Hopp til innhold

Kommunetopper visste om hemmelig aksjon for å hente barn hjem fra Tyrkia

Den politiske toppledelsen i Stavanger godkjente i 2006 smugling av to fosterbarn for å få dem ut av Tyrkia. Det bekrefter daværende leder for levekårstyret i Stavanger, Odd Kristian Reme.

Leif Johan Sevland og Odd Kristian Reme

Tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland og Odd Kristian Reme (Ap), tidligere leder for kommunalstyret for levekår.

Foto: Camilla Hatleskog / NRK

Odd Kristian Reme var leder for levekårsstyret i Stavanger da han i 2006 fikk den såkalte Tyrkia-saken i fanget. To norske fosterforeldre på ferie i Tyrkia ble av tyrkiske myndigheter nektet å ta sine to fosterbarn ut av landet etter å ha vært på ferie der.

Samme år brukte Stavanger kommune i all hemmelighet 500.000 kroner på å smugle barna ut av Tyrkia.

I dag bekrefter tidligere leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger, Odd Kristian Reme (Ap), at både han og daværende ordfører Leif Johan Sevland (H) kjente til operasjonen.

Bjørg Tysdal Moe

Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hadde møte på ordførerens kontor

– Samme dag som dette fant sted, var det et hastemøte på Sevlands kontor. Der orienterte Bjørn Tungland (daværende kommunaldirektør for oppvekst og levekår, red.anm.) om det han hadde fått vite samme dag, nemlig at de var på reisefot nå, sier Reme.

Barnas biologiske foreldre hadde aldri godtatt at barna ble overlatt til fosterforeldre i Stavanger. De tok saken til retten i hjemlandet, hvor en tyrkisk ga barnas biologiske foreldre medhold i at foreldreretten måtte vurderes på nytt.

Mandag, over fem år etter at fosterfamilien ble smuglet ut av Tyrkia, avslørte Stavanger Aftenblad at barnevernet i Stavanger betalte minst 500.000 kroner for aksjonen.

Til advokater og «hjelpere»

Det norske utenriksdepartementet ble aldri informert om operasjonen i Tyrkia. Etter aksjonen nektet også barnevernsledelsen i Stavanger for at de kjente til aksjonen.

– Vi fikk opplyst at det var mulig å stanse dem. Daværende rådmann Ole Hetland var sterk tilhenger at vi tok en slik telefon. Jeg var sterk motstander, jeg mente vi burde gjennomføre dette. Ordføreren og jeg som politisk leder for barnevernet besluttet at vi ville la aksjonen gå, sier han.

Men Stavanger Aftenblad har avslørt at det samme barnevernet betalte ut flere hundre tusen til norske advokater, som igjen brukte store beløp på hjelpere i Tyrkia.

Odd Kristian Reme sier i at de ikke visste hvordan pengene ble brukt i Tyrkia, men kan ikke utelukke at bestikkelser var en del av det.

– Vi tenkte nok tanken

– Hvis det var slik at vi konkret hadde blitt spurt om vi var villige til at pengene ble brukt til bestikkelser, tror jeg svaret måtte ha vært nei, presiserer han.

John Peter Hernes

John Peter Hernes (Høyre).

Foto: Torunn Westvik Tørneng / NRK
Arnt Heikki Steinbakk

Arnt Heikki Steinbakk (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Men tenkte dere tanken?

– Den dagen denne operasjonen ble gjennomført, tenkte nok både jeg og andre den tanken, sier han.

Totalt skal Stavanger kommune ha brukt over 2,3 millioner kroner på saken. Selv i dag mener Odd Kristian Reme at kommunen handlet rett.

– Det er ting som kan diskuteres, i forhold til både juss og etiske betenkeligheter. Men det viktigste var å få barna hjem til Norge. De kom hjem, og har det etter forholdene bra, sier han.

– Her er det gjort mange feil

Det er ikke alle dagens politikere i Stavanger umiddelbart enig i. Nåværende leder i kommunalstyret for oppvekst, John Peter Hernes (H), mener Utenriksdepartementet må se på saken.

– Vi kjenner nok til å vite at det her er gjort mange feil. Det blir feil å etterforske seg selv, sier han.

Også Arnt Heikki Steinbakk, Ap-politiker i Stavanger, vil ha alle kort på bordet.

– Det kan være interessant å få en orientering om status i saken, og hva som har skjedd, sier han.