Direkte fra ørneredet

Hopp til innhold

Dette har skjedd i ørneredet

  • 6. oktober
    Fru Rauer er framme

    Fru Rauer er framme ved sin vinterlige residens; et krokete tre helt sør i Vest-Sahara. Her blir hun fram til vårtrekket, alene mellom sanddyner og karrig kyst.

    Kart av fru Rauers reise til Vest-Sahara.
  • 4. oktober
    Fru Rauer i Vest-Sahara

    Fru Rauer har nå fløyet inn i Vest-Sahara og er forhåpentligvis framme ved stedet hun overvintrer om et par dager.

    Satelittbilde av Vest-Sahara.
  • 28. september
    Kameraet er tatt ned

    Da har vi tatt ned kameraet og avsluttet tv-sendingen fra reiret. Høydepunkter kan du se nedenfor i denne spalten. Fru Rauer er for øyeblikket i Spania, på vei mot Afrika.

    Kameraet fra reiret.
    Foto: Rune Aae
  • 27. september
    Hola, señora Rauer!

    Fru Rauer har sust inn i Spania og presisjonsflyr et stykke nord for Madrid. Hun befinner seg i samme flykorridor som i 2022, -21 og -20 (øvrige striper). Den er bare 10 kilometer bred.

    I fjor tok det henne tre dager å nå Afrika fra dette punktet.

    Fru Rauers kurs.
  • 25. september
    Familien har reist

    En sommer er over, og mye tyder på at hele familien Rauer har reist. I det siste er reiret bare besøkt av en ensom kråke.

    Fru Rauer, den eneste som har satellittsender, trakk først. Etter en knapp ukes hvile har hun forlatt fiskedammen i Frankrike med kurs for Gibraltar. Vi følger henne så tett vi kan på ferden mot Vest-Sahara.

    Ungene kunne trolig ikke fiske da de dro, noe som er vanlig. Det er de nødt til å lære seg på reisen, ellers vil de sulte ihjel. Dessverre er dødeligheten blant unge fiskeørner skyhøy. Man regner med at bare 20 til 30 prosent kommer tilbake for å hekke etter sine første to år i Afrika (de trekker ikke nordover før de er kjønnsmodne).

    Vi krysser fingrene for at frk Torsnes og frk Rauer er blant disse. Lykke til!

  • 16. september
    Bonjour, madame Rauer!

    Fru Rauer befant seg lørdag utenfor Le Mans i Frankrike (punktlinjen på kartet under), hvor hun overnattet ved en fiskedam. Dammen ligger litt lenger nord enn den hun rastet ved i fjor. Fru Rauer flyr omtrent samme korridor som tidligere år (markert i ulike farger. Lysegrønt var 2022).

    Vi prøver å legge ut jevnlige oppdateringer de dagene hun er på reise. Resten av familien har ikke satellittsender, så de får vi ikke mulighet til å følge, dessverre.

    Fru Rauers rute til Frankrike.
  • 14. september
    Fru Rauer har reist

    Etter fem måneder i Norge fløy fru Rauer sørover i 07-tiden tirsdag. Hun trakk via vestkysten av Sverige. Om morgenen 13. september (onsdag), fløy hun over til Danmark og fortsatte sørover. Natt til torsdag overnatta hun i noen store løvtrær øst for Bremen i Tyskland.

    Målet er hennes faste overvintringssted i Vest-Sahara, en ferd hun brukte 18 dager på i fjor. Les mer i saken Fru Rauers reise litt høyere opp på denne siden.

    Kombinasjon av kart og satelittfoto
  • 5. september
    Gnager på pappas bein

    Noen ganger går det litt i surr, som videoen under viser. Frk Torsnes (bonusungen) serveres fisk, men foretrekker pappas bein. Hva tenker herr Rauer?

    Begge ungene har heldigvis begynt å fiske selv, selv om fangsten ikke er så mye å skryte av ennå. Det tar minst 20 dager fra ungene lærer å fly, til de mestrer fiskingens kunst. Noen bruker 40.

