NRK Meny
Normal

Få sier ja til søndagsåpne butikker

Av 124 høringssvar er det klart at bare fire kommuner er positive til søndagsåpne butikker. To av dem ligger i Akershus.

Anne Hammer handler hos Havaristen i Enebakk

Varer på billigsalg trekker kunder hit til Havaristen i Enebakk i Akershus, men Anne Hammer vil ikke handle der om butikken blir søndagsåpen. – Jeg ønsker ikke søndagsåpne butikker. Det er viktig for de ansatte å få en fridag, sier Hammer.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund/NRK

– Det er jo litt merkelig at ikke flere kommuner er positive, sier varaordfører i Enebakk Dag Bjerke.

Dag Bjerke

Varaordføreren i Enebakk, Dag Bjerke mener at om hagesentre og butikker i turistområder kan holde åpent på søndager, så bør alle kunne ha åpent på søndager.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Sammen med Ullensaker er Enebakk to av fire kommuner som synes søndagsåpne butikker er en god ide. I hvert fall ser det slik ut nå, dagen før høringsfristen går ut.

Over halvparten har ikke svart

Kun 10 av 22 Akershus-kommuner meldt fra om sitt standpunkt i saken. Oslo kommune opplyser at de ikke har bestemt seg ennå, selv om den endelige fristen er i morgen.

Asker og Bærum mener Stortinget må ta avgjørelsen. Aurskog-Høland, Lørenskog, Nesodden, Rælingen, Skedsmo og Sørum sier nei til søndagsåpning.

– Vi hadde en diskusjon som gikk på å utjevne dagens forskjell. I dag får «Brustadbua» og «Hageland» holde åpent på søndager, men en endring av loven vil alle en mulighet, sier Bjerke.

Frykter for både fritid og økonomi

Det var i mars at Kulturdepartementet foreslo å endre helligdagsloven, slik at det blir tillatt for butikker å ha åpent på vanlige søndager.

Forslaget har møtt mye motstand. Butikkansatte frykter for fritiden sin. NHO Handel påpeker blant annet at mange butikker vil tape på å holde søndagsåpent når de må betale ulempetillegg til de ansatte.

Ifølge kommentator Per Egil Omdal, som har gått gjennom 124 høringssvar fra formannskap og kommunestyrer til Kulturdepartementet, er det altså bare Ullensaker, Enebakk, Råde og Nøtterøy som vil søndagsåpne butikkene.

– Ingen skal tvinges til å holde åpent

Daglig leder av en av de største butikkene i Enebakk har ikke tatt stilling til om han er positiv til å fjerne forbudet.

– Butikken vår har et litt sært konsept, så jeg er usikker på om vi har noe konkurranse. Mulig vi kan øke omsetningen, men så kan det være en negativ belastning for de ansatte, sier Tore Andre Nilsen, som er daglig leder av Havaristen.

For kommunestyret i Enebakk var det naturlig å støtte regjeringens forslag.

– Vi må huske på at ikke det er et påbud å holde søndagsåpent, men en mulighet, sier varaordfører Dag Bjerke.