Hopp til innhold

– Et veldig stort tilbakeskritt

Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos krever at kommunen garanterer at funksjonshemmede aldri skal bli utelatt fra aktiviteter i regi av skolen.

To syvendeklassinger på Ytre Enebakk skole fikk ikke være med da klassene deres reiste på leirskole denne uken. Rektor mener de to funksjonshemmede barna ville hatt lite faglig utbytte av turen, men foreldrene er opprørte.

UTESTENGT FRA LEIRSKOLE: 12 år gamle Caroline Sikkerbøl går først og fremst i en spesialklasse på Ytre Enebakk skole. Men hun tilhører også 7. trinn. Da den klassen dro leirskole, var det uten Caroline. Hun var ikke invitert.

– Dette er et veldig stort tilbakeskritt, sier Kari Kjønaas Kjos, stortingsrepresentant fra Akershus og leder for Helse- og omsorgskomiteen.

NRK fortalte onsdag om funksjonshemmede Caroline Sikkerbøl fra Ytre Enebakk som ikke fikk være med klassen sin på leirskole. Det var først da moren hennes sjekket Facebook, at hun fant ut at datterens klasse var reist på leirskole, uten at hun i det hele tatt var blitt informert.

Kari Kjønaas Kjos

Kari Kjønaas Kjos fra Fremskittspartiet reagerer kraftig på at Caroline Sikkerbøl ikke fikk være med klassen sin på leirskole.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi har jobbet i årevis for å bli et inkluderende samfunn. Jobben med å skape gode holdninger starter når barna er små. Da er det uheldig at voksne velger å ekskludere barn som er en del av en gruppe, sier Kjønaas Kjos.

– Voksne gjør da barn oppmerksomme på forskjeller mellom folk.

Nylig advarte forskere mot at det å ta elever ut av fellesundervinsingen kan være et start på et liv i isolasjon og arbeidsledighet.

Mener kommunen må stille med garantier

På Facebook har flere foreldre og beboere i Ytre Enebakk uttrykt frustrasjon og sinne over skolens behandling av barna. Det er nemlig ikke første gang at elevene på forsterket enhet har blitt ekskludert. I 2014 fikk de ikke bli med på grunnlovsjubileet på grunn av en intern svikt på skolen. Dette har skolen i ettertid beklaget.

– Det gjør denne saken bare verre. Det viser at det ikke er snakk om en glipp, men at det er satt i system. Derfor er det ekstra viktig å rydde opp. Jeg krever nå at kommunen garanterer at det er siste gang noe slikt skjer, sier Kjønaas Kjos.

Ordføreren i Enebakk sier at kommunen nå skal følge opp saken.

Øystein Slette

Ordfører Øystein Slette i Enebakk.

Foto: Enebakk Arbeiderparti

– Dette er veldig trist. Barna våre er det kjæreste vi har. Derfor må vi bli flinkere til å kommunisere med foreldrene, sier ordfører Øystein Slette (Ap) til NRK.

Slette har nå bedt rådmannen i Enebakk se på saken.

– Vi må lære av de feilene vi har gjort slik at vi kan unngå at dette skjer igjen, sier Slette.

Støtter tilsyn

Rektor på Ytre Enebakk skole, Jo Wangen, forklarer til NRK at det ikke virket naturlig for dem at jentene skulle være med.

– Vi har et opplegg rundt leirskolen som dreier seg om å nå faglige mål for sjuende trinn. De elevene vi har på forsterket enhet har en helt egen plan og egne mål, som ikke er en del av leirskoleopplegget.

I dag har han vært i kontakt med kommunen om saken.

– Vi støtter et tilsyn fra fylkesmannen, slik at vi kan få en vurdering på vår praksis. Vi bør ha gode rutiner for å unngå at noen lignende skjer ved en senere anledning, sier Wangen til NRK.