Hopp til innhold

Malte gangfelt utenfor den russiske ambassaden i homofargene

I løpet av natten har fotgjengerovergangen utenfor den russiske ambassaden i Oslo fått nye farger. Homoprotesten vil bli fjerna av Bymiljøetaten innen 24 timer.

Homoprotest, russiske ambassade

Slik så det ut utenfor den russiske ambassaden i Oslo onsdag morgen.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Russiske myndigheter har den siste tiden fått massiv kritikk for en ny lov som forbyr propaganda om homofili.

Emma Green

Et bilde av høydehopperens 'protest-negler' ble også publisert på Instagram.

Foto: Instagram

Under friidretts-VM i Moskva forrige uke viste flere svenske høydehoppere sin motstand mot lovforslaget ved å lakkere neglene sine i regnbuefargene, et internasjonalt symbol for LHBT-bevegelsen (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

Siden har stuntet blitt tatt videre. For en drøy uke siden ble gangfeltet utenfor den russiske ambassaden på Kungsholmen i Stockholm malt i regnbuefargene, og i natt har stuntet blitt overført til Oslo.

– Ikke sikkert

Pressesekretær Petr Svirin ved den russiske ambassaden, sier til NRK.no at de har lagt merke til malingen.

– Vi har registrert det, og men vi ser ikke noe stort poeng i å kommentere dette. Dette er gjort på norsk territorium av norske statsborgere. De kan gjøre som de vil og hvis norsk politi mener at dette er ok, er det ok for oss også.

Svirin mener man ikke kan konkludere med at stuntet nødvendigvis er en protest mot Russland.

– Det kan ha å gjøre med den nye loven, men det er vanskelig å gjette. Hvem vet? Gangfeltet ligger også like ved den franske residensen og den britiske ambassaden, sier han.

– Fjernes innen 24 timer

Oppdatering: Bymiljøeetaten vil fjerne malingen innen 24 timer, opplyser de til NRK.no.

– Vi beregner dette som tilgrising av offentlig byinstallasjon, og fjerner det innen 24 timer. Vi setter i gang i løpet av dagen eller kvelden, opplyser Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdeligen i Bymiljøetaten.

– Blir dette politianmeldt?

– Vi prøver å politianmelde de mest kjente taggerne, men vi ser for oss at det kan bli vanskelig å finne ut av hvem som har gjort dette.

Homoprotest utenfor den russiske ambassaden i Oslo

Fargerikt utenfor den russiske ambasaden i Drammensveien i Oslo.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)