Hopp til innhold

Russiske homofile nazi-trakasseres: – Opprørende og skandaløst

Russiske nynazister skal ha opprettet falske profiler på sosiale medier for å lokke til seg homofile tenåringer. – Et resultat av nye anti-homolover, sier landets ledende homoaktivist.

Homofil ungdom angripes i Russland

PÅ KNE: Dette bildet spres på sosiale medier etter at bloggeren Valentin Degterev la det ut på sin side. Bildet skal vise Mikhail Krasnov og en annen fra gruppen 'Occupy Pedofile', og deres offer.

Foto: Skjermdump

Et bilde av en ung mann i bokser, tilgriset med en dildo i hånden mens to menn støtter seg smilende mot hodet hans og gir kameraet tommelen opp, verserer nå sosiale medier.

Bildet er bare et av flere som beskriver det som skal ha blitt et marerittaktig problem for russiske homofile tenåringer:

– Opprørende og skandaløst

Nettstedet The Gaily Grind forteller at russiske nynazister skal ha blitt oppfordret av den ultranasjonalistiske og tidligere skinheaden Maxim Martsinkevich til å opprette falske profiler på den russiske versjonen av Facebook, Vkontakte, for å lure homofile tenåringer til å møte dem.

Unge homofile gutter har dermed møtt opp på det de skal ha trodd var et stevnemøte, men i stedet blitt møtt av nynazister.

Deretter skal nynazistene ha torturert og ydmyket guttene, tilsynelatende kun fordi de er homofile.

Les også: Skole mener homofili er en skade

15-årig homofil gutt trakasseres i Russland

HELLER URIN: Videoen viser hvordan en 15 år gammel gutt trakasseres av en gruppe russiske nynazister. De heller urin over ham og sparker ham, i tillegg til at han tvinges til å fortelle sitt fulle navn, adresse og hvor han går på skole.

Foto: Skjermdump fra YouTube

Russlands mest profilerte homo-aktivist, Nikolaj Aleksejev, bekrefter overfor NRK.no at dette har blitt et stort problem.

– Dette er opprørende og skandaløst. Bildene av disse guttene som har blitt lurt sirkulerer rundt på nettet, det er snakk om unge som blir lurt, trakassert, torturert og fratatt sine rettigheter og frihet, sier Aleksejev til NRK.no.

Han sier de yngste ofrene han har fått rapportert om er helt ned i 15-16-årsalderen. Fenomenet skal ha eksistert noen måneder – og det er neppe tilfeldig at dette skjer nå, mener han:

I begynnelsen av juli i år undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

– Måtte drikke egen urin

Loven gir bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – for å informere om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige. Dette skjedde etter at flere store russiske byer, deriblant St. Petersburg og Moskva, innførte den omstridte lovgivningen, til store protester.

– Dette er ikke tilfeldig, det skjer jo etter at man både på by- og føderalt nivå har innført disse anti-homolovene. Slik som dette skjedde ikke før. Dette bekrefter det vi fryktet på forhånd, at disse lovene legitimerer homohat og har vært bensin på bålet, sier Aleksejev.

Mer enn 500 grupper skal ha blitt opprettet på nettstedet for å organisere ulovlige militære bevegelser i flere russiske byer.

– VK har blokkert noen av disse sidene, men så dukker nye opp igjen. Det er ikke mye vi kan gjøre for å stoppe dette, sier han.

Gruppene skal ha latt som de har hatt som formål å spore opp pedofile, men dette skal bare ha vært en dekkoperasjon for deres egentlige prosjekt.

På sosiale medier sirkulerer en rekke videoer som viser hvordan unge gutter blir oppsøkt av såkalte skinheads, og skrekkhistorier fra unge som sier de blant annet har blitt tvunget til å drikke egen urin er ikke uvanlig.

En av gruppene kaller seg for «Okkupér Pedofili», og ledes av Mikail Krasnov, den ene av de to mennene som smiler på bildet av tenåringen på kne med sexleketøy i hånden. I et intervju med den russiske nettavisen Lenta er han åpen om sin rolle i homo-trakasseringen.

Frontfigur: – Homofile blir pedofile

Blant annet beskriver han hvordan han og to kompanjongene i gruppen først kom i kontakt med en 21-åring på Vkontakte, for så å ta ham med i bil til en kirkegård utenfor sentrum av hjemstedet Kamensk-Ural i Sverdlovsk-regionen. Der fikk den unge mannen gjennomgå.

Nicolas Alexeyev

ARRESTERT: Den russiske homoaktivisten Nicolas Alexeyev har blitt arrestert en rekke ganger, her fra en episode i Moskva i september 2011. – Nye lover legitimerer homohat, sier han.

Krasnov sier motivet er å stoppe pedofile – fordi han mener alle homofile også har en iboende pedofil i seg.

– I dag liker han gutter, så er det barn han liker. De er ikke skikket for et liv i samfunnet, sier Krasnov til avisen.

– Hvis du ser to homofile gå nedover veien, hva gjør du da, spør Lentas reporter.

– Et forhør. Deretter er det opp til dem, svarer han.

Ifølge homoaktivist Aleksejev har ombudsmannen for barnerettigheter i Moskva klaget flere tilfeller av denne formen for trakassering inn for myndighetene. Men at noen må stå til ansvar, er det ikke mye tro på.

– De som begår dette, vet at det er liten sjanse for å bli straffet for det. Etterforskere vil ikke være interesserte i slike saker. Det blir ikke rettferdighet av dette, sier han.

Oppfordrer til boikott av russisk OL

Saken om tortureringen av de russiske tenåringene har ført til at mange på sosiale medier oppførdrer til boikott av vinter-OL i Russland i 2014.

Avisen The Guardian stilte også sine lesere spørsmål om man burde boikotte vinter-OL i etterkant av at president Putin skrev under den nye loven.

Det norske nettstedet Homonytt skriver at «konsekvensen av loven vil åpenbart bli at saklig informasjon om LHBT-spørsmål som kunne ha bidratt til å redusere homofobien og homovolden i det russiske samfunnet, blir undertrykket».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no