Hopp til innhold

Ungdom bruker mobilen istedenfor å sove

Unge sover i gjennomsnitt seks og en halv time på hverdager, ifølge en undersøkelse. Det er to timer mindre enn anbefalt, og en av årsakene er bruken av mobil på kveldstid.

Malin Holm Larsen

Malin Holm Larsen (16) bruker én time med telefonen hver kveld rett før hun skal sove. – Det er alltid noen som skal snakkes med, alltid noe som skal likes og alltid noe som skal deles, sier hun.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Når jeg legger meg slukker jeg lyset, legger meg ned og sjekker gjennom snapchat, Instagram og Facebook. Jeg er på mobilen hver kveld før jeg legger meg, sier Malin Holm Larsen (16).

I en undersøkelse blant 10.200 unge mellom 16 og 19 år i Hordaland viste det seg at ungdom i gjennomsnitt sover seks og en halv time på hverdager, til tross for at både de selv og ekspertene mener at de trenger åtte og en halv time søvn.

Seks og en halv time søvn

– Sover man for lite over tid, kan man føle seg mer irritabel og klarer kanskje ikke å håndtere utfordringene i hverdagen like godt. På sikt kan man bli uoppmerksom som igjen kan påvirke skoleprestasjonene, sier psykologspesialist ved Uni Research Helse, Mari Hysing, til NRK.

Iphone

– Det er alltid noen som skal snakkes med, alltid noe som skal likes og alltid noe som skal deles, sier Malin Holm Larsen

Foto: Silje Foss langeland / NRK

Holm Larsen innrømmer at hun bruker mer tid på telefonen sin på kveldstid enn hun kanskje burde. Hver kveld stjeler Iphonen hennes rundt én time av nattesøvnen.

– Den timen jeg burde brukt på søvn går jo med til telefonen, så den stjeler på en måte søvnen min. Likevel er det jo min feil at jeg ikke klarer å legge den bort, sier hun.

– Alltid noe som skal deles

Nylig holdt Hysing foredrag på helsesøsterkongressen i Stavanger, hvor temaet var nettopp søvnløse ungdom i den digitale verden.

– Generelt sett finner vi en sammenheng mellom mediebruk og søvn. Spesielt ser vi at unge får kortere søvntid og at de kommer seg senere i seng, sier Hysing.

– Det er alltid noen som skal snakkes med, alltid noe som skal likes og alltid noe som skal deles, sier Holm Larsen.

Sosiale medier lokker

Hysing forteller at unge ofte bruker svært lang tid på å sovne, og at det blant annet kan skyldes pubertet og bruk av elektronikk.

Berit Hamre er leder for helsesøstrene i Madla. Hun mener at det er viktig å få elevene til å forstå hvorfor de trenger mye søvn i denne alderen.

– Det at det er vanskelig å få sove fører til at unge gjør ulike aktiviteter for å sovne raskere. Da tror jeg mobilen er veldig lett tilgjengelig for mange, og gjør at de våkner mer til igjen, sier hun.

Helsesøsterkonferansen

Helsesøster Berit Hamre, tidligere leder av Landsforeningen av Helsesøstre Astrid Grydeland Ersvik og psykologspesialist ved Uni Research Helse, Mari Hysing, på helsesøsterkonferansen i Stavanger.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

Holm Larsen forteller at hun ikke har problemer med å sovne, men at problemet ligger i det å legge bort telefonene sin. På grunn av den ligger hun lengre våkne og er trøttere på skolen.

– Hvis jeg hadde bestemt meg for å sove og lagt bort alt, tror jeg absolutt at jeg hadde klart å sovne tidligere, men det er jo alltid noe som lokker på de sosiale mediene som gjør at jeg er lenger oppe, sier hun.

– Legg mobilen igjen i stua

Hysing mener at en del av løsningen på problemet med søvnmangel blant unge kan være å ikke ta med mobil, data eller TV inn på soverommet.

– Det vi ser i forskningslitteraturen er at hvis man har elektroniske gjenstander som TV eller PC inne på rommet, ser vi at de ungdommene også sover mindre og legger seg senere, sier hun.