Hopp til innhold

– Kuttene rammer særlig innvandrerbarna

Rådmannen i Stavanger foreslår et kutt på tre millioner kroner for Johannes Læringssenter. Rektoren mener dette fører til at færre barn lærer seg skikkelig norsk.

Johannes Læringssenter

Rektor ved Johannes Læringssenter, Jørn Pedersen, sier de fortsatt vil kunne gi et godt tilbud, men at mye av det de til nå har gitt ekstra, kan forsvinne.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Jeg liker ikke dette. Ringvirkningene vil være store over tid, sier rektor ved Johannes Læringssenter, Jørn Pedersen.

Fredag la rådmannen i Stavanger frem sitt forslag til budsjett. Det skal kuttes kraftig i utgiftene, og skolene er blant dem som får langt mindre å rutte med.

Det innebærer også opplæringen for nyankomne innvandrere og flyktninger. Stavanger har vært en foregangskommune på integrering, og strukket seg lenger enn loven krever. Nå frykter rektoren at det blir slutt på dette.

Flere tilbud for barn kan forsvinne

– Disse kuttene gjør at vi blir nødt til å slutte med mye aktivitet som ikke er lovpålagt, sier Pedersen.

Morsmålsassistenter for barnehagebarn er blant tjenestene som ikke er lovpålagt, og som i stor grad kan forsvinne. Det samme gjelder innføringstilbudet i norsk som mange barn får, før de går over i den ordinære skolen.

– Konsekvensen kan bli at mange barn i mindre grad har lært seg norsk før de begynner i barnehage eller på skole, sier Pedersen.

– Det å ha en god innføring til skoler og barnehager er både menneskelig og samfunnsøkonomisk viktig, selv om det ikke er lovpålagt, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Johannes Læringssenter

Johannes Læringssenter har voksenopplæring, grunnskole og barnehage.

Foto: Mari Friestad / NRK

Venstre: – Ikke særlig fornuftig

Per A. Thorbjørnsen i Stavanger Venstre skal, sammen med resten av det politiske flertallet, vedta det endelige budsjettet for 2015.

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han vil ikke si om de vil kjempe imot kuttene for Johannes læringssenter, men tror at et dårligere tilbud kan få store konsekvenser.

– På generelt grunnlag kan jeg si at dette ikke er særlig fornuftig, siden vi vet hvor viktig norskopplæringen er for integrering. Et kutt vil være dårlig integreringspolitikk, sier han.

Thorbjørnsen understreker likevel at kuttene vil ramme hardt, uansett hvilke områder de treffer.

– Utfordringene står i kø, og vi har ikke noe mer penger å komme med enn det rådmannen la frem. Dette blir trolig den verste budsjettprosessene jeg har vært med på, sier han.

Flere tusen får opplæring

I løpet av ett år er rundt 5000 barn og voksne innom Johannes Læringssenter for en eller annen form for opplæring.

Johannes Læringssenter

Adriana Espino og Serife Kilinc får opplæring ved Johannes Læringssenter.

Foto: Mari Friestad / NRK

Adriana Espino fra Mexico og Serife Kilinc fra Tyrkia får norskopplæring her, gjennom arbeidspraksis i kantinen.

– Før satt jeg bare hjemme, og lærte ingenting norsk. Nå får jeg praktisere språket gjennom jobben, sier Espino.

– Det var tungt å være hjemme. Nå kan jeg kanskje få en fast jobb etter hvert, sier Kilinc.

– Får konsekvenser for andre kommunale tjenester

De neste ukene skal de ulike partiene i kommunen diskutere rådmannens forslag til budsjett, før det endelige blir lagt frem.

Derfor er det ennå ikke klart hvor mye kutt læringssenteret har i vente. Rektor Jørn Pedersen forstår at budsjettet må bli strammere med dagens økonomiske situasjon, men håper det blir minst mulig.

– Det vil også få konsekvenser for andre kommunale tjenester, når skoletilbudet reduseres. Min oppfordring til politikerne er å tenke langsiktig, og se mer på hva en taper, fremfor sparte budsjettkroner, sier han.