Hopp til innhold

Skal kunne rulle inn på Akershus slott

Omsider skal også rullestolbrukere få besøke slottet på Akershus festning. Såkalt universell utforming var ikke på moten da festningen ble bygget på 1300-tallet, men nå skal det gamle forsvarsverket få heis og ramper for mer enn kanoner.

Akershus festning, Christian den IVs sal

TRINNLØST: Flere trinn og terskler skal utbedres. Terskler skal senkes og trinn skal bygges opp med ramper, som her på vei inn til Christian IVs sal.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– De med rullestol har vært nødt til å bli båret opp for å komme inn, og problemene har fortsatt inne, forteller Nina Eidem, direktør for Nasjonale festningsverk i Forsvarsbygg.

Allerede den staselige hovedtrappa fra gårdsplassen ute har vært en nøtt. De ga opp å få til et løftebord eller trappeheis i trappa ute, i stedet går de løs på Blåtårnet, det med klokkespiret på.

Her vil de sette inn en glassheis folk kan ta opp i etasjene, og selv Riksantikvaren har sagt ok til at gamletrappa inne kan ofres.

I hele 15 år har de jobbet med planer for hvordan festningen skal gjøres mer tilgjengelig. Nå skal det bli en realitet.

Akershus slott er stedet for regjeringens statsmiddager, men også horder av turister kommer innom. Alle må kunne komme inn, også over de høye tersklene, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Nina Eidem, Ine Eriksen Søreide og Trine Skei Grande

Nina Eidem fra Forsvarsbygg sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), Trine Skei Grande (V) og kommandant for Akershus festning Ole-Asbjørn Fauske. De gleder seg alle til å få åpnet slottet for flere om to år.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Bæring og bakveier

– Det er fantastiske områder og en helt utrolig kulturarv og historie som er her. Den har til nå egentlig bare vært tilgjengelig for dem som ikke har funksjonsutfordringer eller problemer med trapper, sier Søreide.

Det har også regjeringsfolk fått merke på kroppen. Da Guro Fjellanger, som var miljøvernminister fra 1997-2000, skulle på representasjonsmiddag, fikk de store problemer. Hun hadde vanskelig for å gå, særlig i trapper.

– Det ble mye bæring og bakveier for å kunne komme seg fram på offisielle middager, sier Trine Skei Grande (V).

I tillegg til heis i Blåtårnet, skal terskler senkes og høye trinn mellom rommene bygges om med ramper. Trapper skal sikres og det skal settes inn mer lys.

Akershus festning

For at festningen skal bli tilgjengelig også med rullestol, må det først graves på gårdsplassen og lages en ny inngang til Blåtårnet. På innsiden skal det monteres heis.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Ikke inkluderende og positivt

– Alle tiltak som gjør tilgjengeligheten bedre er et gode, sier Cato Lie, som er rådgiver for universell utforming i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

Men, sier han, det blir fortsatt svært vanskelig for vanlige rullestolbrukere som han å komme seg opp de bratte brosteinsgatene i festningen, som også er militært område.

– Man må ha bil for å komme seg dit. Om jeg som rullestolbruker skal komme meg opp dit, må jeg be om tillatelse først. Det syns ikke jeg er veldig inkluderende og positivt, sier han.

Ifølge Forsvarsdepartementet blir rullestolvennlige gater et for stort inngrep, og de mener det går greit å få kjøretillatelse. På de offisielle arrangementene blir det i hvert fall enklere.

– På en del av arrangementene er det mange godt voksne veteraner. Å gjøre festningen tilgjengelig for dem så lenge som mulig syns jeg er et poeng i seg selv, sier forsvarsministeren.

Trapp i Akershus Festning skal rives

Denne trappa skal rives og erstattes av en glassheis og en ny trapp i eik.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK