NRK Meny
Normal

Eldre flytter inn i kollektiv

Med egen spa-avdeling, treningsrom og kaffeautomater bor 40 eldre sammen i et eget boligkompleks i Eidsvoll.

Stadig flere eldre flytter inn i bo-kolektiv. Med egen spa-avdeling, treningsrom og kaffeautomater bor 40 eldre sammen i et eget boligkompleks i Eidsvoll.

Eldre bor i kollektiv i Eidsvoll

Den gamle ærverdige husmorskolen i Eidsvoll har blitt et av få leilighetskompleks av sitt slag i Norge.

Alle som bor her må være over 50 år, og i tillegg til egne leiligheter har huset flere fellesrom som kan gjøre enhver misunnelige.


I leilighetskomplekset i Eidsvoll finnes det blant annet et eget treningsrom og egen spa. Prisen på leilighetene ligger mellom 2,5 til 6 millioner kroner.

– Gir trygghet

Ideen til boligkomplekset er hentet fra USA der det finnes utallige slike boliger. Målet er at eldre mennesker skal unngå isolasjon.

– Hovedideen min er å gi folk et bedre liv ved hjelp av boformen. Min frykt var at min mor eller far skulle bli ensom når en av de ble borte. Det å ha et slikt nettverk rundt seg vil gi en stor trygghet og et bedre liv for dem, sier gründer for Doyèn Eidsvoll, Jan Olav Reien Frestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Eldrekollektiv i Eidsvoll

De virker som en stor lykkelig familie, men frokostgjestene har bare kjent hverandre i to år da de flyttet inn i det samme boligkomplekset.

Foto: Mats Sparby / NRK

Skaper interesse

Det planlegges flere slike boliger over hele landet, blant annet i Asker og Rælingen. Flere hundre har meldt sin interesse og står på venteliste.

Representanter fra Tønsberg kommune som besøkte fasilitetene på mandag, mener slike løsninger kan være interessant

- Vi har mål både nasjonalt og i Tønsberg om at folk skal få bo lengst mulig i eget hjem. Derfor er dette et interessant konsept for oss å se på, sier kommunaldirektør i Tønsberg kommune, Tove Hovland.