NRK Meny
Normal

Åpner tilsynssak etter at tiåring ble funnet død

Fylkesmannen ber barnevernet i bydelen om svar på hva bydelen gjorde for gutten (10) som ble funnet død i Oslo i august. Barnevernet hadde tidligere i år fått en bekymringsmelding om forholdene gutten vokste opp i.

Oslo tingrett inngangsparti opplyst

VARETEKTSFENGSLET: Kvinnen som er siktet for grov omsorgssvikt ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En kvinne i 30-årene er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at en ti år gammel gutt ble funnet død i Oslo i slutten av august. Nå oppretter Fylkesmannen i Oslo og Akershus tilsynssak mot barnevernet i bydelen i Oslo.

– Vi vil også vite hva slags informasjon de fikk i bekymringsmeldingen og hva de gjorde med det. Vi vil også ha en redegjørelse for begrunnelsen for at de henla saken i ettertid, sier Bente Rygg, avdelingssjef for barne- og familieseksjonen hos fylkesmannen, til NRK.

Ser alvorlig på saken

Barnevernet fikk tidligere i år en bekymringsmelding om forholdene en ti år gammel gutt vokste opp i, men etter et familiebesøk lukket de saken og satte ikke i verk tiltak.

– Vi vet ingenting om varselet barnevernet fikk. Vi var ikke kjent med saken før nyhetsoppslagene kom i går. Vi ser alvorlig på saken og vil vite mer om hva som har blitt gjort eller ikke gjort fra barnevernets side, sier Rygg.

Barnevernet i bydelen der gutten bodde vil få et skriv innen få dager, som de vil få frist på seg til å svare innen to til fire uker.

Representanter for bydelen vil ikke stille til intervju med NRK, men assisterende bydelsdirektør skriver følgende i en SMS til NRK:

«Fylkesmannen har en viktig tilsynsfunksjon knyttet til at det offentlige følger opp de forpliktelser de har ovenfor innbyggerne. Om Fylkesmannen ber om en redegjørelse er det derfor noe bydelen alltid forholder seg til. Utover dette kommenterer ikke bydelen enkeltsaker»

Sa sønnen var syk

Moren var alenemor og har vært det i mange år. Guttens biologiske far bor i Pakistan.

Moren ringte skolen etter sommerferien og fortalte at sønnen hennes var syk og ble hjemme. Han var borte fra skolen i til sammen 14 dager før han ble funnet død. Den endelige obduksjonsrapporten med dødsårsak kommer i midten av november.

På mandag ble moren pågrepet og varetektsfengslet i fire uker fordi politiet fikk opplysninger som gjorde dem redde for at hun ville forlate landet.

Opprydningsprosess

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austgard

Foto: Anne Wirsching / NRK

Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofies Stiftelse som arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep, mener saken viser at barnevernet ikke burde ha ansvar for å etterforske bekymringsmeldinger om barn.

– Barnevernet er gode på å ivareta barn, men ikke på å etterforske. Det er det politiet som har kompetanse på. Her trengs det en oppryddingsprosess både i politiet og i barnevernet slik at vi får klare prosedyrer, sier hun til NTB.

– Det jeg håper blir resultatet av tilsynet, er at barnevernet selv ser hvor viktig det er å være raskere med å melde inn saker til politiet, legger hun til.