– Ikke aktuelt å ta ut utbytte på 45 millioner

Stavanger og Sola setter foten ned for Sandnespolitikernes ønske om 45 millioner i utbytte fra Forus Næringspark.

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener det hverken er mulig eller aktuelt å la Sandnes kommune ta

Foto: Stavanger kommune

Ordførerne i Stavanger og Sola er enige, det er ikke aktuelt å ta ut store summer i utbytte fra Forus Næringspark.

Flertallspartiene i Sandnes vil ta ut 45 millioner kroner fra næringsparken neste år.

Det er hverken ønskelig eller mulig nå, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

– Vedtektene til Forus Næringspark sier at det ikke er mulig å ta ut utbytte til kommunene slik som de er formulert i dag, sier Stavanger-ordføreren.

Pål Morten Borgli og Stanley Wirak

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (t.h) og varaordfører Pål Morten Borgli er enige om at de ønsker å ta ut 45 millioner kroner i utbytte fra Forus Næringspark til Sandnes kommune.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ønsker endring

Men det ønsker altså Sandnes-politikerne en endring på. Det kom fram da flertallspolitikerne ved varaordfører Pål Morten Borgli og ordfører Stanley Wirak i går la fram sitt forslag til budsjett.

De vil ha et utbytte på 45 millioner kroner neste år, ikke til drifta av kommunen, men for å sette i banken.

– I 2015 har vi forventninger til Forus Næringspark som har en veldig god egenkapital, sier varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli.

– Vi eier 49 prosent og Forus Næringspark har en kapital på hundrevis av millioner, så vi forutsetter at vi snakker med de andre eierne og får ut penger, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak.

Ny strategi for næringsparken

Men det virker å sitte langt inne. Stavanger kommune eier i likhet med Sandnes 49 prosent av næringsparken, mens Sola eier de siste to prosentene.

Ole Ueland

Sola-ordfører Ole Ueland er enig med Stavanger-ordføreren om at pengene bør bli i næringsparken.

Foto: Høyre

De tre kommunene jobber nå med en ny eierstrategi, og foreløpig å omgjøre 250 millioner av egenkapitalen til et lån. Det kan gi eierkommunene 18 millioner kroner i året, på deling.

– Det som formannskapet og kommunestyret i Sola har sagt ja til er et begrenset beløp over en lengre tidsperiode, altså ikke et stort beløp på kort tid, sier ordfører i Sola, Ole Ueland.

Mener 45 millioner er urealistisk

Han viser til at verdiene næringsparken sitter på er bygget opp gjennom salg av tomter til næringslivet.

– Jeg mener det fortsatt er e et behov for at Forus Næringspark gjør en jobb for at det også skal være tilgjengelig næringsområder for bedriftene i regionen vår, også fremover. Derfor tenger vi Forus Næringspark, og de trenger økonomiske krefter til å kunne gjøre denne jobben for oss, sier ordføreren i Sola.

Og det er Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø helt enig i. Heller ikke hun er villig til å gå lenger enn den begrensa endringen som nå er på trappene.

– Tiden vil vise om vi ønsker å ta ut et ytterligere beløp i utbytte, men å legge inn 45 millioner for hver kommune ser jeg som ganske urealistisk. Det vil bety at du tapper selskapet rimelig raskt og at selskapet da mister all handlekraft, sier hun.