«Russlands Batman» startet nazi-vold mot homofile

Mannen bak den voldelige trakasseringen av russiske homofile går under navnet «Kjøttøksen», har hyllet Anders Behring Breivik – og har en ung fanskare som mener han gjør Russland renere.

nazirusser

«KJØTTØKSEN»: Maksim Martsinkevitsj (t.v.) regnes som hjernen bak trakasseringen av homofile i Russland. Til høyre en skjermdump av det som skal være en slik episode, hvor en ung homofil mann må posere sammen med to høyreekstreme. Bildet er spredt av bloggeren Degterev.

Foto: AP/Skjermdump

Maksim Martsinkevitsj heter mannen som av både homoaktivister, menneskerettighetsforkjempere og Russland-eksperter utpekes som den viktigste drivkraften bak en trend som brer stadig mer om seg i vårt naboland:

Homofile russere, noen helt ned i 15-årsalderen, lokkes i feller av nynazister som kontakter sine ofre på sosiale medier, flørter med dem og inviterer dem på stevnemøte.

I realiteten er de ikke ute etter romantikk, men å gi homofile det de mener er en velfortjent ydmykelse og trakassering – som spenner mellom alt fra utskjelling til ren vold.

Seansen blir ofte filmet og lagt ut på nettet, med tusenvis av «likes» og anerkjennende ord fra andre unge russere som mener handlingene er på sin plass.

150.000 fans

Virksomheten har økt kraftig den siste tiden, parallelt med at Russland har vedtatt en lov som forbyr «homofil propaganda» og økende høyreekstreme strømninger i det russiske samfunnet. Men da de første tilfellene dukket opp allerede i 2011, var det Martsinkevitsj – mest kjent som «Kjøttøksen» – som hadde regien.

forsker

OPPSIKTSVEKKENDE MANGE FANS: FFI-forsker Johannes Due Enstad karakteriserer oppslutningen rundt «Kjøttøksen» som oppsiktsvekkende stor.

Sammen med en gruppe høyreekstreme tilhengere dannet han gruppen «Okkupér pedofile», som primært hevder å kjempe en kamp mot pedofili. Å stoppe homofile menn regnes som et sentralt ledd i dette arbeidet, da dette tilsynelatende sidestilles.

Siden da har det dukket opp et hundretalls undergrupper i Russland som handler etter samme prinsipp, og prosjektet har nå nesten 150.000 følgere på Vkontakte.

– Disse gruppene reflekterer et syn på homofili som noe fullstendig perverst. Deres mål ser ut til å være å renske det russiske samfunnet for det de anser for å være urene og skadelige elementer, og homofili fremstilles på linje med pedofili som en skadelig tendens som må bekjempes, sier Johannes Due Enstad ved Forsvarets forskningsinstitutt til NRK.no.

Han jobber nå med et forskningsprosjekt som ser nærmere på høyreekstreme i Russland, og sier at «Kjøttøksen», på tross av sitt høyreekstreme og nynazistiske image er blitt svært populær blant unge russere. Populariteten har gitt ham offentlig anerkjennelse og profilering gjennom avisintervjuer og talkshowopptredener på statskontrollert TV.

«Breivik er en hellig mann»

– Det er oppsiktsvekkende at så mange unge støtter ham, sier Enstad.
På Russlands svar på Facebook, Vkontakte, har 29-åringens 114.000 følgere på sin personlige Vkontakte-side. Han poserer ofte med hakekors og hitlerhilsen, og oppgir på sin Vkontakte-profil Hitlers «Mein Kampf» som en av favorittbøkene. Da han i fjor sommer var gjest på et russisk talkshow, uttrykte han sin beundring for den norske massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik:

Vladimir Putin

STRAMMET INN: Vladimir Putin har gjort en rekke innstramminger i russisk lovverk etter sitt president-comeback, også overfor homofile.

