Dansk jente peker på sølvsko i butikk.
Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Dansk åpning

For tre år siden fikk danskene søndagsåpne butikker. De elsker det.

Svenskene har det. Danskene har det. Og nå får vi det kanskje også: søndagsåpne butikker.

Regjeringen er for. Men folket er mot. Hele syv av ti sier nei til søndagsåpne butikker, ifølge en undersøkelse fra Sifo.

De vil heller ha handlefri enn handlefrihet. Bare 23 prosent av oss er for lovendringen, som har høringsfrist 30. juni.

Det er så utrolig trist at en gruppe politikere bare kan ødelegge noe av det fineste vi har i den norske kulturen, nemlig den særegne søndagsfreden.

Høringssvar fra privatperson Bjørn Sivertsen

Folk vil ha en dag som er annerledes. En dag for hvile og familie, en dag der butikkansatte slipper å jobbe. Søndagsfred.

Men er nordmenn bare sære og gammeldagse? Eller er vi i ferd med å miste noe uerstattelig? NRK dro til Aarhus for å spørre danskene hva de mener.

Servicemedarbeider Oliver Trankjær (17) stabler frukt på Føtex.

TIDLIG OPPE: Oliver Trankjær (17) stabler grønnsaker på butikken Føtex klokken syv om morgenen. Han går på Folkeskolen og synes det er fint å tjene ekstra penger på søndager.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Søndag, klokken 07.00: En tom Chardonnay-flaske og en grønn ølboks ligger slengt på bakken utenfor butikken Føtex midt i Aarhus sentrum. Lørdagsnatten er så vidt over.

Men 17-år gamle Oliver Trankjær har allerede vært på jobb en halvtime. Nå sleper han ut et stort skilt med morgenens tilbud på ferskt brød, før han drar ut paller med blomsterjord og kasser med mais.

En mann i svart jakke prøver å gå inn døra.

– Vi åpner ikke før klokken åtte, sier Oliver.

Den neste timen prøver flere ivrige kunder å gå inn dørene. Før klokka åtte en søndags morgen.

For danskene er virkelig blitt begeistret for søndagsåpne butikker:

– Søndag er blitt nesten like stor som lørdag omsetningsmessig, sier lektor Mogens Bjerre ved Copenhagen Business School.

Politisk press

Det er knappe tre år siden butikkene åpnet dørene på vid gap fire søndager i måneden. Tidligere var det bare små butikker med inntil 32,2 millioner kroner i omsetning som kunne være åpne alle søndager.

Det var slett ikke folket som sto bak omveltningen, selv om danskene var mer positive til søndagsåpning enn nordmenn: 57 prosent var glade for lovendringen, ifølge en måling laget for danske Politiken og TV2.

– Endringen var ikke et forbrukerkrav, men i høy grad drevet frem av høyresiden på Folketinget. De ville gi folk større valgmuligheter. Det interessante er hvordan forbrukerne har reagert. De har virkelig tatt det til seg, sier Bjerre.

Noen ivrige shoppere er til og med villige til å stille seg i kø en søndag morgen for å sikre seg et kupp.

Kø av dansker utenfor en søndagsåpen butikk.

LOKKER: En lang kø av mennesker venter utenfor butikken Hørlyck der det er skoutsalg.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Sko-bonanza

Aarhus sentrum, klokken 09.15: På et hjørne rett ved Vor Frue Kirke er det en lang kø. Velkledde byboere, flesteparten kvinner med veska over armen, drikker take-away kaffe, prater og ler. Det er tre kvarter til høymessen starter i kirken.

Men det er ikke dit disse damene skal.

– De har superlekre sko, sier Mette Bach (37), som står i kø med venninnen Henriette Henriksen (48). De skal på lagersalg i skobutikken Hørlyck.

To danske kvinner i butikk-kø søndag morgen.

I KØ: Henriette Henriksen (til venstre) og Mette Bach står gjerne tre kvarter i kø for å sikre seg sko en søndags morgen.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Jeg handler ofte på søndager. Hvis jeg skal møte venninner og shoppe gjør jeg det gjerne på søndager, for da har jeg bedre tid, sier Henriette.

At nordmenn frykter at det blir mindre søndagsro med søndagsåpne butikker, skjønner hun ikke.

– Noen nordmenn er redde for at det ikke føles som fri hvis vi handler på søndagen?

– Nei, du velger jo selv om du vil handle eller ikke, sier Henriette.

Men så enkelt er det ikke, mener sogneprest Annelise Brok.

Sogneprest Annelise Brok gjør seg klar til gudstjeneste.

