Hopp til innhold

Ber skolen GPS-spore sønnen Eirik (14)

Foreldrene til Eirik har bedt skolen om å GPS-spore sønnen, slik at han kan få samme frihet som de andre elevene.

Eirik, Gorm Kristian, Lise-Lotte Delebekk

SPORING: Eirik, her sammen med foreldrene Lise-Lotte og Gard Kristian Delebekk, kan få GPS-sporing når han er på skolen. I dag følges han av en person hele tiden. Foreldrene GPS-sporer han hjemme, vil ha samme tilbud på skolen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Se her, Eirik. Nå legger jeg GPS-en i den ene lommen din og alarmen i den andre, fortelller pappa Gorm Kristian Delebekk, før han sender 14-åringen ut i snøen for å leke.

Han vil jo være litt alene han også, sånn som andre barn

Gorm Kristian Delebekk

Når Eirik, som har Downs syndrom, er hjemme, har han på seg en sender som viser hvor han er til en hver tid. Nå vil foreldrene at skolen skal gjøre det samme.

– Må ut å lete

Eirik er en aktiv gutt på 14 år og nå som det er snø hjemme i Sarpsborg, vil han ut å ake. Men ofte er han så rask på foten at foreldrene må ut å lete.

Eirik Delebekk

AKTIV: Eirik Delebekk er en aktiv gutt, som helst vil klare seg på egenhånd. Da er en GPS-sporing hjemme svært hjelpsom.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Han blir borte og vi har hatt flere situasjoner hvor vi må ut å lete etter han, derfor er det praktisk med en GPS-sender som viser oss hvor han er, forklarer pappa.

Utdanningsdirektør Dag Løken hos Fylkesmannen i Østfold har fått saken på bordet.

– Vi undersøker nå om GPS-sporing har vært til avklaring eller om det har vært tolkningsuttalelser hos noen andre. Det ser det ikke ut som det har. Så dette er utvilsomt i et gråsone-område, innenfor ulike typer lovverk.

– Vil ha frihet

Eirik har funnet frem akebrettet og på vei mot akebakken, da han øker tempoet.

– Han vil jo være litt alene han også, sånn som andre barn, men skal jeg følge etter må jeg snart legge inn en spurt, smiler pappa.

Eirik Delebekk

GPS I LOMMEN Eirik har alltid med seg en GPS-sender, men den slås ikke på før foreldrene trenger den.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

For det er nettopp frihet og muligheten for litt alenetid, foreldrene gjerne vil at Eirik skal ha. De mener det ikke er å overvåke han.

– På skolen i dag har han en person som følger etter seg over alt, en GPS vil gi han mer frihet, sier mamma Lise-Lotte Delebekk.

Med Eirik ute i snøen, kan foreldrene følge med på et kart. GPS-systemet foreldre bruker, må de ringe opp. Hvis de mister han av syne, får de en tekstmelding. GPS-en blir ikke benyttet før den er nødvendig.

– Den er min, smiler Eirik og klapper seg på lomma hvor GPS-en ligger.