Foto: Matt Dunham / Ap

– Breivik er en hellig mann, jeg syns han gjorde en god jobb, sa han om terrorhandlingene 22. juli 2011, som kostet 77 personer, flertallet unge, livet.

«Antipedofili-kampanjen» startet kort tid etter at Martsinkevitsj slapp ut fra sitt siste fengselsopphold. Han har aldri blitt dømt for vold, men for å spre hatefulle ytringer. Helt siden tidlig 2000-tall har «Kjøttøksen» vært en lederskikkelse i det russiske nynazist-miljøet.

De første årene profilerte han seg blant annet ved å organisere produksjon og distribusjon av filmklipp som viste voldelige overfall av utlendinger, som han la ut på hjemmesiden sin og solgte på DVDder.

– Han har alltid uttrykt stolthet over sin egen rolle som voldsentrepenør og inspirator for høyreekstreme, sier Enstad.

I et land preget av nesten fraværende tillit til politi og lovgivende myndigheter, har Martsinkevitsj oppnådd en slags «Batman-status» - folkets hevner som beskytter barn mot pedofile gjennom rå handlekraft. Dette kombinert med en utbredt skepsis til homofili i befolkningen har gitt handlinger som for mange vestlige vil fremstå som avskyelig, legitimitet.

– Derfor griper ikke Putin & co inn

– Svært mange russere tror ikke at politiet fanger opp de verste kriminelle og straffeforfølger dem, så når det da dukker opp en tilsynelatende handlekraftig mann som setter i gang en borgerbevegelse som hevder å beskytte barn, er det noe mange ønsker velkommen. Sånn sett fyller han et vakuum, sier Enstad.


Myndighetenes reaksjoner på de høyreekstreme strømningene er ifølge Enstad preget av ambivalens:

De senere årene har det vært flere storstilte politiaksjoner mot miljøet som har resultert i strenge fengselsstraffer for flere russiske nynazister. Samtidig bruker man ikke den relativt omfattende ekstremismelovgivningen til å stoppe «Kjøttøksen» og hans tilhengere.

nasjonalister

PÅ FREMMARSJ: Nasjonalistiske strømninger er på fremmarsj i det russiske samfunnet. Et utbredt syn er at etniske russere skal ha regien i landet. Her fra en demonstrasjon i Moskva i mai i år.

– Det er vanskelig å gi noen forklaring på hvorfor, men en mulighet er selektiv rettspraksis der man unnlater å bruke lovverket i de tilfellene det ikke gagner myndighetene. I dette tilfellet kan det være snakk om å holde kontroll på de høyreekstreme og kanalisere deres energi på en måte som ikke er skadelig for det sittende regimet. Å slå ned på pedofilie er noe mange russere sympatiserer med, sier han.

Najsonalisme på fremmarsj

Fra 2004 til og med 2011 ble det ifølge det Moskva-baserte analysesenteret Sova registrert 538 drap og 3531 andre voldelige angrep fra høyreekstremister generelt, men flere eksperter mener ifølge Enstad at mørketallene kan være like store. I 2009 beregnet russiske myndigheter at det fantes rundt 200.000 medlemmer av høyreekstreme grupperinger i Russland.

De mange arrestasjonene under nazi-oppblomstringen de siste fire-fem årene tok en periode brodden noe ut av miljøet.

SMen nå ser man ifølge Enstad en utvikling der ikke bare homo-hat, men også etnisk nasjonalisme, er på fremmarsj igjen. En analyse ved Universitetet i Oslo viste ifølge Aftenposten nylig at en fire av ti russere mener både lovlige og ulovlige innvandrere bør kastes ut av landet. Martsinkevitsj’ bevegelse var godt synlig i årets 1. mai-markering i Moskva.

– Det er vanskelig å spå utviklingen fremover. Men det er en tendens som er tydelig, og det er at holdningen om at etniske russere bør være i sjefer i landet brer om seg, sier Enstad.

SISTE NYTT

Siste nytt