NRK Meny
Normal

Omkomne offiserer hjemme i Norge

Bårene til de fem ofrene etter flyulykken i Kebnekaise kom til Gardermoen fredag. Der ventet de etterlatte.

Over to måneder er gått over siden Hercules-flyet med de fem offiserene forsvant fra radaren og en massiv leteaksjon ble iverksatt.

Etter to dagers søk ble det klart at hele besetningen på fem omkom da det norske Hercules-flyet krasjet inn i Sveriges høgeste fjell, Kebnekaise.

De omkomne er kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo ogkaptein Steinar Utne (35) fra Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet

De omkomne hentes hjem

FLØYET HJEM AV KOLLEGER: Bårene med de fem offiserene som omkom i flyulykken i Kebnekaise i mars, ble overgitt til de etterlatte fredag.

– Kan endelig ta farvel

Det er kollegene til de omkomne i 335 skvadronen som fløy bårene hjem til Gardermoen fredag.

– De etterlatte har endelig fått sine kjære tilbake. Nå kan de kanskje komme seg videre og forberede seg på begravelser her hjemme, sier Eilev R. Pettersen, pårørendekontakt i Luftforsvaret, til NRK.

Når bårene ankom Gardermoen bar Kongens garde bårene ut til fem bårebiler, og de omkomne ble overlevert til de etterlatte.

Nå kan de få tatt et endelig farvel og få et gravsted å gå til.

Det var ingen seremoni på Gardermoen fredag, slik det var i mars. Dette var kun en båreoverrekkelse.

Får fortsatt oppfølging

Pettersen legger til at de etterlatte etter ulykken vil få oppfølging av Forsvaret i en tid fremover.

– Alle familiene har fått tildelt en pårørendekontakt. De vil fortsatt få oppfølging i ett år til.

I de neste ukene vil de fem norske offiserene bli gravlagt på sine respektive hjemsteder. Den første begravelsen finner sted onsdag i neste uke. Alle fem blir begravet på Forsvarets regning.

Se video: Kistene hjemme fra Kebnekaise

Video Kistene hjemme fra Kebnekaise

Kistene hjemme fra Kebnekaise

Fortsatt ikke konkludert

Det letes fortsatt etter årsaken til ulykken. 11. mai presenterte den svenske havarikommisjonen en foreløpig rapport på en pressekonferanse i Oslo.

Der kom det frem at Hercules-flyet skal ha vært i en sky da ulykken inntraff. Mannskapet hadde dermed ingen anelse om hva som ventet dem før noen få sekunder forut for ulykken.

Kommisjonen har så langt ikke konkludert om årsaken til ulykken.

– Vi har ikke konkludert, men kommer til å presentere hendelsesforløpet, slik vi nå oppfatter det, sier lederen av den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm.

Men kommisjonen slår fast at det ikke var dårlig vær i området da ulykken inntraff. Dette er basert på informasjon fra seks ulike meteorologiske institutt.

Havarikommisjonen håper å finne de såkalte «svarte boksene», som er ferdskriveren og taleregistratoren som kan gi svar på teknisk informasjon om flyet i tiden før ulykken, i tillegg til taleopptak fra cockpit en halvtime før flyet styrtet.

Når og hvis de blir funnet, kan det gi eksakt svar på hva som skjedde i cockpiten like før styrten.