NRK Meny
Normal

Risikerer dårligere lønn

Kommunalt ansatte ved de nå kommunale sykehjemmene Ammerudlunden og Midtåsenhjemmet kan få langt dårligere lønn enn ansatte ved andre kommunale sykehjem.

Ammerudlunden sykehjem

Oslo kommune har avsluttet sin kontrakt med Adecco, som drev Ammerudlunden sykehjem.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter NRKs avsløringer av systematiske brudd på arbeidsmiljøloven ble skandaleselskapet Adecco kastet ut av Ammerudlunden sykehjem og Midtåsenhjemmet.

Oslo kommune overtok selv driften av de tidligere konkurranseutsatte sykehjemmene.

Men det er ikke nødvendigvis slik at de ansatte får samme lønn som andre sykehjemsansatte i Oslo kommune.

Hva synes du? Kommenter under saken!

Kan beholde gammel lønn

De kommersielt drevne sykehjemmene er organisert i NHO Service, som er et eget tariffområde. Og for flere grupper er lønningene vesentlig dårligere enn i Oslo kommune.

Selv om Oslo kommune har overtatt, har kommunen juridisk anledning til å la de ansatte fortsette i NHO Service-avtalen ut tariffperioden, det vil si fram til 30. april 2012.

Vil ikke kommentere

Det er finansbyråd Kristin Vinje (H) som har arbeidsgiveransvaret for de ansatte som nå er overført til Oslo kommune. Hun vil ikke si om arbeiderne vil få samme lønn som andre omsorgsarbeidere i kommunen.

– Vi skal fortelle vårt standpunkt på et møte med organisasjonene på mandag. Før det vil jeg ikke kommentere saken, sier Vinje.

Store lønnsgap

Tall NRK Østlandssendingen har innhentet fra Sykepleierforbundet og Fagforbundet avdekker store lønnsforskjeller.

For sykepleiere øker lønnsgapet jo lengre ansiennitet man har.

  • Minstelønna for en sykepleier med topp ansiennitet i NHO Service er 331.500 kroner i året. I Oslo kommune er minstelønnen 404.388 kroner, altså en differanse på 73.000 kroner.
  • En ufaglært uten ansiennitet ved et kommersielt sykehjem har en minstelønn på 198.455 kroner. Ved et sykehjem drevet av Oslo kommune er tilsvarende lønn 284.200 kroner, altså et lønnsgap på nesten 86.000 kroner i året.

Både Sykepleierforbundet og Fagforbundet krever lik lønn for likt arbeid ved Oslos kommunale sykehjem.

– Respektløst

Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes, mener det er innlysende at de ansatte ved Ammerudlunden og Midtåsenhjemmet må få samme lønn som ved de andre kommunale sykehjemmene.

Det er avdekket at mange har jobbet overtid uten å få betalt for det og sovet i bomberom i kjelleren.

– Dette er grov utnytting av hardt arbeidende hjelpe- og sykepleiere. Det vil være respektløst dersom disse nå får dårligere behandling fra arbeidsgiver enn andre sykehjemsansatte i Oslo kommune, sier Moxnes.

– Derfor de vinner

Rødt-representanten setter også lønnsforskjellene mellom kommersielt og kommunalt drevne sykehus i et bredere perspektiv.

– Dette er forklaringen på hvorfor de kommersielle selskapene vinner anbud. De ansatte betaler prisen for Høyre- og Fremskrittsparti-byrådets privatiseringsideologi, avslutter Bjørnar Moxnes.