Hopp til innhold

– Unner ikke min verste fiende slike smerter

Da smertene var som verst sto Morten og gråt mens han lente seg mot kjøkkenbenken. Han hevder det offentlige sviktet etter nakkeprolapsen.

Morten Hobæk hadde så vondt etter nakkeprolapsen at han ofte sto slik over kjøkkenbenken hjemme i et forsøk på å avlaste smertene.

SLÅTT UT: Morten hadde så vondt etter nakkeprolapsen at han ofte sto slik over kjøkkenbenken hjemme i et forsøk på å avlaste smertene. Tross opplyst frist på tre til fire måneder, er han ennå ikke kalt inn til operasjon på Rikshospitalet - sju måneder etter henvisningen. Til slutt betalte han for en privat operasjon.

*OPPDATERT 6.03.17: Etter ønske fra intervjuobjektet har NRK fjernet etternavnet til Morten i denne artikkelen fra 2013.

Som NRK forteller i kveld har 200 pasienter ventet i om lag ett år på operasjon etter nakkeprolaps ved Rikshospitalet i Oslo.

En av dem som vet hvor tøff ventetiden kan være er Morten. I romjula i fjor pådro den 52 år gamle dataoperatøren og håndballtreneren fra Tønsberg seg en prolaps i nakken da han måkte snø.

Han beskriver tiden som fulgte som et smertehelvete.

Jeg mener at han burde vært hjulpet. Jeg mener at det har skjedd en feilvurdering i denne saken.

Olav Røise, klinikkleder OUS

Jeg har gjort som jeg fikk beskjed om. Jeg har fortalt hvor store smerter jeg har, og sagt «vær så snill og operer meg». Men jeg orket ikke mer.

Morten

Etter smertebehandling ved Sentralsykehuset i Vestfold, sendes han til Rikshospitalet for utredning. Den 13. mars mottar han et brev der overlegen beskriver skaden og smertene. «Han er innstilt på operasjon og henvises til dette her med frist innen 3-4 måneder,» står det brevet.

Den gang tenkte Morten at tre til fire måneder virker umenneskelig lenge å vente. Flere ganger ringer han pasientkoordinatoren ved Rikshospitalet, men får aldri noen klare svar på når det blir hans tur å bli operert. Han kontakter sykehus i Stavanger og Bergen, men heller ikke de kan love raskere behandling.

– Som en ståltråd i armen

I mellomtiden var han hundre prosent sykmeldt. De fleste dagene ble tilbrakt på sofaen med sterke smertestillende innabords. Enkelte dager var smertene så ille at han ikke skjønte hvordan han skulle klare seg.

Morten

OPPGITT: Morten er en av flere hundre pasienter ved Rikshospitalet som har opplevd lange ventelister på operasjon etter nakkeprolaps.

– Jeg kan beskrive smertene i armen som en ståltråd som var festet til fingertuppen, og som gikk hele veien opp armen til nakken, og så sto det en og dro i denne ståltråden, forklarer han.

På det verste klarte han ikke sitte. 52-åringen tar oss inn på kjøkkenet for å vise hvordan han lente pannen mot kjøkkenbenken for å avlaste smertene. Enkelte dager kunne han stå slik i nesten en time mens tårene rant.

– Det er litt fornedrende å ha det så vondt. Jeg sto slik og tårene kom og jeg følte meg bare helt utilpass og lei. Jeg tenkte: «Er det virkelig sant at jeg skal ha det så vondt? Har jeg på en måte fortjent det?»

I juni – tre måneder etter henvisningen til operasjon – ringer han Rikshospitalet igjen. Operasjonen skulle jo skje innen tre til fire måneder, og han håper på et endelig svar.

Men ifølge Morten får han beskjed om at han trolig må vente til over sommeren. For den aktive 52-åringen blir det umulig å se for seg nye måneder med smerter og passivitet.

– Man føler seg glemt og satt vekk, forteller han.

Betalte 80.000 kr for privat operasjon

Etter den nedslående samtalen med Rikshospitalet i tar han kontakt med Oslofjordklinikken, et privat sykehus. Han blir undersøkt, og 21. juni sier han ja til en privat operasjon.

Allerede i starten av juli er han operert. Etter seks nye uker med sykmelding er han tilbake i 50 prosent stilling. Han regner med å være tilbake i hel stilling fra 1. desember.

Morten er lykkelig over å ha fått livet sitt tilbake. Men han synes det er bittert at han måtte ta opp lån og betale over 80.000 kroner av egen lomme for å finansiere en operasjon ved en privat klinikk.

– Jeg føler jeg har blitt en kasteball. Jeg har gjort som jeg fikk beskjed om. Jeg har fortalt hvor store smerter jeg har, og sagt «vær så snill og operer meg». Men jeg orket ikke mer, sier han.

– Kan det være du ble skjøvet bakover i køen fordi andre var sykere?

– Ja, og man velger jo å tro at man blir plassert der man hører hjemme. Jeg aksepterer at hardt skadde nakkepasienter må tas akutt. Men hvor i kabalen man blir plassert, det hadde vært interessant å vite, sier Morten.

OUS: Det har skjedd en feilvurdering

Olav Røise, som leder Klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS), vedgår at sykehuset har gjort feil overfor Morten.

– Jeg mener at han burde vært hjulpet. Jeg mener at det har skjedd en feilvurdering i denne saken, sier han til NRK.

Han beklager at Morten fikk beskjed om at han skulle få operasjon med frist innen tre til fire måneder, og sier legen aldri skulle ha formulert seg slik.

– Basert på kunnskap om at vi har en kø, så går det egentlig ikke an å si at man skal bli operert innen tre til fire måneder. Det er en feil at det ble gjort, man skal ikke love ting man ikke kan holde, sier Røise.

I starten av november sendte Morten et klagebrev til ledelsen ved Oslo Oslo Universitetssykehus der han krever kompensasjon for kostandene ved en privat operasjon. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om han får pengene refundert.

AKTUELT NÅ