NRK Meny
Normal

Hyller rekordgrønn satsing

Norge blir best i verden, sier oljeministeren om Hydros nye pilotanlegg på Karmøy. Det skal produsere aluminium med verdens laveste utslipp av CO2.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien er glad for at Hydro har fulgt oppfordringen fra regjeringen og satser på nyvinning om miljøvennlig aluminiumsproduksjon.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Dette vil bringe en norsk industribedrift fremst i utviklingen av energieffektiv og klimavennlig teknologi, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

I dag annonserte Hydro at de skal bygge et pilotanlegg for verdens mest miljøvennlige aluminiumsproduksjon på Karmøy. Grunnlaget er 1,55 milliarder kroner i statsstøtte.

– En sentral del av klimaforliket var en styrket nasjonal satsing på klimateknologi gjennom Enova. Nå bruker vi store summer av fellesskapets midler til å utvikle fremtidsrettet teknologi sammen med norsk industri, sier Lien.

– Trenger flere ben å stå på

Hydro har forsket på denne teknologien siden 2004, og utviklingsarbeidet gjøres på Hydros testsenter i Årdal. Næringsminister Monica Mæland (H) besøkte det i går.

Nærbilde av næringsminister Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H).

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Dette er en stor dag for Hydro og norsk industri. Norge trenger flere ben å stå på. Hydro gjør kunnskap om til ny og grønn teknologi. Hydro er et godt eksempel på at norsk industri satser tungt på forskning og innovasjon, sier Mæland.

Gir 50 arbeidsplasser

– Dette er storslått for Karmøy, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) fra Karmøy.

Anlegget, som kan stå ferdig i siste halvår 2017, har en prislapp på 3,9 milliarder. Utbygginga kan gi 50 nye arbeidsplasser.

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Geir Toskedal (KrF).

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Dette beviser at Karmøy har de kvalitetene som trengs for en moderne industri med dypvannskai, kraft og kompetanse. Aluminium er fremtidens metall. En veldig strategisk og fremtidsrettet investering, sier han.

Også opposisjonen er svært fornøyd:

Laster Twitter-innhold

Viktig for norsk industri

– Dette er fantastiske nyheter. Noe vi har håpet på og gledet oss til. Å få det bekreftet er kjempebra, sier stortingsrepresentant Tina Bru (H).

– Norge har god tilgang på fornybar energi, høyteknologiske kompetansemiljøet i industrien og midler til å satse gir konkurransekraft for Norge og styrker industrien, sier hun.

Terje Halleland, Bente Thorsen, Tina Bru

Terje Halleland (Frp), Bente Thorsen (Frp) og Tina Bru (H) kom med kake til Hydro på Karmøy da bedriften fikk tilskuddet fra Enova.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Fikk 1,55 milliarder fra Enova

I juni i fjor vedtok Enova å gi 1,55 milliarder kroner i investeringsstøtte til Hydros planer om å teste ut verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon i et fullskala pilotanlegg på Karmøy. I forrige uke kom godkjenningen fra EFTAs overvåkningsorgan ESA, og Hydro fikk dermed pengene.

Milliardbeløpet til pilotanlegget er den største støtten Enova noen gang har gitt. Det utgjør 43 prosent av prosjektets totalkostnader.

Hydro Karmøy

Hydros pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy skal utvikle verdens mest energi- og klimaeffektive aluminiumsproduksjon.

Foto: Hydro