Arbeid for åtte milliarder på plass i Haugesund

Tidenes største prosjekt for Aibel – Johan Sverdrup – ankom onsdag verftets kai. Samtidig avslører selskapet at de har flere interessante oppdrag på ønskelisten.

aibel

147 meter over bakken rager plattformdekket på Johan Sverdrup-plattformen, godt synlig for hele nærområdet i Haugesund.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Plattformdekket på Johan Sverdrup-plattformen er endelig på plass i Haugesund. Aibel skal fortsette arbeidet på plattformen, og koble moduler og ferdigstille plattformen.

Selskapet fikk oppdraget tilbake i 2015 og skal arbeide med prosjektet til 2020. Kontrakten er verdt rundt åtte milliarder kroner og er det største prosjektet Aibel har vært involvert i.

– Det har bidratt til både å øke kunnskapen og utvide kapabilitetene våre, samt vært en god test på vår gjennomføringsmodell, forteller konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

Bjørn Pedersen

– Dette blir et skue for hele byen, sier byggeleder Bjørn Pedersen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Sikrer arbeidsplasser

Til sammen har Aibel brukt nærmere 6000 årsverk på Johan Sverdrup-prosjektet. Den ferdige plattformen skal etter planen overleveres til Statoil i andre kvartal neste år.

Les også: Johan Sverdrup-prosjektet ytterligere 5 milliarder billigere

– Det betyr at vi sikrer arbeidsplasser i selskapet. I dag var det 41 lærlinger som hadde sin første arbeidsdag, da vi tok imot båten. Uten dette prosjektet hadde det vært vanskelig og tatt inn så mange lærlinger, forteller byggeleder Bjørn Pedersen.

Totalt sikrer Johan Sverdrup-feltet Norge 1350 milliarder kroner i inntekter. Det er det femte største olje- og gassprosjektet i Norge noensinne.

Plattformdekket til Johan Sverdrup-plattformen ankommer verftet

Arbeiderne på Aibel var samlet på kaien for å ønske plattformdekket velkommen til Haugesund.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

En støtdemper, men ingen hvilepute

Hos Aibel er de tydelige på at dette oppdraget kom på et beleilig tidspunkt.

– Hele Johans Sverdrup-utbyggingen har vært en støtdemper for en norsk oljeindustri i kraftig omstilling, men ingen hvilepute, mener konsernsjef Mads Andersen.

– Hva skjer etter dette prosjektet er ferdigstilt for Aibels del?

– Det kommer andre utbygginger på norsk sokkel som er svært interessante for norsk leverandørindustri, for eksempel neste fase av Johan Sverdrup-feltet og utbygging av Johan Castberg-feltet. I tillegg planlegges det en rekke modifikasjoner på eksisterende felter hvor man skal knytte opp nærliggende reservoarer til eksisterende infrastruktur, svarer han.

Mads Andersen, konsernsjef i Aibel.

Konsernsjef Mads Andersen i Aibel gleder seg over dagens hendelse.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

I tillegg er Aibel involvert i gassfeltet Dvalin i Norskehavet. Dvalin skal knyttes opp mot Statoils Heidrun-plattform. Aibel skal gjennomføre modifikasjonsarbeidet, og blant annet bygge to nye moduler.

Flere prosjekter på blokken

– For noen uker siden startet vi konstruksjonen av en av to Dvalin-moduler i Haugesund, og dette er også en betydelig jobb for oss, forteller Andersen.

SE VIDEO: Spektakulær løfteoperasjon i Sunnhordland

Han forteller at Aibel har flere prosjekter på blokken i nærmeste fremtid.

– Men vi er som resten av norsk leverandørindustri, avhengig av at det kontinuerlig sanksjoneres nye utbyggings- og modifikasjonsprosjekter på norsk sokkel.

Her blir boreplattformen slept inn til Haugesund

Her ankommer plattformdekket på Johan Sverdrup. Det veier hele 22.000 tonn.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK