Hopp til innhold

Fylkeslegen mener Oslo universitetssykehus bryter loven

Det er ikke bare barn som må vente på operasjon ved Oslo universitetssykehus. I en fersk tilsynsrapport får sykehuset også kritikk for å la pasienter med nakkeprolaps vente for lenge.

Det er ikke bare barn som må vente på operasjon ved Oslo Universitetssykehus - slik Dagsrevyen viste i går. Sykehuset får også kritikk for å la pasienter med nakkeprolaps vente for lenge.

SE VIDEO: Tilsynsrapporten slår fast at sykehuset bryter helseloven. Avviket bygger på at mange pasienter venter lenge på å bli operert. En av disse er Einar Myhre som har skjelvinger. Han må operere inn en ledning som skal gi strøm til hjernen.

Mandag skrev NRK at flere barn med cerebral parese må vente i rundt to år for å få utført helt nødvendige operasjoner ved Oslo universitetssykehus (OUS). Flere enn 300 barn står i operasjonskø. Leger frykter ventetiden skal gjøre at barna får dårligere motorisk utvikling.

Men det er ikke bare barn som må vente på operasjon ved OUS. Også på nevrokirurgisk avdeling ved OUS har de lenge hatt for liten kapasitet for mange pasientgrupper. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nylig undersøkt situasjonen for pasienter med nakkeprolaps ved avdelingen.

– Kapasiteten er for dårlig på behandling av nakkeprolaps. Det er det vi kaller et lovbrudd, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, til NRK.

– Ingenting skjedde. Det er trasig

Einar Myhre er en av pasientene ved nevrokirurgisk avdeling som har ventet lenge på operasjon. For andre gang i år går Myhre opp de samme trappene på Rikshospitalet. Han har ventet i ni måneder på operasjon her.

– Jeg skulle inn 14. mai. Da ble jeg liggende her i to dager. To dager lå jeg fastende, så var det ut igjen. Ingenting skjedde. Det er trasig, sier Myhre til NRK.

Ventetiden har vært lang for Myhre. Han har skjelvinger og må operere inn en ledning som skal gi strøm til hjernen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Fylkeslegen mener sykehuset bryter loven

Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, sier at kapasiteten er for dårlig på behandling av nakkeprolaps ved OUS.

Foto: NRK

Mange pasienter vente lenge på å bli operert

Nevrokirurgisk avdeling behandler voksne og barn med akutte hjerne-/hjernehinneblødninger, hjernesvulster, medfødte misdannelser i sentralnervesystemet og degenerative sykdommer og skader i spinalkanalen hvor nervevevet er truet.

Fylkesmannen har gjennomført tilsyn på følgende områder ved nevrokirurgisk avdeling:

  • Mottak, registrering og videreformidling av henvisninger
  • Vurdering av henvisninger og prioritering av helsehjelp
  • Utredning, diagnostisering og iverksetting av behandling

Tilsynsrapporten slår fast at sykehuset bryter helseloven. Avviket bygger på at mange pasienter venter lenge på å bli operert. Det er langt utover den tid som er fastsatt ut fra faglig vurdering.

– Det er ganske alvorlig å gå for lenge med nakkeprolaps. Det er ting som vi forventer at sykehuset tar tak i og ordner opp, slik de har lovet tidligere, sier Schou.

Sykehusledelsen tror det blir bedring

Klinikkleder Olav Røise ved nevrokirurgisk avdeling tror på bedring i de kommende månedene.

Foto: NRK

– Mer akseptable ventetider i løpet av noen måneder

Klinikkleder Olav Røise ved nevrokirurgisk avdeling ved OUS legger ikke skjul på avvikene og sier at de forsøker å forbedre situasjonen.

– Vi har økt kapasiteten med en operasjonsstue for denne avdelingen. Det ble gjort høsten 2013, sier Røise til NRK.

Ifølge fylkeslegen har den nye operasjonsstuen har hjulpet noe, men ikke nok. Sykehusledelsen tror likevel på bedring.

– Ventetidene vil forhåpentligvis komme ned på mer akseptable ventetider i løpet av noen måneder, sier Røise.

– Altfor lange og utilfredsstillende ventetider

Legene ved avdelingen har lenge ment at de drev uforsvarlig og varslet selv fylkeslegen. De uttrykte at liv og helse kan stå i fare ved sykehuset fordi folk ikke blir operert når de skal. Pasienter som venter får lenge operasjons, risikerer dårligere resultat enn nødvendig.

– Det gjelder pasienter med alvorlige ansiktssmerter og voksne pasienter med trykk i hjernen. På noen av disse er ventetidene altfor lange og det er helt utilfredsstillende, sier Schou.

Einar Myhre har imidlertid fått seg et rom og håp om operasjon onsdag.

– For å være ærlig, så tør jeg ikke å antyde noe i det hele tatt. For alt sammen er så usikkert, sier Myhre.

Einar Myhre

Einar Myhre er en av pasientene ved nevrokirurgisk avdeling som har ventet lenge på operasjon.

Foto: NRK