«Generasjon seriøs» stemmer moderat

16-åringene i Stavanger får stemme under valget til høsten. Onsdag var de inviterte til å møte politikerne. Statsviter mener de unge stemmer på partiene midt på den politiske skalaen.

16.åringer

Sara Aswallsdottir, Karen Roland og Une Newerman går i tiende klasse og kan stemme ved kommunevalget i Stavanger til høsten.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har fått mye mer kunnskap om de forskjellige partiene. Jeg vet litt mer hva jeg vil stemme til høsten. Jeg vipper litt mellom flere partier, er litt usikker.

Det sier Karen Roland, som var en av 16-åringene som onsdag var med på samlingen kommunen inviterte til i Stavanger Forum.

Les også: – Utfordringen var å gi 16-åringene kompetanse til å stemme

– Jeg håper jeg får bestemt meg i dag. Jeg har jo en god mulighet nå, sier hun.

Seks av ti stemte i 2011

Onsdag ble alle kommunens 10.-klassinger (16-åringer) inviterte til en samling i Stavanger Forum. Ordføreren ønsket velkommen og alle politiske partier som stiller liste ved kommunestyrevalget i år holdt appell.

Stemmerett for 16-åringer

Da 16-åringene hadde stemmerett i Stavanger-valget i 2011, var det 61 prosent av dem som deltok i valget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ungdommene hadde anledning til å besøke politikertorget med stands i foajeen på slutten av samlingen.

Les også: Ungdomspartiene uenige om stemmerett for 16-åringer

16-åringene i Stavanger hadde og stemmerett ved kommunevalget i 2011 . Da var det 61 prosent av de 3144 seksten- og syttenåringene som benyttet stemmeretten sin. Også Hå kommune på Jæren er blant de 20 kommunene i landet, som deltar i et forsøk med lavere stemmerettsalder.

«Generasjon seriøs»

Karen Roland og venninnene hennes Une Newerman og Sara Aswallsdottir er opptatt av det de mener er typiske ungdomssaker. De trekker fram idrettsanlegg og ungdomstilbud innen kultur.

Les også: Opnar for fleire unge politikarar

Ungdommene hadde anledning til å besøke politikertorget med stands i foajeen på slutten av samlingen.

Svein Tuastad

Statsviter Svein Tuastad mener at 16-åringene slutter sterkest opp om partiene midt på den politiske skalaen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Tidligere har det vært fløypartiene, SV og Frp, som profitterte på at de unge fikk stemmerett. Nå har vi på en måte «generasjon seriøs». Det vi har sett, er at de stemmer veldig moderat.

Det sier statsviter Svein Tuastad.

– Det er en generasjon som har litt bange anelser for fremtiden, og som derfor stemmer tryggere. Ungdomstiden er ikke bare eksperiment og tjo og hei. Ungdomstiden er å være seriøs, og det viser også igjen i politikken, mener Tuastad.