Hopp til innhold

Nakne elg skal telles

Den plagsomme hjortelusflua som kan føre til hårløs elg skal nå kartlegges.

Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet ber jegere rapportere inn dersom de ser hårløs elg eller finner flua på hjortedyr de har skutt.

Elg uten pels

I vinter fikk Veterinærinstituttet inn rundt 14 elg fra Akershus som hadde mistet store deler av pelsen, det sier leder for seksjon vilthelse ved Veterinærinstituttet, Bjørnar Ytrehus.

- De som hadde minst håravfall de virker forholdsvis friske ifølge jegerne. Men de som hadde mest håravfall var apatiske, hadde problemer med å stå og gå, og så ut til å være i en forferdelig tilstand, sier Ytrehus. 

Suger blod

Hjortelusflua finnes på Østlandet og slår seg ned i pelsen på hjortedyr, og suger blod flere ganger om dagen. Hvis en elg blir angrepet av mange fluer kan det få alvorlige konsekvenser.

- Når elgen mister pelsen så klarer den jo ikke å holde varmen. Da må den bruke all energien den har på det, noe som fører til at den både sulter og fryser til døde, sier Ytrehus til NRK Østlandssendingen.  

Foto: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

Vet lite om lusa

Det er foreløpig usikkert om hjortelusflua er farlig for mennesker.  

- De fleste sier bare at den er plagsom, men enkelte har fått kløende knuter som kan vare i opptil ett år, sier Ytrehus 

- Noen mener også at hjortelusflua kan bære med seg en bakterie som kan gi problemer. Men dette vet vi veldig lite om i Norge ennå, sier han. 

Dette er årsaken til at Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har starter kartleggingen av hjortelusflua.

Jegere skal rapporte

Jegere på hele Østlandet har fått med seg et skjema, der de skal rapportere inn om de ser elg med større eller minrde grad av håravfall.

I tillegg oppfordres jegere til å gå inn på en internettside, og registrere om elgen, hjorten eller rådyret de har skutt har på seg hjortelusflue.

Hjortelusflua går til angrep på Elgen
Foto: Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet