NRK Meny
Normal

– Viktig at politikerne kaprer stemmer helt til valglokalene stenger

– Flere hundre tusen velgere venter nemlig til valgdagen med å bestemme seg for hvem de skal gi sin stemme til, sier statsviter Bernt Årdal.

Det er viktig at politikerne kaprer stemmer helt til valglokalene stenger, sier professor i statsvitenskap Bernt Årdal. Flere hundre tusen velgere venter nemlig med å bestemme seg til valgdagen. I dag viser nye tall at 582.000 mennesker har forhåndsstemt ved dette valget. I kommunevalget for fire år siden hadde 530.000 stemt før selve valgdagen.

Flere hundre tusen velgere venter nemlig med å bestemme seg til valgdagen.

Dagen før kommunevalget er partiene og deres ledere ute i gatene for å gjøre et siste forsøk på å overbevise velgere om å avgi sin stemme til deres parti.

– Dette er rosen som Arbeiderpartiet gir. Her kommer både de som skal stemme på oss, de som lurer på om de skal stemme på oss, og jeg har gitt en og annen rose til andre partiers velgere også. Men det hører med, forteller Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK, mens han deler ut til forbipasserende.

– Alle timer er viktig

Og denne siste innsatsen i dag kan betale seg på valgdagen.

– Det er faktisk flere hundre tusen som venter til mandagen med å bestemme seg, skal vi tro undersøkelser. Det er derfor helt avgjørende å få med seg de siste velgerne helt frem til valglokalene stenger, når det er så små marginer som ofte avgjør norske valg, forteller professor i statsvitenskap Bernt Årdal til NRK.

Også Siv Jensen var på Karl Johan i Oslo for å kapre de siste velgerne. Hun vet hvor mye denne siste innsatsen betyr.

– Alle timer er viktig i en valgkamp, og særlig fordi vi vet at velgerne bestemmer seg helt på slutten av en valgkamp, selv om mange har forhåndsstemt. Nå handler det om å snakke med flest mulig velgere og overbevise dem om at det er lurt å stemme Fremskrittspartiet denne gangen, sier hun til NRK.

Høy forhåndsstemning

Men mange har allerede gitt sin stemme. I dag kom tallene fra kommunaldepartementet som viser at 582.000 har forhåndsstemt. For fire år siden var det 530.000 som gjorde det samme. Men fordi det er flere som kan stemme i år, er stemmeprosenten omtrent lik.

– Det er litt overraskende, fordi det er blitt mye enklere å forhåndsstemme. Derfor skulle man jo tro at det faktisk førte til at flere gjorde det. Men det kan være at den generelle valgdeltagelsen ikke nødvendigvis blir så høy, og at dette er en liten indikasjon på det, sier Årdal.

– Mobiliserer alt som kan krype og gå

Miljøpartiet De Grønnes leder, Rasmus Hansson, er glad for å høre at det er høy forhåndsstemming.

– Da får vi samlet opp veldig mange av dem som har tenkt at de skal stemme grønt, så de faktisk gjør det, sier Hansson til NRK.

– Vi er trygge på at vi kommer til å gjøre et veldig godt valg, men vi er klar over at det er tøft de siste timene for et nytt parti som utfordrer de etablerte. Det er derfor vi mobiliserer alt som kan krype og gå for å holde på de høy meningsmålingene og gjøre dem til et virkelig valgresultat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger