Startskudd for oljas «lys i enden av tunnelen»

Johan Sverdrup-prosjektet, med et helt statsbudsjett som forventa inntekt, tre milliarder oljefat og 50.000 årsverk, er i gang. – Gir viktig optimisme, sier oljeanalytiker.

Jubel produksjonsstart på Johan Sverdrup

VIDEO: Jubel på boreriggen «Deepsea Atlantic» som starta produksjonsboring på Johan Sverdrup i natt. Foto: Arne Reidar Mortensen/Statoil

– Vi har hatt en lang nedtur med mange oppsigelser. Dette prosjektet er et av de største på norsk sokkel i historien. At det kommer i gang nå er viktig for å sikre kompetanse også lengre frem i tid, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt, senior oljeanalytiker i Nordea Markets.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Og det er store verdier det er snakk om. I august 2011 gjorde Lundin det de kalte et betydelig oljefunn i Nordsjøen. Like etter ble det klart at funnet var dobbelt så stort som først antatt, og etter hvert begynte Statoil og partnerne å snakke om gigantfunnet på Utsirahøyden.

Johan Sverdrup er et av verdens største oljefunn og topp fem på norsk sokkel. Statoil, Lundin, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil, som har fordelt funnet mellom seg, forventer å hente opp mellom 1,7 og 3,0 milliarder fat olje. De beskriver det som et av de viktigste industriprosjektene i Norge de neste 50 årene.

Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Kontrakter på 50 milliarder

Klokka 00:00 natt til 1. mars startet boreriggen «Deepsea Atlantic» boringen av den første produksjonsbrønnen på feltet.

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet.

Foto: Statoil

– Vi startet forboring i dag for å utnytte produksjonskapasiteten fra feltet så effektiv som mulig når vi starter produksjonen sent i 2019. Alle forhold ligger til rette for at vi skal lykkes med en boreoperasjonen. Vi maksimerer verdiene fra feltet fra første dag, sier Kjetel Digre prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

Svære kontrakter til operatørselskapene

Utbyggingen av feltet er avgjørende for flere operatørselskaper. Kontraktene som har blitt tildelt til nå har en samlet verdi på over 50 milliarder kroner.

Odfjell Drilling fikk en av de største; kontrakten for rigg og boretjenester med en samlet verdi på over 4,35 milliarder kroner. Kontrakten for integrerte tjenesteleveranser for boring som gikk til Baker Hughes har en verdi på 1,5 milliarder kroner.

– Johan Sverdrup har gitt mye aktivitet til oljeservice- og leverandørindustrien, som i hvert fall ikke har hatt det noe lettere enn oljeselskapene i denne nedturen. Det gir ringvirkninger til hele industrien, sier Saltvedt.

– Dette prosjektet gir optimisme. Det gir oljeindustrien mulighet til å beholde kompetanse i fremtiden, sier hun.