KRITISK: Sogneprest Annelise Brok forbereder seg til gudstjeneste i Vor Frues kirke. Hun skulle ønske butikkene var lukket søndager.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Et tap

I Vor Frue Kirke er en høyreist kvinne i ferd med å kle på seg prestedrakten og den hvite prestekragen. Sogneprest Annelise Brok håper Norge ikke innfører søndagshandel.

– Søndagen som en hviledag, der vi har fred, er vekk. Det er et tap, sier Brok.

Det er en halvtime til kirkefolket kommer inn dørene til kirken. Bare rundt tjue mennesker dukker opp denne dagen. Men Brok gir ikke butikkene skylda for det.

– Nei, jeg tror at de som vil komme i kirken gjør det likevel, og så handler de kanskje etterpå. Men det er noe av helligheten som er borte, sier Brok.

Hun mener det er viktig å markere at søndagen er noe spesielt. At det er en dag man skal slappe av og gjøre noe man ikke gjør ellers.

Vær så snill... la oss ha en fridag! En dag da naboer, familie og venner også har fri, og man kan fokusere på å ta vare på det sosiale og ikke trenge å tenke på innkjøp og shopping.

Høringssvar fra privatperson Synøve Suhr

– Alle dager skal ikke være like. Og den vakre fortellingen fra det gamle testamentet om at Gud skapte verden på syv dager, det er en fantastisk god måte å fortelle at vi skal respektere skaperverket og nyte det. Ikke bare forbruke hele tiden, sier Brok.

– Handler du selv på søndager?

– Ja. Det er kun hvis jeg mangler noe, sier Brok med en latter.

Men for andre dansker er søndagsshoppingen blitt nødvendig for å få hverdagskabalen til å gå opp.

Ferdig med «ulvetimen»

Varehuset Bilka, klokken 11.05: Det dundrer i steinheller i det fullastede handlevogner blir trillet ut av varehuset Bilka, et kvarters kjøring fra Aarhus.

På dørene annonseres åpningstidene: klokken 08.00 til 22.00. Alle dager. Bilka er søndagsshoppernes mekka. Her får du alt fra moskusfjærdyner til sykler, lamper, lego og leverpostei. Handlevognene er så dype at mange foreldre like godt setter begge barna oppi.

Tre år gamle Sofia har reist seg opp i vogna.

– Jeg vil prøve dem, sier hun og peker på noen skinnende sølvjoggesko.

– De er alt for store, sier pappa Reni Kristensen, men lar datteren prøve likevel. Han synes søndagshandel er praktisk.

Dansk far finner frem sko til datteren

GIR ETTER: Pappa Reni Kristensen finner frem sølvjoggesko for datteren Sofia.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

– Jeg arbeider mandag til lørdag, og da er det fint. Hvis jeg ikke hadde kunne handle på søndag, ville jeg kanskje handlet på lørdag kveld, sier han.

Mange foreldre tenker som ham. Før kalte danskene det bare «ulvetimen»: den timen etter jobb da mamma og pappa skulle handle middagen med barna på slep, før butikkene stengte. Nå kan de slippe det.

Velsignelse

– For den hektiske familie med to foreldre i full jobb har søndagsåpne butikker vært en velsignelse, sier Louise Byg Kongsholm.

Hun er administrerende direktør i trendfirmaet PEJ-gruppen, som analyserer forbrukertrender. Og hun handler selv gjerne på søndager.

Noen nordmenn er redde for at familiesamværet skal lide?

– Søndag er fortsatt familiedag. Men folk shopper om søndagen som familieaktivitet. Og danskene er blitt dårligere til å planlegge innkjøpene sine, fordi alle butikkene har åpent hele tiden uansett, sier Byg Kongsholm.

Og det er noen som må arbeide når de andre handler.

Søndagsåpne butikker er bare tull, da mange er åpne 16 timer i døgnet fra før. Kanskje politikere snart burde prøve å jobbe turnus, og ha ei slik uke?

Høringssvar fra privatperson Hilde Hauge

Mer deltid

– Ingen har lyst til å arbeide på søndagene når familien har fri, det gjør det vanskelig å få faglært personale. Det er det bare de unge som vil jobbe da, studenter som gjerne vil ha mer lønn, sier Birgitte Hesselbjerg, nestformann i fagforeningen HK Handel i Østjylland.

Det var fagforeningene som var blant de skarpeste kritikerne da åpningstidene ble sluppet løs for tre år siden. Og de er fortsatt opprørt.

For oss som jobber i butikk, blir den ene dagen vi har med familien ødelagt. Ingen kvalitetsdag med barna.

