Hopp til innhold

Leger slår alarm: Barn må vente over to år på operasjon

Elsa Andrine Austnes (9) har cerebral parese og ventet så lenge på operasjon ved Oslo universitetssykehus (OUS) at hun blir dårligere i ventetiden. – Tidligere brukte hun ikke rullestol på skolen, men det gjør hun nå, sier moren.

Katrin Austnes og Elsa Andrine Austnes

VENTER PÅ OPERASJON: Ni år gamle Elsa Andrine Austnes (t.h.) har cerebral parese og hittil ventet over et år på en operasjon som kan gjøre henne rettere og sterkere i kroppen. Moren katrin Austnes er bekymret.

Leger ved sykehuset er svært bekymret over operasjonskøene for barn med funksjonshemninger.

– For min pasientgruppe er ventetiden lenger enn noen gang. Vi vet ikke hvordan vi skal løse dette problemet, sier Ola Wiig, overlege ved seksjon for barneortopedi og deformitetskirurgi.

Ola Wiig, overlege ved seksjon for barneortopedi og deformitetskirurgi ved OUS

LANG VENTETID: – For min pasientgruppe er ventetiden lenger enn noen gang, sier Ola Wiig, overlege ved seksjon for barneortopedi og deformitetskirurgi ved OUS.

Foto: NRK

Pasientgruppen han representerer er hovedsakelig barn med cerebral parese, ryggmargsbrokk, fotfeilstillinger og rotasjonsfeilstillinger i arm og bein.

Over 300 i kø

I dag står mer enn 300 av dem i kø ved landet største helseforetak. Noen av dem må vente over to år på å få utført en helt nødvendig operasjon: Først ett år for å få utført en analyse, så ett år til i selve operasjonskøen.

Ifølge legene er ventetiden nå så lang at barna må leve med ekstra smerter i ventetiden.

– Det kan vi se ved at de gir ulike signaler. De får økte spasmer, de blir stive i muskulaturen og de kan få skjelvinger, sier overlegen.

Like alvorlig er det at ventetiden i seg selv fører til at barna får dårligere motorisk utvikling.

– Et barn som for eksempel har gangproblemer, som ikke får hjelp tidsnok, vil kunne få økte feilstillinger i beina og i ryggen som gjør at de går enda dårligere, ifølge Wiig.

Han ser også andre utslag av de lange ventetidene:

– Vi har iblant sett eksempler på at vurderingen vi har gjort av barnet før operasjonen har gått ut på dato, fordi ventetiden er så lang.

(Saken fortsetter under bildet)

Elsa Andrine Austnes

IKKE FÅTT OPERASJONSDATO: Elsa Andrine Austnes har blitt kalt inn til en såkalt ganganalyse, men har ennå ikke fått noen dato for operasjon.

Foto: NRK

Merker at datteren blir dårligere

Ni år gamle Elsa Andrine Austnes har cerebral parese og hittil ventet over et år på en operasjon som kan gjøre henne rettere og sterkere i kroppen.

Hun har nå blitt kalt inn til en såkalt ganganalyse, men har ennå ikke fått noen dato for operasjon.

Elsa Andrine Austnes

HJELPEMIDDEL: Elsa Andrine Austnes bruker en del rullator.

Foto: NRK

Moren er bekymret:

– De siste månedene har vi økt bruken av rullestol fordi hun blir veldig sliten av å gå med rullator, og hun får en feilstilling i kroppen. Tidligere har hun ikke hatt rullestol på skolen, men det har hun nå, sier Katrin Austnes.

Også hun merker at datteren må leve med smerter som følge av den lange ventetiden.

– Jeg merker det på ganglaget, at hun blir stiv og tregere i kroppen.

– Det er ingen som liker at ungen din har smerter, har det vondt eller er stiv. Altså, disse ungene plages med så mye ekstra til enhver tid, hver eneste dag, sier hun.

Ulike pasientgrupper rammes

Bare det siste året har det blitt fokusert på ulike pasientgrupper ved OUS, der lang ventetid går igjen.

Alt fra pasienter som må vente seks måneder på hjerneoperasjoner, til andre som må vente i ukevis etter benbrudd. Heller ikke når det gjelder barna som må vente år på operasjon, har klinikkleder Øyvind Skraastad oppløftende meldinger å komme med.

Øyvind Skraastad

IKKE TILFREDSSTILLENDE: – Ut ifra hensynet til pasient så er ikke lang ventetid tilfredsstillende, spesielt ikke for barn, sier klinikkleder Øyvind Skraastad.

Foto: NRK

– Det er ikke lett å gjøre noe med kapasiteten i dette systemet fra den ene dagen til den andre. Og det handler først og fremst om at vi trenger spesialisert personale for å gjøre det, særlig spesialsykepleiere, sier Skraastad

– Så det du sier er at disse familiene må belage seg på fortsatt å vente lenge?

– Det er ikke sånn at det blir noe endring på dette med et enkelt håndgrep i løpet av noen måneder.

– Er det tilfredsstillende?

– Ut ifra hensynet til pasient så er ikke lang ventetid tilfredsstillende, spesielt ikke for barn, sier Skraastad.

Overlege Ola Wiig, som også er tillitsvalgt, mener problemene er mer grunnleggende og ser utfordringene i sammenheng med omorganiseringsprosessen ved sykehusene.

– Vi opplever at vi har mindre kapasitet nå enn før sammenslåingen. Flere av forslagene våre strupes på grunn av mangel på penger. Tilfanget av pasienter øker, men dessverre ikke kapasiteten, sier overlegen.

Øyvind Skraastad Oslo Universitetssykehus. Avansert kirurgi utføres bare på OUS. For liten operasjonskapasitet, mangler spesialsykepleiere

Øyvind Skraastad beklager i Dagsrevyen mandag at ventetiden er så lang.

AKTUELT NÅ