Vil ha med nabokommunene på søndags-nei

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) vil ha med seg nabokommunene i å si nei til søndagsåpne butikker.

Grønnsaksdisk i butikk

SØNDAGSNEI: Trondheimsordføreren vil unngå at folk drar til nabokommunene for å handle.

Foto: Colourbox.com

Rita Ottervik

Rita Ottervik vil samarbeide med naboene for å unngå handelslekkasjer.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Vi må samarbeide med nabokommunene og bli enige om at det vi har av daglighandel holder vi slik lista ligger i dag, også må vi prøve å samarbeide om å holde søndagen som en annerledes dag til familie og andre formål, sier Rita Ottervik til NRK.

Politikerne i Trondheim sa i dag nei til søndagsåpne butikker, men er redd for at nabokommunene vil lokke med åpne kjøpesenter. Mye tyder på at regjeringen, med støtte fra Venstre, vil la det bli opp til hver enkelt kommunen å bestemme om butikkene skal være åpne på søndag eller ei.

– Nå håper jeg først og fremst at regjeringen får gjennomslag for dette nasjonalt, men skulle det bli aktuelt vil jeg ta kontakt med nabokommunene for å snakke oss gjennom dette, sier Ottervik.

Forslagene som er ute på høring har blitt møtt med protester flere steder.

Bakgrunnen for at Trondheim sier nei er at politikerne ikke ønsker å tilrettelegge for mer søndagsarbeid, forklarer Ottervik.

– I tillegg vil det gå ut over Midtbyen, kjøpesentrene vil vinne på bekostning av andre butikker og gi en utvikling vi ikke ønsker.

– Lokale forhold må avgjøre

Yngve Brox, kommunalråd for Høyre, mener det er opp til hver kommune å avgjøre om de skal ha søndagsåpne butikker eller ei.

– Fra mitt ståsted er det viktig at kommunene får styre dette selv, for her vil det være lokale forhold som avgjør som er riktig hvert enkelt sted, sier kommunalråd for Høyre i Trondheim, Yngve Brox.

Han vedgår at det kan komme en handelslekkasje ut av Trondheim hvis noen av nabokommunene tillater søndagsåpent.

– Det gjenstår likevel å se hvilken effekt dette vil få.

Han blir likevel ikke overrasket hvis en del av Trondheims nabokommuner også sier nei, slik Trondheim gjorde i dag, fordi mange av dem har ordførere fra Arbeiderpartiet.

– Det er ikke uventet at Arbeiderpartiet er enig med Arbeiderpartiet.

Vil hindre handelslekkasjer

Jorid Jagtøyen, ordfører i Melhus

Ordfører i Melhus, Jorid Jaktøyen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Også i Trondheims nabokommune Melhus har diskusjonen rundt søndagsåpne vært oppe. Ordfører Jorid Jaktøyen (Sp) er glad for at Rita Ottervik har tatt opp saken.

– Det er viktig for oss å vite hva nabokommunene våre gjør. For oss handler det om vårt lokale næringsliv og det handler om handelslekkasjer. Jeg regner med at flertallet i Melhus kommer til å si nei til søndagsåpent, sier Jorid Jaktøyen til NRK.

I Malvik kommune har ordfører Terje Bremnes Granmo (Ap) loddet stemningen for søndagsåpent.

– Dette er en sak som må avgjøres sentralt på Stortinget. Jeg håper Venstre snur i denne saken slik at dette ikke blir stående over hele landet. Vi i Malvik ønsker ikke søndagsåpne butikker i trondheimsregionen, sier Bremnes Granmo til NRK.