Høringssvar fra privatperson Heidi Haugerø

Hesselbjerg sier søndagsåpningen fører til at antallet deltidsarbeidende stiger. Fra 2003 til 2012 forsvant over 13.200 fulltidsjobber, mens det ble 34.700 nye deltidsstillinger, ifølge HK Handel.

– Problematikken med mange flere deltidsansatte kan ikke bare tilskrives søndagsåpne butikker. Men det betyr mye, sier Hesselbjerg.

Men ikke alle ansatte er misfornøyde.

Butikkansatt rydder i hyllene på butikken Føtex

KLAGER IKKE: Daniel Wejs som jobber i elektronikkavdelingen på Føtex mener butikkansatte må regne med å jobbe søndager.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Tilbake på Føtex i Aarhus sentrum er Daniel Wejs (23) i ferd med å hjelpe en kunde i elektronikkavdelingen. Han er så og si flasket opp på søndagsåpne butikker: Faren er kjøpmann og åpnet dørene på søndager i 1991, det året Daniel ble født.

Nå jobber han selv vanligvis hver tredje helg.

– Men er det ikke negativt at dere må jobbe søndager?

– Hvis man er i detaljbransjen bør man være villig til å jobbe søndager. Det er så mange andre jobber der man må jobbe i helgen uansett, sier Wejs.

Han er overrasket over at syv av ti nordmenn sier nei til søndagsåpent.

Noen nordmenn er redd de skal bli stresset av å handle på søndager også?

– Jeg tror det har mye med vaner å gjøre. Det er en stor omveltning. Men jeg vet ikke om de har vært i København eller Aarhus og sett den hyggelige stemningen. Folk er helt avstresset, sier han.

Men for noen butikkeiere har det vært langt fra avstressende.

To jenter ser på klær i shoppingsenter

VENNINNETID: Amalie Vedelø (til venstre) og Julie Brandstrup synes det er deilig at butikkene er åpne søndager.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Butikkdøden

Shoppingsenteret Bruuns Galleri, klokken 15.00: Folk tar seg god tid til å kikke i motebutikkene. Venninne Amalie Vedelø (17) og Julie Brandstrup (18) koser seg.

– Søndag er en god dag å shoppe i fred og ro, sier Julie.

– Når jeg shopper slapper jeg av, sier Amalie.

Bruuns Galleri er en av vinnerne etter at butikkene åpnet på søndager. Taperne? De små butikkene i distriktene, ifølge direktør John Wagner i De Samvirkende Købmænd, en sammenslutning av 1300 danske butikker.

– Når de store kjøpesentrene er åpne, kjører flere til store byer og gjør storinnkjøp, istedenfor å gjøre småinnkjøp i de små butikkene, sier Wagner.

Han anslår at Danmark har mistet rundt to av fem små dagligvarebutikker i byer med under 2000 innbyggere de siste ti årene.

Men hvor mye av butikkdøden skyldes søndagsåpningen?

– Det er vanskelig å si. Det kan være liberaliseringen av åpningstidene, planlovgivning, grensehandel og netthandel. Men det er ingen tvil om at de nye åpningstidene har stor betydning, sier Wagner.

Dessuten bruker ikke folk mye mer penger totalt selv om butikkene er åpne alle dager. Og det er dyrere å betale lønn på søndager, påpeker Jens Birkeholm. Han er direktør i Dansk Detail, som representerer 2100 firmaer i mote- og livsstilsbransjen.

– I min verden måles suksess i omsetning og positiv bunnlinje. Etter de målene har vi ikke suksess nå. Vi har snarere en daglig kamp om vi har råd til å holde søndagsåpent, sier Birkeholm og legger til:

– Men forbrukerne har tatt godt imot det.

Familiehygge

Tilbake på Bilka, klokken 17.00: Jette Sandbak (40) og barna hennes beveger seg ned de brede midtgangene i varehuset i makelig tempo.

– Jeg synes det er deilig å handle på søndager, fordi da har man litt bedre tid. Man kan ha med barna uten at de er alt for trette, sier Jette.

For henne er søndag en dag for familiehygge og avslapning.

– Mister man det ved å handle på søndager?

– Nei, det tror jeg ikke man gjør. Dette er også familiehygge. Vi er sammen med barna selv om vi handler, sier Jette.

Sønnen Benjamin (8) legger en boks med sjokoladeis med kjeks i kurven.

Et annet barn har sovnet i armene til faren sin. Det er fortsatt fem timer til dørene stenges. Og i morgen er det mandag.

Familie på shopping på Bilka

STORHANDEL: Jette Sandbak synes det er deilig å kunne handle på søndager med barna Olivia (4) og Benjamin (8).

Foto: Caroline Drefvelin / NRK