Hopp til innhold

Vil lage institusjon for unge lovbrytere i Oslo

Politiet og kommunen forsterker innsatsen mot unge, kriminelle gjengangere.

Kniver politiet har beslaglagt fra ungdom

Dette er noen av beslagene politiet gjorde blant ungdom i Oslo sentrum siste halvår i fjor.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Det er blitt flere unge som begår gjentatte lovbrudd i Oslo. Fra 2017 til i fjor økte antallet unge gjengangere fra 151 til 182. Disse står for nesten halvparten av kriminaliteten blant dem under 18 år.

Nå vil politiet og Oslo kommune ta grep.

Et av forslagene er å opprette en ny institusjon for barn og unge i 12 til 15-årsalderen som står bak alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger.

– Vi øker institusjonsplasser for de som ikke er i fengselsalder, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK.

Knivstikking på Grønland

I januar var det bare såvidt en 14 år gammel gutt ikke ble drapsmann. Han stakk en mann i halsen med kniv på Vaterland bro på Grønland i Oslo.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ikke fengsel

Johansen sier de er for unge til å være i fengsel.

– Hvis du besøker noen av fengslene i Oslo, ser du at dette ikke er noe sted å være. De er atskilt fra samfunnet, men uten tiltak i fengselet blir de ikke gode borgere når de kommer ut, sier han.

Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Foto: Anders Fehn / NRK

– Hvordan vil en slik institusjon se ut?

– Det vil være mange fagfolk. I en institusjon kan vi stille krav, følge dem opp og ha forventninger. Forhåpentligvis vil de selv erkjenne og lære at det finnes et annet liv enn å begå kriminalitet, sier Johansen.

– Oslo har hatt utfordringer som enhver storby med gjengangere og kriminalitet, vi har lykkes før og vi skal lykkes nå.

Flere gjengangere

Byrådslederen er bekymret over at det er blitt flere gjengangere. En gjenganger er en som har begått fire eller flere lovbrudd.

– Det kan være alt fra naskerier til alvorlige lovbrudd som bruk av kniv, sier Johansen.

– Det viktigste er et godt barnehagetilbud, lære norsk før du begynner på skolen, ha gode lærere, gi barna selvtillit, se at det er mulig å komme gjennom skoleløpet, skaffe seg en jobb og leve et vanlig liv, sier byrådslederen.

15 millioner til oppstart

Blant de andre tiltakene er rask og bedre oppfølging av ungdom rett etter at de har brutt loven. Dessuten ønsker kommunen og politiet å ha de unge med på laget når tilbudet skal utformes og evalueres. I alt er det ni tiltak, se faktaboks.

Politimester Hans Sverre Sjøvold

Politimester Hans Sverre Sjøvold.

Foto: Arne Huse

– Godt samarbeid og god dialog mellom kommunen og politiet er viktig for effektiv forebygging. Jeg mener denne handlingsplanen vil kunne være med på å redusere gruppa av ungdom som er registrert for mange lovbrudd, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Det er satt av femten millioner kroner i prosjektmidler til de nye tiltakene mot gjengangerne. Utviklingen av institusjonstilbudet er i startgropen og skal utarbeides sammen med fagmiljøene innen barne- og familievern.