    Dette er en av de mest kritiske fasene i en fiskeørns liv. En unge må få i seg rundt 300 gram fiskekjøtt, en sjettedel av kroppsvekta, hver dag. Snart må de skaffe maten selv, ellers vil de sulte i hjel.

    De siste dagene har fru Rauer også begynt å fiske selv. Det har hun ikke gjort siden hun la egg. All fisken som familien hittil har spist, er det herr Rauer som har oppdrevet. Fruen spiser fisken selv, og hun forsyner også reiret.

    Mens herr Rauer hovedsakelig har kommet med saltvannsfisk fra fjorden ved reiret, fisker fru Rauer også i en innsjø et stykke unna. Hvorfor fly de ekstra kilometerne? Trolig er det i dette området hun ble klekket og lærte seg å fiske.

    Det er uvisst når gjengen reiser sørover. I 2022 reiste fru Rauer 9. september. Så dro ungene, og til slutt far. Men i år alt er én måned forsinket sammenlignet med i fjor, så trekket vil trolig starte senere.

    Fiskeørnene spiser ofte i egne spisetrær, så fremover kan det bli litt mindre aktivitet og forviklinger i reiret.

  • 28. august
    Herr Rauer med storfisk

    Frk. Rauer (også kalt Runa) får en diger horngjel av faren sin. Horngjelen kan bli 90 cm lang og er utbredt fra Middelhavet til Trøndelag (både ørner og mennesker mener at dette er en god matfisk).

    Når fiskeørna ser et bytte, stuper den ned med klørne først. Med en hastighet på opptil 80 km/t kan den ta fisk som står så mye som én meter under overflaten.

    Skrubbeflyndre og berggylt fra grunnene vanlig diett, samt abbor, ørret og annen karpefisk fra innsjøene. Torsken går ofte for dypt. Alt blir spist, bortsett fra de største beina og ryggraden.

    Vi er ikke helt sikre på om ungene i reiret har begynt å fiske ennå. Noen individer begynner å fiske ti dager etter at de er flyvedyktige, men behersker ikke kunsten før ytterligere ti dager. Andre bruker 30 dager, mens atter andre aldri lærer - og dør.

  • 21. august
    Oppdatering

    Både ungen til fru Rauer (kalt frk. Rauer eller Runa) og bonusdatteren (kalt frk. Torsnes eller Sandra) kan fly. Før helgen hoppet de rundt i reiret, nå er de borte i lange perioder om gangen.

    De klarer også å dele fisken de får servert (før måtte mor stykke den opp), og mest sannsynlig har de skaffet seg «spisetrær» i nærheten av reiret, hvor de sitter og nyter maten. Før var det bare herr Rauer som skaffet mat. Nå bidrar også fru Rauer i matauken.

    Nå skal ungene lære seg å fiske. De må beregne størrelsen på fisken, hvordan lyset brytes i vannet, hvor raskt de må stupe og hvordan de skal lette med byttet i klørne. Dette må de stort sett lære seg på egenhånd, ved hjelp av instinktet og prøving og feiling. Klarer de ikke det, er de fortapt.

    Når ungene mestrer alt dette, flyr fru Rauer sørover mot sitt faste vinterparadis i Sahara. Deretter følger ungene, men de må fly alene og finne sin egen vei. Til slutt reiser herr Rauer.

    Tidligere har fru Rauer fløyet i september (9. september i fjor), men ungene ble født sent i år, så vi vet ikke når familien drar. Vi vet heller ikke konsekvensene av at ungene er født så sent.

    To ørneunger
  • 17. august
    Høyt i lufta

    Nå holder ungen til fru Rauer seg i lufta i flere sekunder om gangen.

  • 16. august
    Ungene tester vingene

    Nå tester ungen til fru Rauer vingene stadig oftere. I dag fløy hun over hele reiret.

