– Russland knebler homofile

Flere titalls menneskerettighetsaktivister møtte opp foran den russiske ambassaden i Oslo onsdag morgen for å protestere mot Russlands antihomo-lovgivning.

Flere aktivister møtte opp foran den russiske ambassaden i Oslo for å demonstrere mot Russlands antihomo-lovgivning.

VIDEO: Stille demonstrasjon mot innskrenkning av homofiles rettigheter i Russland

Norske aktivister troppet opp foran den russiske ambassaden i Oslo, med seg hadde de svarte munnbind og regnbueflagg for å vise solidaritet med russiske LGBT-personer.

– Dagens demonstrasjon ville ha vært ulovlig dersom vi hadde bodd i Russland. Bare det å ytre at det finnes homofile ville ha vært et straffbart utsagn. Dette er et grovt menneskerettighetsbrudd, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap).

Politiet var til stede med en patruljebil for å holde et øye med demonstrasjonen som gikk rolig for seg.

Forbyr «homo-propaganda»

Utviklingen i Russland går i helt feil retning, mener Patricia Kaatee fra Amnesty International.

– Innføringen av disse lovene viser hvordan en lovgivende forsamling med et pennestrøk kan frata landets borgere grunnleggende og etablerte rettigheter. Det som skjer i Russland, viser at vi aldri kan ta for gitt de rettighetene som er vunnet, sa Kaatee i sin appell.

Myndighetene i landet har blitt sterkt kritisert for å ha vedtatt en rekke homo-fiendtlige lovforslag. I begynnelsen av juli i år undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

Loven forbyr å gi informasjon om homoseksualitet til personer under 18 år, ble innført i juni. Bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – gis til de som informerer om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige.

Flere store russiske byer, deriblant St. Petersburg og Moskva, innførte den omstridte lovgivningen, til store internasjonale protester.

Internasjonal press

I forkant av G20-møtet i St. Petersburg arrangerer menneskerettighets-organisasjoner demonstrasjoner over hele verden for å legge press på Russland.

USAs president Barack Obama, som selv er forkjemper for homofiles rettigheter sa fredag at han misliker Russlands anti-homolov.

– Ingen er mer støtt av loven enn meg. Jeg ser fram til at en homoseksuell utøver kommer hjem med en OL-medalje. Hvis Russland ikke tillater homoseksualitet i idretten, vil det kanskje gjøre laget deres svakere, sa Obama.