Hopp til innhold

Krever bedre og mer effektiv hjemmetjeneste

Hjemmetjenesten i Norge har for lite ressurser, for få ansatte og for mange oppgaver, ifølge dem selv. Nå krever politikerne mer kompetanse og et mer variert tilbud.

Eldre

Høyre vil at eldre skal få årlige hjemmebesøk fra helsevesenet for å kartlegge behov.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Over 130.000 mennesker er avhengige av hjemmesykepleie eller hjemmehjelp i Norge. Allikevel er det ikke alle som får den hjelpen de trenger, og den siste uken har NRK kunnet fortelle om pasienter som ikke har vært ute av huset det siste året, om pasienter som sendes i skytteltrafikk mellom hjemmetjenesten og sykehus, og at pasienter får dårligere hjelp uten pårørende.

Nå krever opposisjonen forandringer i Helse-Norge, slik at også de hjemmeboende får et verdig tilbud.

Å gjøre en god jobb er bare å glemme. Går hjem fra jobb med en følelse av å aldri strekke til.

Anonym pleier

– Sykere pasienter trenger mer hjelp hjemme

Kari Kjønaas Kjos (Frp)

Kari Kjos, helsepolitisk talskvinne i Frp.

Foto: Frp

Flere av dem som har deltatt i NRKs undersøkelse har pekt på samhandlingsreformen som en av grunnene til økt arbeidspress og sykere pasienter. Kari Kjos, helsepolitisk talskvinne i Frp mener at hele reformen bør revurderes.

– Vi vet at mange har fått dårligere tid og flere oppgaver enn det de hadde før reformen. Pasienter blir skrevet ut tidligere fra sykehusene, og da trenger de mer hjelp hjemme. Hvis de skal få denne hjelpen uten at antallet pleiere øker, må det nødvendigvis gå ut over noen andre.

Hun mener at reformen gjør det vanskelig å se helheten i Helse-Norge.

– Stortinget er ikke så flinke til å se at man kan spare tre kroner hos en komité, hvis man er villige til å bruke én krone i en annen. I dag er det ingen som har noe insentiv til å se på helheten i økonomien, sier hun til NRK.

– Flere trenger avlastning

Kjos tar også til orde for et mer differensiert helsetilbud, slik at flere skal få den hjelpen de trenger.

– Vi må forsøke å handle før problemene blir så store at folk ikke klarer å ta vare på seg selv. For eksempel kan eldre som bor sammen greie utrolig mye hvis de passer på hverandre, men da trenger de et godt tilbud om avlastning, slik at de ikke slites ut og ender opp på sykehus.

Men Kjos innrømmer at også slike tiltak krever ressurser, og at all oppfølging krever penger.

– Vi bruker fryktelig mye penger i dette landet, og det er mange ting man kunne latt være å bruke penger på hvis man faktisk synes at eldreomsorgen er viktigst.

– For mange ufaglærte

Bent Høie

Bent Høie, Høyres helsepolitiske talsmann.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Bent Høie, Høyres helsepolitiske talsmann mener at økt kompetanse må til, slik at arbeidet blir mer effektivt.

– Det er for mange ufaglærte i hjemmetjenesten i dag. Vi trenger mer kompetanse blant dem som jobber der, og de trenger mer ressurser til å gjennomføre arbeidsoppgavene.

Høie tar også til orde for at alle eldre skal få årlige hjemmebesøk fra helsevesenet, slik man har gjort i prøveprosjektet Helseteam for eldre.

– På denne måten kan man kartlegge hvor behovene kommer til å størst. Man får også sett på hvordan man kan få de eldre til å klare seg selv, i størst mulig grad.

Vi prøver så godt vi kan å ta vare på hygiene og ernæring, men det holder hardt av og til. Verdig alderdom? Absolutt ikke.

Anonym pleier

– Klag hvis du ikke får god nok behandling

Statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet

Kjell Erik Øie er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Mona Nordøy

I undersøkelsen kommer det fram at bare 19 prosent av de spurte sier at de alltid har tid til å gjennomføre de pålagte arbeidsoppgavene.

Slik kommenterer Kjell Erik Øie (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, NRKs funn:

– De fleste av oss opplever av og til at vi ikke har nok tid på jobben, men uavhengig av det er det bra at det settes fokus på omsorgstjenestene. Mange eldre ønsker å bo hjemme så lenge de kan. Da må vi også styrke hjemmetjenestene.

Statssekretæren oppfordrer alle pasienter som føler at de ikke får tilstrekkelig oppfølging og behandling, til å klage, med bakgrunn i den såkalte verdighetsgarantien.

– Verdighetsgarantien er viktig for å sikre at alle eldre får ivaretatt retten til en verdig alderdom. Den presiserer eldres rettigheter, og det gjør det lettere for brukeren å holde oversikt over hva de faktisk har krav på. Dette er en forskrift som kommunene har plikt til å følge opp, og hvis det ikke skjer oppfordrer vi folk til å klage.

Under halvparten av de spurte i NRKs undersøkelse mener at de eldre får ivaretatt retten til en verdig alderdom, men Øie mener at situasjonen vil bedres i tiden framover.

– Vi ser at ikke alle opplever den verdigheten de fortjener, og at vi har utfordringer. Derfor skal vi legge frem en ny Stortingsmelding neste år om innovasjon i omsorg. Meldingen skal legge vekt på aktiv omsorg, forebygging og rehabilitering i omsorgstjenesten. Den vil også ta opp bruk av ny teknologi, nye løsninger og nye metoder på framtidas omsorgsbehov.

Les hele undersøkelsen til NRK og Fagforbundet her: Hjemmetjenesten i Norge

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)