Laber oppslutning om søndags-valget i Stavanger

Tallet på søndags-velgere i Stavanger er nesten halvert siden kommunevalget for fire år siden. Forhåndsstemmegivingen tok seg derimot opp i slutten av forrige uke.

Valglokale på Buøy/Hundvåg i Stavanger

Tallet på søndags-velgere i Stavanger er nesten halvert siden kommunevalget for fire år siden. Bildet er fra stemmelokalet på Buøy/Hundvåg.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Det var relativt få som stemte søndag. Det var litt i overkant av 10 000 personer. Ved det forrige kommunevalget i 2011 var det mellom 15 000 og 20 000 velgere som besøkte valglokalene på søndagen.

Det forteller Jarl Harry Gjedrem som er ansvarlig for gjennomføring av valget i Stavanger kommune. Han ser ikke bort fra at kraftige regnbyger kan ha påvirket tilstrømningen av folk til valglokalene i går.

Oppsving for forhåndsstemmer

Jarl Harry Gjedrem

Jarl Harry Gjedrem, som er ansvarlig for gjennomføring av valget i Stavanger kommune, ser ikke bort fra at kraftige regnbyger kan ha påvirket tilstrømningen av folk til valglokalene søndag.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Tidligere har det og vært meldt om laber interesse for å forhåndsstemme ved årets kommunevalg i Stavanger.

– I begynnelsen av forhåndsstemmingen var det få som stemte, men det tok seg kraftig opp mot slutten. Nå før helgen var det 8000 personer som hadde forhåndsstemt, sier Gjedrem.

I tillegg kommer det på overtid inn stemmer fra folk som har stemt i andre kommuner og i utlandet. Dermed ligger det an til at tallet på forhåndsstemmer nærmer seg rekorden på 8 500 som ble satt ved kommunevalget i 2011.

Valg

Rundt 8500 personer har forhåndsstemt ved kommunevalget i Stavanger. Det er omtrent like mange som ved forrige kommunevalg.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Første resultater ved titiden

Stavanger har valgkretser med svært varierende størrelse. Den minste er Austre Åmøy med litt over 200 stemmeberettigede, Buøy/Hundvåg er størst med 9000. De første resultatene fra Stavanger-valget kommer rundt klokken 22 i kveld, mens de siste neppe er klare før klokken halv ett natt til tirsdag.

Det første som skjer etter at valglokalene stenger i kveld er at stemmesedlene blir skannet maskinelt og sorteres mellom fylkestingsvalg og kommunevalg. Deretter skilles stemmesedlene på partier og til sist på personer.

Den endelige oversikten over hvilke listekandidater som får plass i bystyret vil ikke være klar før på onsdag.