  • 11. august
    Oppdatering

    Det er to unger i reiret nå. På bildet sitter fru Rauers unge til venstre. Hun har ring 40U og en tydelig, hvit stripe under øynene, akkurat som sin mor. Den nye ungen, som ble flyttet hit etter å ha mistet sin egen mor, har ring 41U og er noe lysere over øynene enn sin bonussøster.

    Den nye ungen er blitt den dominerende i reiret, men begge får rikelig med mat, forsikrer Rune Aae. Til uka vil de sannsynligvis være store nok til å fly for første gang (dette pleier å skje etter ca. 55 dager). To-tre uker senere er de flinke nok til å begynne å fiske på egenhånd. I månedsskiftet, altså.

    Når de er i stand til å klare seg selv, flyr fru Rauer alene sørover. Så reiser ungene kort tid senere, før herr Rauer stenger reiret for vinteren og setter kursen mot Afrika han også.

    Fiskeørner i Oslofjorden med forklarende streker.
  • 8. august
    Har tatt ungen under sine vinger

    – Dette gikk aldeles fabelaktig godt. Den nye ungen ble umiddelbart akseptert av alle i familien, sier ekspert Rune Aae.

  • 8. august
    Nå er det to ørneunger i redet

    I kveld ble det plassert en foreldreløs ørneunge i redet til familien Rauer. Den ble funnet under ringmerking i et annet reir, sammen med en annen, død unge. Sannsynligvis er mor død, og ungene er for små til å ta vare på seg selv.

    Det hele gikk fint og rolig for seg, men det store spørsmålet er nå hva som vil skje når mor og far Rauer vender tilbake til redet. Håpet er at familien adopterer den foreldreløse ungen.

    – Den er nesten like stor som fru Rauers unge, men veier en del mindre og er fortsatt avhengig av mating, sier biolog Rune Aae.

  • 8. august
    Familien Rauer får seg en overraskelse i kveld

    Det blir en ekstra spennende kveld i redet til fru Rauer. Hun skal nemlig få en bonusdatter. Fiskeørn-ekspertene Rune Aae og Sondre Krokeide er på vei nå, for å plassere en ørneunge i redet. Følg den spennende utviklingen her fra cirka klokken 20 i kveld.

    LES MER: Fiskeørna fru Rauer skal få en bonusdatter

    Slik ble den foreldreløse ørneungen funnet. Sulten og kraftløs.
    Foto: Sondre Krokeide
  • 3. august
    Tett på fiskeørn-ungen

    I dag ble den minste i Rauer-familien merket og testet.

    Se de unike bildene her

    Fiskeørn-unge i armkroken til eksperten. Han klapper den forsiktig på hodet.
    Foto: Patrick da Silva Sæther/NRK
  • 3. august
    Vellykket merking – og nå vet vi kjønnet på ungen

    Ungen ble i dag ringmerket, målt og veid av biolog Rune Aae og hans makker Sondre Krokeide.


    – Alt vel med den lille, sier Aae.

    Ved å se på forholdet mellom vinge og bein vet vi nå at det er en hunn.

    Den 38 dager gamle fiskeørn-ungen veier 1680 gram.

    Fru Rauer la tre egg, men bare ett klekket. Ett av de uklekkede eggene er blitt borte, det andre ble tatt med til analyse.

    Det ble også samlet fjær i reiret fra ungen og foreldrene for å sjekke slektskap.

  • 2. august
    Nå skal ørneungen ringmerkes

    Følg med torsdag 3. august klokken 12!
    Da skal ørneungen ringmerkes. Det betyr at den skal få en metallring fra Stavanger museum på venstre fot, samt en fargering med tall og en bokstav på høyre fot. Denne fargeringen er lett å lese av på bilder, noe metallringen ikke er.

    – Vi skal samtidig foreta visse mål for å avgjøre kjønnet på ungen, sier ekspert Rune Aae.

