NRK Meny
Normal

Elg angrepet av hjortelusflue igjen

Flere hårløse elg er observert på Østlandet i løpet av vinteren. I dag ble en av dem obdusert.

I dag ble nok en elg obdusert på Veterinærinstituttet, i håp om å finne ut hvorfor den er hårløs. Sannsynligvis har parasitten hjortelusflue skylda.

– Denne unge elgoksen fant vi død i helgen. Den var veldig stygg - avmagret og med lite pels, forteller Stian Sandbekkbråten som er ansvarlig for skogbruk i Aurskog Høland.

Dette er den femte elgen instituttet har fått inn i vinter. Tre har kommet fra Aurskog-Høland, en fra Ullensaker og en fra Elverum. I tillegg har hårløse elg blitt observert av viltkameraer flere andre steder, blant annet i Stor-Elvdal i Østerdalen.

Knut Madslien og hjortelusfluer

Knut Madslien med et glass hjortelusfluer.

Foto: Knut-Martin Løken/NRK

Oppsøker mennesker

Et klart trekk ved elg som er kraftig angrepet av hjortelusflua er at de mister den naturlige skyheten sin og oppsøker mennesker på en helt annen måte enn annen elg.

– Den trekker mot befolkningen og inn i hager. En av dem vi har obdusert hadde lagt seg ned helt inne ved et hus.

Så det skjer noe i hodene deres også, sier Knut Madslien som er fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Tett i tett med hjortelusfluer

– Vi kan ikke si helt sikkert at hårtapet hos elgen skyldes hjortelusflua. Men vi tror det, fordi vi foreløpig kan utelukke årsaker som andre parasitter, mineralmangler og hormonforstyrrelser, sier Madslien.

Vinteren 2006/2007 var det et lignende utbrudd. Den gangen ble 23 hårløse elg undersøkt, noen av dem hadde opptil 16.000 hjortelusfluer i pelsen.

I tiden mellom dette utbruddet og nå, har kun enkelte elg blitt rapportert med beskjedent håravfall.

– Det blir veldig kaldt uten pels. Blir det mange kuldegrader tærer det på dyra og det er fare for at de fryser eller sulter ihjel, sier Sandbekkbråten.

Varmen kan ha skylda

En studie gjort ved Veterinærinstituttet konkluderte med at høy elgtetthet, kombinert med ekstraordinær mildt vær, trolig var optimalt for hjortelusflua.

– Et likhetstrekk mellom vinteren 2006/2007 og nå er at høsten var veldig mild, så det kan absolutt ha noe med saken å gjøre, sier Knut Madslien.

Instituttet ønsker å høre fra folk som ser hårløse elg i skogen, gjerne i en epost med bilde.

Hårløs elg i Eidskog

Denne elgen er fanget opp av viltkamera til Svein Audun Taugbøl i Eidskog nå i januar.

Foto: Viltkamera i Eidskog