– Over tre ganger så tungt som Eiffeltårnet

Johan Sverdrup-prosjektet i Nordsjøen er godt i gang. I løpet av et par dager skal moduler på godt over 20.000 tonn løftes på plass.

Løfting av Johan Sverdrup

Til sammen 23.500 tonn løftes på plass til Johan Sverdrup-plattformen i Nordsjøen. Det tilsvarer mer enn tre ganger vekten av Eiffeltårnet i Paris.

Foto: Statoil

Se video av den spektakulære løfteoperasjonen nederst i saken.

Det er voldsomme krefter i sving når den første Johan Sverdrup-plattformen installeres. I løpet av en ukes tid skal 23.500 tonn på plass.

Det tilsvarer mer enn tre ganger vekten til Eiffeltårnet i Paris og krever grundige forberedelser.

– Det tar kanskje tre år å planlegge for å være helt sikker på at gjennomføringen foregår uten noen form for uhell og på en sikker måte, sier Arthur Skartveit, fartøysansvarlig i Statoil.

Plattformen, som skal drives med elektrisitet fra land, skal operere på oljefeltet som omtales som næringens «lys i enden av tunnelen».

For å foreta løft i denne størrelsesordenen trengs det robust utstyr. Verdens største løftefartøy «Thialf» gjennomfører den omfattende vektløftingen.

– Det er ikke et alternativ å komme ut her og finne ut at ting ikke passer. Vi er nødt til å ha suksess på første forsøk, sier Skartveit.

To av tre moduler er på plass og ifølge Statoil har operasjonen gått knirkefritt til nå.

Utnyttet godt vær

Det er en såkalt stigerørsplattform som skal installeres. Den sørger for trykk ved transport av olje og gass i rørledninger på havbunnen.

Ifølge pressetalsmann i Statoil, Eskil Eriksen, vil det daglig strømme olje og gass til en verdi av 350 millioner kroner fra denne plattformen, når feltet produserer på topp.

På fredag og lørdag ble de hardeste løftene unnagjort, da de to tyngste modulene på til sammen 16.000 tonn ble installert.

– Vi utnyttet en periode med bra vær for tunge løft på fredag og lørdag. Værsituasjonen blir noe verre de neste dagene, noe som gjør at vi vil vente med å gjennomføre de siste løftene, sier Eriksen.

Etter planen skal de ha fullført jobben innen førstkommende onsdag, dersom vær og vind tillater det.

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 155 kilometer vest for Stavanger

Foto: Statoil

Nye arbeidsplasser

Produksjonsstart for Johan Sverdrup-feltet er berammet til slutten av 2019 og har en produksjonshorisont til 2050.

Feltet er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel og de forventede ressursene er på 2,1 til 3,1 milliarder fat olje.

Det betyr mange nye arbeidsplasser. Utbyggingen av første fase antas å generere rundt 51.000 årsverk. Av disse går rundt 22.000 til leverandørbedrifter, mens rundt 12.000 årsverk forventes i deres underleverandørbedrifter.

Her løftet to av de tre modulene på oljeplattformen Johan Svedrup på plass.

Her løftes tusenvis av tonn på plass. Stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-plattformen skal sørge for trykk ved transport av olje og gass.