Hopp til innhold

– Det er ikke fritt fram for papirløse

Politiet henla saken mot IMI-kirken og Plog AS som selv ba om å bli etterforsket for å ansette papirløse. Men politiet avviser at det nå er fritt fram for ureturnerbare asylsøkere å få jobb.

Tita Mekonnen

Tita Abraham Mekonnen har jobbet i kantinen i IMI-kirken i Stavanger i to år. Verken IMI-kirken eller Arne Viste som formidlet jobben, blir straffet for forholdet.

Foto: NRK

– Det er ikke fritt fram for å bruke papirløse flyktninger i arbeid, sier politiadvokat Kristoffer B Johannessen ved felles utlendings- og forvaltningsenhet i Sør-Vest politidistrikt.

I går ble det kjent at politiet henlegger saken mot Arne Viste om ansettelse av ureturnerbare asylsøkere. Saken henlegges på grunn av bevisets stilling.

Kristoffer B. Johannessen

Politiadvokat Kristoffer B. Johannessen ved Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette er et veldig tydelig signal på at de nå er usikre på lovligheten av dette. Jeg kan ikke se på dette på noen annen måte enn at det nå er fritt frem, sa Viste til NRK onsdag kveld.

Brøt loven med vilje

Arne Viste og hans bemanningsbyrå har ansatt papirløse. I snart to år har han brutt loven, med fullt overlegg, gang på gang.

Har har per i dag 20 ansatte, og politiet krevde at virksomheten opphørte. . En av dem som har fått jobb gjennom Plog A/S, er Tita Abraham Mekonnen. Hun har fått endelig avslag på asyl i Norge, men hjemlandet Eritrea vil ikke ta henne imot .

At etterforskningen er ferdig, og saken nå er henlagt, vil ikke politiadvokaten kommentere.

– Men det endrer ikke politiets oppfatning av loven, sier Johannessen.

Han understreker at det ikke er lov å ha folk i arbeid som ikke har arbeidstillatelse.

Geir Toskedal

Geir Toskedal er stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er noe som er straffbart, og de som ansetter papirløse, risikerer straffeforfølgelse, sier Johannessen.

–Vanskelig og krevende sak

Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, Geir Toskedal, er glad for at Tita får starte et meningsfullt liv etter at politisaken er henlagt.

Det er mellom 2000 og 3000 papirløse i Norge.

– Jeg håper det blir en individuell vurdering av disse sakene, som jeg regner med er gjort i dette tilfellet. For det er folk som har bodd i dette landet i 10–20 år uten noe meningsfullt å gjøre, og det er ille, sier Toskedal.

Fortsetter virksomheten

Arne Viste i Plog AS er ikke i tvil om at virksomheten hans der han ansetter papirløse flyktninger, kommer til å fortsette.

– Jeg har et mål om å ha 50 ansatte i løpet av 2017, sier han.

Dersom saken skal videre i rettsapparatet, må statsadvokaten omgjøre henleggelsen.

IMI-kirken og Plog A/S

IMI-pastorene Egil Elling Ellingsen og Terje Høyland sammen med Arne Viste i Plog A/S var glade da henleggelsen kom.

Foto: Anders Fehn / NRK