Hopp til innhold

Hjernekirurger: Stor fare for pasientskade ved OUS

Hjernekirurger ved Oslo universitetssykehus sier liv og helse kan stå i fare ved sykehuset fordi folk ikke blir operert når de skal.

Arild Egge

Arild Egge er tillitsvalgt for overlegene ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han forteller til NRK at det var på høy tid å varsle sykehusledelsen om den uholdbare situasjonen.

Foto: Tore Linnvollen / NRK

Hjernekirurgene ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener situasjonen er så uholdbar at de nå har sendt et varslingsbrev til sykehusledelsen.

Så langt i år har rundt 500 pasienter fått utsatt operasjonene fordi de har måttet vike plassen for akuttpasienter.

Etter press møtte sykehusdirektør ved OUS, Bjørn Erikstein, torsdag opp for å se på forholdene.

Sender hjem pasienter daglig

Hver eneste dag må hjernekirurger ved OUS sende pasienter hjem. Det er pasienter som er gjort klare for operasjon, men som må vike plassen for dem som trenger øyeblikkelig hjelp.

– Noen blir strøket i verste fall tre og fire ganger, sier Tone Stallemo som er operasjonssykepleier og seksjonsleder ved nevrokirurgisk avdeling.

– Hvor lenge må man vente da?

Noen blir sendt hjem og må vente nye 14 dager/en måned, avhengig av hva som er medisinsk forsvarlig, sier Stallemo til NRK.

Hjernekirurger

Seksjonsleder ved nevrokirurgisk sengepost, Lise Anholt, (t.v.) og operasjonssykepleier og seksjonsleder ved nevrokirurgisk avdeling, Tone Stallemo, forteller at de daglig sender hjem operasjonsklare pasienter.

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Steinhard utskrivelse av pasienter

I brevet varsler legene om at det er stor fare for pasientskader, at de stryker pasienter, at ventelistene øker og at det er steinhard utskrivelse av pasienter.

De sier rett ut at de vil ha noen andre til å være med og ta ansvaret for at de kan gå videre på denne måten. Dermed måtte administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, stille opp i et ekstraordinært møte i dag.

– Har legene gjort nok for å faktisk gi pasientene hjelp i stedet for å stryke dem?

– Disse legene jobber hardt. Jeg har ingen grunn til å tro at de ikke gjør det de kan. Jeg har sagt at vi må diskutere med dem for hvordan dette kan løses, sier sykehusdirektøren til NRK.

Samtidig som Erikstein må ta tak i problemene ved nevrokirurgisk avdeling, må sykehusdirektøren kutte kostnadene med ytterligere 700 millioner ved OUS neste år.

– På tide å si ifra

Hittil i år har hjernekirurgene strøket 499 pasienter som har vært klare for operasjon. Det har dreid seg om pasienter med rygg- og nakkeprolapser, Parkinsons sykdom og hjernesvulst.

OUS er det stedet eneste stedet i Østlandet som gjennomfører operasjoner for hjerneblødning og hjernesvulst.

Arild Egge som er tillitsvalgt for overlegene ved nevrokirurgisk avdeling, forteller at det var på høy tid å varsle ledelsen.

– Vi frykter for at det skal gå ut over pasientene en eller annen gang i en eller annen sammenheng. Vi vet kanskje med oss selv at vi leverer en dårligere tjeneste enn vi gjorde tidligere, og da er det på tide å si ifra, sier Egge til NRK.

Erikstein

Sykehusdirektør Bjøn Erikstein sier at det virker som de driver med høy risiko ved nevrokirurgisk avdeling.

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Virker som vi driver med høy risiko

– Hjernekirurgene sier at det er stor fare for pasientskade. Hva tenker du om det?

Det er veldig alvorlig, men jeg oppfatter ikke at vi sier at vi driver uforsvarlig, sier sykehusdirektøren.

– Men de sier at det er stor fare for pasientskade?

– Det kan virke som om vi driver med litt for høy risiko. Det må vi sørge for at vi reduserer. Derfor er dette med legekapasiteten viktig å ta tak i. Jeg har også signalisert at vi må dypere inn i dette til uken når ansvarlig leder og klinikkleder er til stede, sier Erikstein.

– Vi har tillit til ledelsen ved OUS

Helse Sør-Øst RHF har ansvaret for sykehustjenester til befolkningen i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland.

Helse Sør-Øst RHFskriver i en kommentar at de har tillit til at ledelsen ved OUS håndterer forholdet som de ansatte har tatt opp.

– Når det gjelder budsjettprosess med fordeling av rammer til helseforetakene pågår denne fortsatt. Budsjettet for foretaksgruppen for 2013 blir etter planen vedtatt av styret i november, kommenterer Helse Sør-Øst RHF videre.

AKTUELT NÅ