Hopp til innhold

– Utfordringen var å gi 16-åringene kompetanse til å stemme

16-åringer må lære om politikk og demokrati hvis de skal bry seg med å stemme, viser forskning. – Derfor bør det forbli en prøveordning, mener Frp.

Atle Bekken ved stemmeurnen

Her stemmer Atle Bekken ved Sigdal ungdomsskole. I 2014 skal evalueringen av stemmerett for 16-åringer være klar.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Den foreløpige evalueringen av prøveordningen "stemmerett for 16- åringer" viser at 16-åringene må lære om politikk og demokrati dersom de skal bry seg med å stemme.

For i de prøvekommunene som gjorde en innsats og lærte ungdommen om politikk, stemte flest. Blant ungdommene som fikk prøve seg var 16-17-åringer i Stavanger.

Utfordring å informere

Guro Ødegaard

Guro Ødegaard er forsker ved institutt for samfunnsforskning.

Foto: NOVA

Ved kommunevalget i 2011 fikk 16- og 17- åringer stemme i en prøveordning i 20 kommuner. Mange stemte, flere enn 18-åringene, men det var stor variasjon kommunene imellom. Nå blir ordningen evaluert, og konklusjonen så langt er:

– Utfordringen med forsøket ved lokalvalget 2011 var ikke den tekniske utføringen, men å informere 16- og 17- åringer om valgretten, og å gi dem kompetanse til å foreta kvalifiserte valg, sier forsker ved institutt for samfunnsforsking, Guro Ødegaard.

Dersom det skal være vits i å gi 16- og17-åringer stemmerett, så må det innsats til for å få dem til å gå til urnene.

Langt mellom teori og praksis

– De kommunene som har igangsatt tiltak for å øke de unges kunnskapsnivå har i større grad lykkes i å mobilisere unge velgere, enn dem som ikke gjorde det. Fra det å ha et teoretisk kunnskapsnivå til å relatere det til sin egen kommune, den veien kan være lang å gå, sier Ødegaard.

– Jeg tenker det er en innsats som er verdt det. Jo flere vi klarer å gjøre en del av demokratiet vårt, jo bedre blir demokratiet. Det har lenge vært slik at færre unge enn eldre mennesker stemmer, og det er det på tide å gjøre noe med, sier stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen.

Han har nettopp fremmet et nytt grunnlovsforslag om å senke stemmerettsalderen, og mener de yngste kan nok til å få bruke stemmeretten.

– De kan nok til å omfattes av kriminell lavalder. Dette er mennesker som får på den høyeste obligatoriske utdannelsen vi har i Norge, så det mener jeg er godt nok, sier

– Bør forbli en prøveordning

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter (Frp) er nestleder i kommunal og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Fremskrittspartiet er ikke enig i Valens resonnement, og mener det at det trengs ekstra informasjonskampanjer taler imot 16-åringenes rett til å stemme.

– Jeg synes dette viser det at prøveordningen bør bli en prøveordning, og at man holder fast ved at myndighetsalderen på 18 år også er grensen for stemmerett, sier Gjermund Hagesæter (Frp), stortingsrepresentant og nestleder i kommunal og forvaltningskomiteen.

Han er skeptisk til stemmerett for 16-åringer, og til informasjonskampanjene som iverksettes for å gi den kunnskap til å stemme.

– Jeg synes det er veldig uheldig at man nærmest skal lokke og presse 16-åringer til å stemme dersom de føler at de ikke er modne for det selv, sier Hagesæter.

57,3 prosent stemte

I kommunen der flest 16- og 17-åringer stemte, stemte 82,2 prosent. I kommunen der færrest stemte, stemte 44,8 prosent av de unge førstegangsvelgerne. Det utgjør et gjennomsnitt på 57,3 for de 20 kommunene som var med i prøveordningen.

Snorre Valen

Snorre Valen stortingsrepresentant for SV.

Foto: privat

– Det er et lavt tall. Når vi tar i betraktning at det ble satt inn masse innsats for å få dem til å stemme viser det tydelig at dette er et forsøk som ikke har vært vellykket. Det bør man ta til etterretning, sier Hagesæter.

Snorre Valen og SV er uenige, og mener tallene og utdanningskampanjene taler for stemmerett for de yngste.

– Det viser tvert imot at det fungerer å gi 16-åringer stemmerett, og jeg mener det skal gode grunner til for å nekte mennesker stemmerett som kan ha det. Det er det utgangspunktet vi må ha når vi utvider stemmeretten, slik vi har gjort mange ganger tidligere, sier Valen.

– Gikk over all forventning

Reidun Vevle

Reidun Vevle er prosjektleder for stemmerett for 16-åringer i Stavanger.

Mens det var blandet resultat i forsøkskommunene, så er prosjektlederen i Stavanger klar på at stemmerett for 16-åringer var en suksess ved valget i fjor.

– Jeg synes det gikk veldig bra, litt over all forventning. De unge ble fornøyde, politikerne ble fornøyde, vi i administrasjonen ble fornøyde, kommunaldepartementet ble fornøyde, så jeg tror det gikk veldig bra, sier Reidun Vevle, prosjektleder for stemmerett for Stavangers 16-åringer.

Som 16-åring får du i dag lov til å kjøre moped, ha sex, du må betale skatt, og kan i verste fall settes i fengsel, men stemme får du ikke.

– Jeg tror de 16-åringene som nå stemte faktisk brukte mer tid på å sette seg inn i saken enn oss andre over 50. Jeg synes de viste seg til å være gamle nok til det. De fikk masse informasjon på skolen, og de var flinke, sier Vevle.

Den endelige evalueringen av ordningen skal være ferdig i 2014.