

– Raymond sa «Hvis jeg hadde vært foreldrene, hadde jeg tatt kontakt med Ola Thune», sier Ap-politiker Odd Kristian Reme til NRK – men presiserer at han oppfattet det som et personlig råd.

Ola Thune har overfor Stavanger Aftenblad ikke villet kommentere om eller hvordan han var involvert.

Avisen mener imidlertid å kunne dokumentere at den tidligere Kripos-mannen, nå privatetterforskeren, dro til Tyrkia noen dager før barna fikk reise ut av landet – tross utreiseforbud.

– Kjente politisk ledelse i UD

Da Reme ringte partikollegaen Raymond Johansen, hadde Reme og de andre politikerne i kommunalstyret for levekår blitt orientert om hva som var skjedd etter at fosterfamilien hadde tatt de to barna med på ferie til Tyrkia sommeren 2006.

– Jeg foreslo at siden jeg kjente politisk ledelse i UD kunne finne ut om det var mer å hente fra UD i denne saken. Før jeg reiste på ferie, ringte jeg til Raymond Johansen. Raymond lovte å komme tilbake, sier Reme.

Det gikk noe dager før Johansen ringte tilbake til Reme.

– Han forteller meg det kompliserte i saken. Guttene hadde både norsk og tyrkiske statsborgerskap, og dermed er det umulig for den norske ambassaden å gjøre noe diplomatisk, sier Reme.

Kan ikke huske samtalen

Reme anså Stavanger kommune, som ifølge norsk rett hadde omsorgen for barna, som barnas foreldre i dette tilfelle. Resten av den politiske og administrative ledelsen som var involvert i saken ble orientert om Johansens råd.

– Varaordfører Bjørn Tysdal Moe (KrF), Bjørn Tungland (daværende kommunaldirektør for oppvekst og levekår) og Gunnar Thoresen fikk høre rådet, sier Reme til NRK.

Raymond Johansen sier at han husker samtalen med Reme, men at rådet fra UD til Stavanger kommune var helt klart:

– At man så gir utrykk for – i en privat samtale – forståelse for hva foreldre kan og bør gjøre i en slik situasjon, er en helt annen sak, sier Johansen.