Hopp til innhold

Hjelpere i Tyrkia skulle ikke avsløres

Grunnen til at det ikke finnes bilag for alle de kommunale utgiftene i Tyrkia-saken, er at hjelpere ikke skulle kompromitteres. Det var privatetterforsker Ola Thune sitt budskap til bystyret i Stavanger

Thune orienterer Stavanger bystyre

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø hadde bedt Ola Thune om å redegjøre for bystyret om sin kjennskap til Tyrkia-saken.

– Denne saken har jo aldri tatt slutt. Den lever sitt glade liv fortsatt, og ser aldri ut til å slutte. hver gang vi tror at saken skal ta slutt, så kommer den opp igjen. Jeg fikk en henvendelse fra ordføreren som spurte om jeg kunne komme å redegjøre for slik jeg kjente saken. Etter å ha tenkt ganske lenge på om jeg ville bidra til det, så har jeg takket ja.

Les også: – Høyre stemmer mot å få alle fakta på bordet

Les også: – Politiet for dårlig på korrupsjonsetterforskning

Slik forklarer Ola Thune hvorfor han mandag var i Stavanger og redegjorde for bystyret om den såkalte Tyrkia-saken.

Ola Thune om Tyrkia-saken

Her kan du se hele intervjuet NRK gjorde med Ola Thune om Tyrkia-saken.

Avviste ulovligheter og korrupsjon

Saken dreier seg om to gutter som i 2006 ble hentet hjem fra Tyrkia til Stavanger. Stavanger Aftenblad avslørte at det var brukt rundt en halv million kommunale kroner til operasjonen.

Fremskrittspartiet anmeldte saken til politiet . Den ble etter hvert henlagt fordi politiet ikke fant bevis for ulovligheter.

Les også: – Inhabile fordi politiansatte er venner med både tidligere og nåværende ordførere

Les også:

Til mandagens bystyremøte hadde Olav T. Laake meldt en interpellasjon der han krevde at kommunen fant ut og redegjorde for hva de kommunale pengene var brukt til.

Ola Thune i Stavanger bystyre

Ola Thune var mandag i Stavanger og redegjorde for bystyret om den såkalte Tyrkia-saken.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Privatetterforsker og tidligere Kripos-sjef Ola Thune forklarte seg i ettermiddag om sin rolle. Han avviste alle mistanker om ulovligheter og korrupsjon da han var med og hentet ut to Stavanger-gutter fra Tyrkia i 2006.

Ola Thune avviser lovbrudd og korrupsjon i Tyrkia-saken.

Les også: – Kommunen brøt ikke barnevernloven

Les også: Nøgd med kommunen sitt svar

– Det ble laget en plan. Det var alternative løsninger for hvordan dette skulle kunne skje. Jeg understreker at dette var ikke planer som jeg la. Jeg var en formidler her. Det er andre personer i Tyrkia som la disse planene.

Planla båtflukt

Det er første gang Thune bekrefter at han var involvert i saken. Han forteller at planen var å hente de to guttene og fosterforeldrene ut av Tyrkia med båt til de greske øyer, men at dette ikke kunne skje på grunn av lekkasjer.

– Her var det journalister som visste alt, som visste om min rolle, og egentlig ødela den muligheten. Så måtte man snu om på dette, sier Thune.

Han mener at «en god del penger forsvant i dette sluket» som den planlagte båtflukten utgjorde.

Ville ikke avsløre hjelpere

– Selvsagt var det ikke noen bestikkelser. Hvor kommer bestikkelsene fra. Jeg skjønner ikke, hvem er det som påstår at det har vært bestikkelser, og med hvilke penger. Pengene har jo jeg kontroll på. Jeg vet jo hvor pengene gikk, sier han.

Les også: - Utenkelig å sende dem tilbake

Les også: Kommunetopper visste om hemmelig aksjon for å hente barn hjem fra Tyrkia

Thune sier at avtalen med kommunen var at bilag som ville kompromittere personer som ikke skulle kompromitteres ikke finnes i regnskapet etter operasjonene i Tyrkia.

Olav T. Laake

Olav T. Laake vil ikke konkludere med at Tyrkia-saken nå kan legges til side etter Thunes redegjørelse i Stavanger bystyre.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Forutsetningene var at jeg skulle redegjøre for pengebruken når vi kom tilbake. Det gjorde jeg i 2006, med unntak av de bilagene som kunne direkte eller indirekte avsløre hjelpere, sier Thune.

Olav T. Laake vil ikke konkludere med at Tyrkia-saken nå kan legges til side etter Thunes redegjørelse i Stavanger bystyre.

– Det kan jeg ikke svare på nå. Dette må jeg blant annet drøfte med min bystyregruppe. Dette er jo ikke sak jeg tar opp helt som soloartist, men det er på vegne av en gruppe, og da må jeg snakke med de andre også, sier Laake til NRK.