Hopp til innhold

Hjortelusflua invaderer Nordmarka

Den plagsomme hjortelusflua blir stadig vanligere rundt Oslo og er i ferd med å invadere Nordmarka.

Hjortelusflue

TRIVES I HÅRET DITT: Hjortelusflua er brun og mellom 4 og 5 millimeter lang. Den lever først og fremst av å sette seg på rådyr, elg og hjort, men den lander også ofte på mennesker.

Foto: Inger Sofie Hamnes/Veterinærinstituttet

– Straks flua har landet, så kaster den vingene. Den er beregnet for hjortdyr, men flyr mot alt som beveger seg som mennesker. Når den har landet, bestemmer den ser for at der skal den bo resten av livet.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet beskriver hjortelusflua. Nå er den lille krabaten i ferd med å invadere Nordmarka.

Kravler i håret

Preben Ottesen

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Hjortelusflue

MISTER VINGENE: Parasitten lever av å bo på dyr eller mennesker. Når den lander på byttet kaster den vingene og kan aldri fly igjen.

Foto: Veterinærinstituttet

Den kan ikke leve lenge på menneskeblod, men tiden den bor på deg er veldig plagsom.

– Mange opplever det som veldig ekkelt. Man kjenner at noe kravler og kryper, men den er vanskelig å få tak i og er utrolig seig. Du kan prøve å knuse den, men da bare vrir den seg bare unna, sier Ottesen.

Han påpeker at hjortelusa ikke er farlig.

– Den kan stikke, men det er sjeldent. Noen sier at man kan få en hard knute på bittstedet som kan klø i flere måneder etterpå, forklarer han.

Finnes på store deler av Østlandet

Siden 2013 har hjortelusflua blitt vanlig å se i Oslo-marka. Man finner den gjerne i sørvestlige deler av Krokskogen, sørlige deler av Bærumsmarka og i Romeriksåsene. Den har også blitt funnet i utkanten av Nordmarka.

– Den ble først oppdaget i 1983, men har ekspandert i takt med bestanden av elg, hjort og rådyr. Skal vi bli kvitt den må dyrebestanden gå ned, forklarer Ottesen.

Hjortelusflua er nå også vanlig i Vestfold og sørøstre deler av Telemark. Det lille insektet har sin aktive periode fra august til oktober.

– Gå tur!

Mange dropper nå søndagsturen i skogen på denne tiden av året.

– Nå er det tid for jakt og sopp- og bærturer, men på grunn av hjortelusflua er det mange som tenker seg om en ekstra gang før de går ut, sier fagansvarlig for Skogbruk, Stian Sandbekkbråten.

Men Ottesen oppfordrer alle til å gå tur.

– Det må folk gjøre. De må kle seg godt, og det lureste er å ta med en kam på turen, sier han.

Å gå tur på skogsveier kan også være lurt, hvis man vil unngå hjortelusflua.

–Det finnes mange av dem der elgen har overnattet for vinteren. Der legger de levende pupper i pelsen til dyrene. De ramler senere ned i snøen og klekkes om høsten. Unngå steder der det er mye elg, tipser Ottesen.

Kløende knuter etter hjortelusflua

INTENS KLØE: Slik ser et bitt fra Hjortelusflua ut. Stikket kan klø intenst i 14 til 20 dager, i ekstreme tilfeller kan kløen vare i ett år.

Foto: Privat