    Ungen heises deretter ned på bakken, der den blir fotografert og veid. Det blir også tatt prøver for DNA-analyser, før ungen blir heist opp igjen. Samtidig vil ekspertene rense kameralinsen og justere reirkanten inn mot kameraet. Da blir det litt lettere å følge med på hva som skjer hos familien Rauer.

  • 25. juli
    Alt står bra til i reiret

    Ungen i reiret har nå passert 30 dagers alder, og vokser seg stor og fin. Den får masse mat, særlig fiskearten berggylt.
    – Ungen begynner etter hvert å få store fjær. Nå er den hvite stripen på ryggen kamuflert av fjær. Fjærene den nå får har hvite tupper, slik at den blir spraglete og dermed vanskelig å se ovenfra, sier ekspert Rune Aae.

    Han sier at begge foreldrene bidrar med å pynte på reiret med mose, lav og kvister, og alt er som det skal være.

  • 13. juli
    Fulltreffer i redet

    Ting kan tyde på at lille kylling er lei av å være på kamera hele tiden. Fugleungen fikk inn en skikkelig fulltreffer på linsa i natt.

  • 07. juli
    Kun en kylling i redet

    Det blir kun en ørneunge i redet til Herr og Fru Rauer i år. De to andre eggene er på overtid og kommer ikke til å klekke, sier ekspert Rune Aae. Både i 2021 og 2022 hadde Rauer-paret to unger. De eggene som ikke ble klekket kommer til å bli samlet inn av ekspertene for giftanalyser av skall og innhold.

  • 27. juni
    To egg igjen

    Fru Rauer mater den første ungen. De to andre eggene kan klekke når som helst.

  • 26. juni
    Første måltid

    Den nyfødte ørneungen sliter med å holde hodet sitt mens fru Rauer byr på mat.

  • 26. juni
    Herr Rauer ser den nyfødte

    Herr Rauer kaster ett blikk på ørneungen, og stikker for å hente mat.

  • 26. juni
    Første egget klekker!

    Mens fru Rauer må dukke unna måkene, kommer den første ungen seg ut av egget.

  • 1. juni
    Måker plager ørneparet

    Når herr Rauer flyr etter måkene, synes alle de tre eggene tydelig.

  • 23. mai
    Bytter på å ruge

    Både herr og fru Rauer holder eggene varme. Nå er det tre egg i redet.

  • 21. mai
    Endelig egg i redet

    Endelig, flere uker på overtid, kommer det første egget til fru Rauer, søndag morgen 21. mai.

  • 4. mai
    Måkeproblemer

    Her plager en måke ørneparet og skitner til NRKs kamera.

  • 29. april
    Uønsket besøk i redet

    En inntrenger prøver seg på fru Rauer, men herr Rauer jager ham vekk.

  • 11. april

    De unge reirokkupantene trives i reiret, fyller på med lav, mose og kvister, og parer seg ofte.

  • 9. april
    Reirokkupanter i redet

    Mens fru Rauer er på vei nordover, flytter et ungt ørnepar inn i redet.

Klipp fra ørneredet i Oslofjorden. Se mer på nrk.no/piip

Se flere fuglevideoer fra NRK

Blåmeisfamilien har reist og kaffebaren stenger etter 87 dager med direktesending på NRK.no.
Siden mars har vi fulgt fuglene i Piip-Show direkte fra kaffebaren og blåmeisene Silje og Pål sin leilighet. Her flyr deres små unger ut i den store verden.
Kjøttmeisungene i Piip-Show forlot reiret.
I tre måneder sender NRK direkte fra Piip-Shows kaffebar. Bak prosjektet står Magne Klann og Lars Aurtande.
Et pilfinkpar har seg i Piip-Show sin kaffebar. Se mer på NRK.no/piipshow
Kjøttmeisene Victoria og Albert har ikke bare fått navn - de har også fått seks små barn. Du kan følge deres oppvekst på NRK.no/piipshow.