NRK Meny
Normal

Strykelever får stipend for sommerskole

Oslo kommune tester ut en ny stipendordning for elever som får strykkarakter i matematikk og naturfag. De som deltar på sommerskolens eksamenskurs og består, vil få 3.000 kroner i stipend fra kommunen per fag.

Anniken Hauglie

GULROT, IKKE PISK: Skolebyråd Anniken Hauglie (H) vil lokke yrkesfagelever med penger for å få flest mulig til å bestå eksamen i matematikk og naturfag.

Foto: Oslo Høyre

Stipendet gjelder yrkesfagelever som har fått karakter 1 eller «ikke vurdert» i de disse fagene i det første året på videregående, skriver Osloby.

– Vi ønsker at flest mulig skal kunne mest mulig når de går over til neste nivå, og vi vil at flere skal fullføre og bestå videregående. Et lite stipend kan kanskje virke motiverende for noen, slik at de tar opp eksamen i løpet av sommeren, sier skolebyråd Anniken Hauglie (H) til avisa.

Målet er å minske frafallet i videregående skole, særlig blant yrkesfagelever.

Ordningen gjelder ikke for elever som har bestått, men vil forbedre karakteren sin. Hun tviler på at noen vil spekulere i å stryke for å tjene opptil 6.000 kroner.

– Et relativt lite beløp

I fjor deltok 40 elever på kurset i matematikk, og 26 av dem besto eksamen. 18 elever deltok på naturfagskurset, og alle besto eksamen.

Til NRK sier Hauglie at hun regner med at det blir rundt like mange elever på sommerskolen i år. Det er ikke satt av så mye penger til ordningen.

– Vi får se hvor mange som søker. Det blir en skoleklasse eller to, og bare de som består får stipend. Det er et relativt lite beløp. Dersom vi får disse til å fullføre undervisningen og bestå, vil samfunnet tjene mer penger på at flere får seg jobb.

– Godt forslag

Elevorganisasjonen i Oslo ønsker ordningen velkommen, og tror samfunnet vil tjene på å dele ut stipender i det lange løp.

– Man vil tape mer på å la dem gå ut av videregående uten vitnemål, sier leder Nicholas Seim til Osloby.

– Det å gi elevene en ny sjanse, i stedet for å slippe dem ut av videregående uten vitnemål, er et veldig godt tiltak.